שתף קטע נבחר

 

זכותנו להגנה עצמית - איפה עובר הגבול?

יש לנו זכות מלאה להגן על עצמנו, אבל מה קורה כשהאויב מנצל אזרחים? מומחית מסבירה שהדין הבינלאומי לא עונה על כך, אבל "צה"ל מוכיח איפוק"

"השאלה היא מה בעצם מותר לך במסגרת הזכות להגנה עצמית?", הסבירה היום (ב') באולפן ynet פרופסור יפה זילברשץ, מומחית למשפט בינלאומי ומשנה לנשיא אוניברסיטת בר אילן, בנושא תקיפות צה"ל ברצועת עזה במסגרת מבצע "צוק איתן". "יש לנו היום שאלות מאוד קשות בתחום המשפט שהן שאלות של שימוש בכוח. כוח הוא דבר רע בכל מקרה, זאת אומרת אנחנו קודם כל דנים ברע יותר לעומת רע פחות", הוסיפה.

 

פרופ' יפה זילברשץ, מומחית למשפט בינלאומי    (צלמים: אורי דבידוביץ, אסי כהן)

פרופ' יפה זילברשץ, מומחית למשפט בינלאומי    (צלמים: אורי דבידוביץ, אסי כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

זילברשץ הסבירה: "שום דבר לא סימפטי בהרג אנשים ובמלחמות, זאת לא סיטואציה טבעית, זו סיטואציה שנכפית עליך. בסיטואציה שלנו אנחנו מפעילים כוח במסגרת הזכות מלאה שיש לנו להגנה עצמית. מה בעצם מותר במסגרת הזכות להגנה עצמית?".

 

עוד בחדשות:

 

בתשובתה התייחסה לאזהרות צה"ל לאזרחים, שבעקבותיהן הם נטשו את בתיהם: "ראשית, בגדול מותר לך לתקוף חזרה אויב שתוקף אותך. בסיטואציה שהאויב פועל מתוך אוכלוסיה אזרחית ומנצל אזרחים כדי לפגוע בך, לגרום לך לפגוע בהם במתכוון, הדין הבינלאומי לא ערוך ואין לו מענה לסיטואציה כזאת. הדין הבינלאומי הקלאסי לא נועד להסדיר סיטואציות כאלו, הוא בא להסדיר מלחמות שהיו בין צבאות, בדרך כלל גם מחוץ לאוכלוסיה אזרחית. החל מסוף המאה הקודמת, כשהמלחמות השתנו והחזיתות הן של מתקפות טרור נגד אזרחים, ישנה חשיבות מאוד גדולה למותר ולאסור".

טייס זיהה ילדים ליד יעד בעזה וביטל תקיפה    ( קרדיט: דובר צהל)

טייס זיהה ילדים ליד יעד בעזה וביטל תקיפה    ( קרדיט: דובר צהל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אזרחים עוזבים את הרצועה            (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אזרחים עוזבים את הרצועה (צילום: AFP)

אזרחים שפונו למרכז החירום של אונר"א ברצועה                 (צילום: AP) (צילום: AP)
אזרחים שפונו למרכז החירום של אונר"א ברצועה (צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

זילברשץ התייחסה לדילמה: "מצד אחד יש סיטואציה שבה קיימת סכנה ואתה צריך לתקוף את הנקודה הזאת, אבל יש שם אזרחים. המשפט בעצם לקח את הסיטואציות הקשות האלו לדרישות של שיקול דעת ופרופרציונליות. זאת אומרת, אם יש לך כמות מאוד קטנה של טילים עם המון אזרחים, אתה לא תפעיל כוח. אם יש לך המון טילים והמון מחבלים והמון אנשים ואתה יודע שיהיה לך נזק נלווה – אתה כן תפעיל.

 

"איפה עובר הגבול, אנחנו לא יודעים, אבל אנחנו רואים היום הרבה פעולות של איפוק וייעוץ משפטי שהצבא מקבל היום כולל של טייסים שעושים פניית פרסה מעל עזה. בכל הסיטואציות האלו הגבולות לא ממש ברורים, אבל אנחנו חושבים שמופעל שיקול דעת נכון ואפשר לראות שיש בצה"ל מודעות מאוד גדולה לפרובלמטיקה של הנושא".

 

בינתיים סמוך לשעה 17:00 נשמעה אזעקה בתל אביב, רמת גן, בני ברק, גבעתיים, פתח תקווה ובמקומות נוספים בגוש דן ובמרכז. כמה פיצוצים עזים נשמעו כעבור כמה שניות. מערכת "כיפת ברזל" יירטה שתי רקטות. אין נפגעים ולא נגרם נזק. חמאס נטל על עצמו אחריות לירי ארבע רקטות מסוג M-75 לעבר תל אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אם מרגיעה את בנה לאחר שהוזהרו לקראת תקיפת ביתם ברצועה
צילום: EPA
מומלצים