קצינים בכירים בקו האש: מפקד חדש לאגוז
במלחמת לבנון השנייה כינו אותם "מפקדי הפלזמות", אבל במבצע "צוק איתן" המח"טים והמג"דים צועדים ראשונים לקרב, משמשים דוגמה וגם נפגעים
השעה: 6:30 אתמול (יום ב') בבוקר. המקום: הגזרה הצפונית על גבול רצועת עזה. כוח של גדוד גפן מבה"ד 1, בפיקודו של מפקד הגדוד סגן אלוף דולב קידר, נמצא בכוננות עם שחר לאחר שהוקפץ לאזור מבסיס ההדרכה. לפתע החלו מכשירי הקשר לטרטר. החשש: חדירת מחבלים בסמוך לקיבוץ ניר עם.
"צוק איתן" - כותרות אחרונות:
צה"ל מאשר: יש חייל נעדר בפעילות בעזה
לבני: הפסקת האש לא תקרה לפני שנשלים את פרויקט המנהרות
המג"ד קופץ ראשון על הג'יפ הממוגן ומוביל את הכוח. אין זמן לחשוב, אין זמן לשבת על המפות - החתירה למגע היא מעל הכול. כעבור זמן קצר יורים אנשי חמאס טיל נ"ט על הג'יפ הראשון ופוגעים בו. המג"ד קידר נהרג ביחד עם שלושה לוחמים נוספים. קידר הוא הקצין הבכיר שנהרג מאז החל המבצע הקרקעי, שבו מספר הקצינים הבכירים שנמצאים בין הנפגעים גבוה במיוחד.
בדיוק לפני שמונה שנים, במלחמת לבנון השנייה, קראנו להם "מפקדי הפלזמות" לאחר שהובילו את הכוחות בשלט רחוק, דרך מסכים שהוצבו במפקדות הממוגנות. אבל כעת, במבצע "צוק איתן", המצב שונה לגמרי. הפעם המח"טים, המג"דים והסמג"דים נמצאים בתוך השטח, ולכן גם סופגים את עיקר האש.
ליל הדמים בסג'עייה שלשום המחיש היטב את השינוי בשטח; מפקד חטיבת גולני, אלוף משנה רסאן עליאן, נפצע באורח בינוני-קל בהיתקלות עם מחבלים בתוך בית;
מפקד גדוד הסיור של החטיבה, סגן אלוף רועי לוי, נפצע קשה בהיתקלות אחרת; סגנו של לוי, רב סרן צפריר בר אור, נהרג באותו אירוע; ואמש הותר לפרסום שמפקד יחידת אגוז, סגן אלוף י', נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים באותו אזור.
את סגן אלוף י' החליף בתפקיד אלוף משנה פיני יוסף. אל"מ יוסף היה מפקדה הקודם של היחידה ושימש עד לאחרונה כמפקד חטיבה במילואים. את סא"ל קידר בתפקיד מפקד גדוד גפן החליף אלוף משנה שי קלפר. אל"מ קלפר היה המג"ד הקודם של היחידה, והיה אמור להתמנות בימים הקרובים למפקד חטיבת שומרון.
השינוי בשטח התחיל כנראה כבר במבצע "עופרת יצוקה" בסוף 2008, כשמפקד חטיבת גולני דאז אלוף משנה אבי פלד, ומפקד גדוד 12 סגן אלוף אורן כהן נפגעו מאש כוחותינו. אלא שהפעם השינוי בולט במיוחד. במבצע "צוק איתן" נמצאים כל מפקדי החטיבות עמוק בתוך השטח יחד עם חייליהם: מפקד גבעתי אלוף משנה עופר וינטר, מפקד צנחנים אלוף משנה אליעזר טולדנו, מפקד הנח"ל אלוף משנה אורי גורדין וגם מחליפו של מפקד גולני, אלוף משנה דוד זיני, שהוקפץ להוביל את הכוחות בשטח והביא עמו למערכה בסג'עייה כמחליף לגדוד הסיור שנפצע את סגן אלוף אבינועם סטולוביץ', מפקד בסיס האימונים החטיבתי של גולני.
במערכה הצבאית הנוכחית בולטת גם נוכחותם של המפקדים חובשי הכיפות הסרוגות. שלושה מתוך ארבעת המפקדים של החטיבות הסדירות - אל"מ וינטר, אל"מ טולדנו ואל"מ זיני - הם בוגרי הציונית הדתית. נתון חסר תקדים זה משקף את השינוי בעמדות הפיקוד בצה"ל שהתרחש בשנים האחרונות. בנוסף, גם מרבית מפקדי הגדודים בחטיבת גולני הם חובשי כיפות, ואחד מהם - סגן אלוף ישראל פרידלר - מוביל כיום את גדוד 51 לאחר שנפצע קשה בקרב בבינת ג'ביל במלחמת לבנון השנייה.
הרמטכ"ל, רב אלוף בני גנץ, דיבר באחרונה עם חיילים בשטח הכינוס של חטיבת גולני בגבול רצועת עזה. מי שראה אותו לא יכול לטעות - גם דור המפקדים הבא יגיע מזרם הכיפות הסרוגות. 30 אחוזים מצוערי קורס הקצינים הם חובשי כיפות, ובגדוד הקרבי של בה"ד 1 מדובר אפילו ב-40 אחוזים.
המוטיבציה לשרת שירות קרבי גבוהה בקרב חובשי הכיפה הסרוגה בהשוואה לחבריהם החילונים, בין היתר הודות לתמיכה מהבית, מהישיבה ומהקהילה. כך, שיעור המפקדים הדתיים במערך הלוחם רק עולה, ובעוד עשר שנים יהיה לכך ביטוי גם במטה הכללי כאשר יתגבש רוב לחובשי הכיפות בקרב האלופים.
כך או כך, ימי הלחימה האחרונים במבצע "צוק איתן" מסמלים את חזרתו של צה"ל ל-DNA המקורי שלו - שבו הקריאה "אחריי" שגורה בפי המפקדים.