קריאות לביטול השתתפות ישראל באדינבורו
המשוררת הלאומית של סקוטלנד ולצדה עשרות אמנים ויוצרים, דורשים שלא לאפשר לקבוצת האינקובטור הירושלמית להציג בפסטיבל הפרינג' הבינלאומי. "ממשלת ישראל משתמשת באמניה כדי להעניק לעצמה לגיטימציה תרבותית, ולהסיח את הדעת מהברוטליות של הכיבוש"
בעקבות מבצע "צוק איתן" קוראים עשרות אמנים בעלי שם בינלאומי לביטול השתתפות ההצגה "העיר הזאת" של תיאטרון האינקובטור הירושלמי בפסטיבל הפרינג' באדינבורו. ההפקה, אופרת היפ-הופ בועטת בסגנון פילם נואר, הוזמנה להציג באולם אנדרבלי בבירת סקוטלנד, החל מה-30 ביולי ועד סוף אוגוסט.
ברשימת החתומים על העצומה המופנית להנהלות פסטיבל אדינבורו והאולם המארח, גם המשוררת הלאומית של סקוטלנד, ליז לוקהד, הסופר אלסדיר גריי, המחזאי דויד גרג ובמאי התיאטרון בן הריסון.
"אנו מוחים על שיבוץ ההצגה של להקת התיאטרון הישראלי 'אינקובטור', בתוכנית פסטיבל הפרינג' הקרוב. התקיפה הנוכחית של ישראל נגד העם בעזה, שמהווה עונש קולקטיבי מחריד, נותנת דגש לחומרת הטעות שאתם עושים בשיתוף פעולה עם קבוצה שנתמכת על ידי משרד התרבות של מדינת ישראל", כך על פי לשון העצומה עליה דווח בהרחבה גם בעיתונות הסקוטית המקומית.
במכתב שיזם מבקר התיאטרון והסופר מארק בראון, נכתב עוד: "אנו מאמינים בכל תוקף שלא תתאפשר 'נורמליזציה' ביחסים בין ישראל לבין העולם, כל עוד נמשך דיכוי העם הפלסטיני. מדינת ישראל משתמשת ביוזמות בינלאומיות ובאמניה כדי להעניק לעצמה תחושה של לגיטימציה תרבותית ולהסיח את הדעת מהברוטליות של הכיבוש. קומץ אמנים ישראלים אמיצים ובעלי עקרונות מתנגדים למדיניות הצינית של מדינת ישראל להשתמש בהם למטרות פרופגנדה, אך בעצם קבלת התמיכה הממשלתית, ברור שתיאטרון האינקובטור אינו אחד מהם".
על אף הלחצים המופעלים בימים האחרונים על הפסטיבל, בהנהלת האולם המארח לא מתכוונים להיכנע. באופן יוצא דופן, בעיקר על רקע הפעילות האנטי ישראלית המתחזקת שנרשמה בשנים האחרונות בבריטניה, יוצאת הנהלת התיאטרון באופן נחרץ להגנתה של הקבוצה הישראלית. "אנו מאמינים בכך שלכל האמנים, ולא חשוב מה אמונתם או הלאום שלהם, יש זכות לחופש הביטוי.
"תיאטרון אינקובטור אכן נתמך על ידי מדינת ישראל אבל מכאן להסיק, ללא כל הוכחה, שמדובר בסוכנים שנותנים לגיטימציה תרבותית למדיניותה של ממשלת ישראל, יהיה בדיוק אותו הדבר כמו לרמז שכל אחד מהאמנים המכובדים שחתמו על העצומה, מעניק לגיטימציה תרבותית לממשלת בריטניה או סקוטלנד.
אריק עשת, מייסד ומנהל תיאטרון האינקובטור, אומר בתגובה: "אין לנו במה להתבייש. אנחנו ישראלים ונרצה או לא זה שם אותנו בעמדה של שגרירים. מכאן ועד להתייחס לאמנים ישראלים כאל סוכנים של השלטון זה מגוחך. ישראל היא מדינה דמוקרטית נטולת צנזורה, ואי אפשר לומר שהתיאטרון והאמנות הישראלית מגויסים. זו שטות שנובעת במקרה הטוב מבורות. הזמנתי את יוזמי המכתב לדיאלוג, אבל הם לא מעוניינים בשיח כיוון שהם משוכנעים שבידיהם האמת המוחלטת.
"על המכתב הזה חתומים אמנים, יוצרים ואינטלקטואלים שטוענים שהם מקדשים זכויות אדם אבל מה זה אומר כשבפועל, לא נותנים לנו הזדמנות לממש את הזכות לחופש ביטוי ולהשמיע את קולנו? זה מקומם ומכעיס. עשייה אמנותית אמורה להיות מקום לחילופי דעות, אבל הם כנראה לא מאמינים בזה. אנחנו גאים במי שאנחנו ובעשייה שלנו. זכותם להחרים רק שבדרך הם מפספסים יופי של הצגה". ההפקה תציג בפעם האחרונה לפני נסיעתה לסקוטלנד ביום ב', 21 ביולי, באולם צוותא בתל אביב.