עדיף לברון: ארה"ב אדישה לעזה המדממת
יותר מ-1,000 פלסטינים נהרגו מאז תחילת מבצע "צוק איתן", אבל תמונות הגופות וההרס הרב לא פוגעות בתמיכת האמריקנים בישראל. אפילו קוראי "ניו יורק טיימס" הליברלי מעדיפים לקרוא כתבות על הגירה בלתי חוקית ועל מעברו של כוכב ה-NBA לקבוצתו של דיוויד בלאט, ולא מגלים אמפתיה לפלסטינים
ברזומה של כתב החוץ הבכיר של רשת NBC האמריקנית, ריצ'רד אנגל, רשומים ביקורים במקומות קשים כמו אפגניסטן, סוריה ועיראק. מטבע המצב, עזה היא יעד הסיקור העכשווי שלו בעיצומו של מבצע "צוק איתן" ברצועת עזה ועל רקע מניין ההרוגים הפלסטינים שכבר עבר את האלף.
"צוק איתן" - כותרות אחרונות:
ירי כבד מעזה; צה"ל: מחדשים את התקיפות
ברק נהרג בשטח הכינוס: "הגיע למילואים כל פעם שקראו לו"
כמו עמיתיו בכלי תקשורת אמריקניים אחרים, אנגל מפרסם צילומים קשים לעיכול של הרג אזרחים פלסטינים ושם את הדגש על ילדים קטנים. לכתב זר קשה לשדר מעזה ולהיות ביקורתי כלפי ארגון חמאס על רקע התקיפות הישראליות מהאוויר, מהקרקע ומהים ועל רקע תמונות ההרס הקשות של שכונות שלמות בעזה ושל גופות ההרוגים הרבות.
את מה שאנגל ועמיתיו לא מספיקים להעביר בדיווחחם לטלוויזיה, הם עושים ברשתות החברתיות. במהלך הפסקת האש הזמנית אתמול (יום שבת) יצא אנגל לרחובות עזה כדי לצלם ולהתרשם ממה שקורה בשטח. "נזקים עצומים בעזה, אבל אני לא רואה את אנשי החמאס בחוץ עוזרים בשיקום", "צייץ" הכתב האמריקני והוסיף: "תושבי עזה לא יכולים לשקם את כל עזה. אנליסט שאל אותי: 'האם החמאס יעזור או שיקנה עוד נשק ויבנה מנהרות?'".
קוראי "ניו יורק טיימס" לא ממליצים על עזה
למרות התמונות הקשות שמגיעות מעזה, הציבור האמריקני ממשיך לתמוך במדיניות ישראל ובזכותה לפעול צבאית בעזה. העיתון "ניו יורק טיימס" הליברלי ידע במשך השנים לבקר את ישראל, לעתים בצורה לא הגונה ולעתים בצורה צודקת, וקוראיו הם הראשונים להזדעק למען הגנה על זכויות אדם. אלא שבמלחמה הנוכחית בעזה, נראה שאפילו האמריקנים הליברלים מזדהים עם פעולות ישראל. איך אפשר לדעת את זה? לפי בדיקת 20 הכתבות המומלצות ביותר של הקוראים. מאז תחילת מבצע "צוק איתן", כתבות על הסכסוך המזוין בין ישראל לבין חמאס לא נכללו דרך קבע ברשימת הכתבות המומלצות באחד העיתונים החשובים ביותר בעולם.
אז מה כן מעניין את האמריקנים? ההגירה הבלתי חוקית של נשים וילדים מדרום אמריקה ומרכזה לתוך ארצות הברית, הפלת מטוס הנוסעים המלזי במזרח אוקראינה, מעברו של כוכב ה-NBA לברון ג'יימס לקליבלנד ונושאי פנים אחרים. אלה הן הסוגיות שמעניינות את הקוראים האמריקנים הרבה יותר מהמבצע הצבאי בעזה והמצב ההומניטרי הקשה ברצועה.
השפלת ברזיל עניינה יותר ב"וושינגטון פוסט"
בעיתון "וושינגטון פוסט" המתחרה דווקא הייתה ביום שישי האחרון כתבה על המלחמה בעזה ברשימת חמש הכתבות המומלצות של הקוראים. אולם, הכתבה שהגיעה למקום השני לא עסקה בכלל בהרס הרצועה או בהרג אזרחים רבים אלא בהחלטת ברזיל להחזיר את שגרירה מישראל לצורך התייעצויות, ובתגובת משרד החוץ הישראלי לצעד הברזילאי - הזכרת ההשפלה הגדולה שספגה ברזיל בחצי גמר המונדיאל מול גרמניה כשהובסה בתוצאה 7:1.
גם סקרי דעת הקהל בארה"ב מראים שהציבור חורק שיניים לנוכח המראות הקשים מעזה, וממשיך בשלב זה לתמוך בישראל. סקר של רשת CNN מהימים הראשונים של המלחמה קבע כי 57 אחוז מהאמריקנים תומכים בפעולה הקרקעית של ישראל בעזה, ו-60 אחוזים מהאמריקנים הביעו תמיכה בישראל.
ניצחון להסברה הישראלית בטלוויזיה האמריקנית
בגילים 49-30 התמיכה בישראל עומדת על 47 אחוזים, והפלסטינים זוכים ל-15 אחוזי תמיכה בלבד. בקרב בני 29-18 תומכים בישראל 44 אחוזים ובפלסטינים 22 אחוזים.
קרב ההסברה בטלוויזיה האמריקנית הוכרע בגדול לטובת ישראל בזכות קאדר מצוין של דוברים: השגריר בוושינגטון רון דרמר, השגריר באו"ם רון פרושאור, והקונסולים עידו אהרוני (ניו יורק) ודיוויד סגל (לוס אנג'לס). במקביל, לראש הממשלה בנימין נתניהו יש נגישות בלתי מוגבלת לרשתות הטלוויזיה האמריקניות, והוא מופיע היכן שהוא רוצה.
ביום ראשון שעבר, למשל, התראיין נתניהו בתוכניות טוק-שואו בשלוש רשתות שידור שונות והעביר את מסריו. הפלסטינים לא מצליחים להשיב קרב לצוות הישראלי, ובכלל - חמאס וארגוני הטרור הפלסטיניים האחרים לא זוכים לאהדה רבה בקרב הציבור האמריקני.
בעולם המקוון ובמכשירי הסמרטפונים, הפלסטינים משיגים תוצאות טובות בהרבה מישראל בקרב ההסברה, בייחוד על רקע העובדה שבעולם חיים 1.3 מיליארד מוסלמים מול 13 מיליון יהודים. אף שלא כל המוסלמים תומכים בפעולות חמאס ברצועת עזה ובמתקפת הרקטות על ישראל, רובם הגדול מביע אהדה לארגון האיסלאמי ובעיקר לסבל הפלסטינים.
בניגוד לתקשורת הממוסדת שבה יש כללי משחק ברורים, הרשתות החברתיות הן זירה מופקרת שבה אין פיקוח. ארגון חמאס משקר ברשת מבלי למצמץ, בשעה שישראל שומרת על זהירות ובודקת כל סיפור כדי לשמור על אמינות. לכן, איש לא הופתע כשחמאס פרסם תמונות של גופות מסוריה ומעיראק וטען שמדובר בתמונות מעזה.