הריבית ירדה ברבע אחוז: איך זה ישפיע עלי?
ריבית בנק ישראל שוב מגיעה לשפל ומתייצבת על חצי אחוז בלבד. למה הריבית ירדה? איך זה ישפיע על נוטלי המשכנתאות? ומה זה יעשה לבורסה? מדריך
בנק ישראל הודיע אתמול על הפחתת הריבית לחודש אוגוסט ב-0.25%, לרמה של 0.5%. מדובר ברמת שפל לריבית במשק, כאשר הפעם האחרונה שנקבעה ריבית כה נמוכה בשיעור זהה, היתה בחודש אפריל 2009, בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי.
בנק ישראל הוריד את הריבית ל-0.5%
מחבקים את הדרום: במיוחד עכשיו - רוכשים מעסקים בדרום
אחת הסיבות העיקריות להורדת הריבית היא ההאטה הנמשכת בפעילות הכלכלית במשק. זו אף צפויה להתגבר במהלך החודשים הבאים כתוצאה מההשפעה של מבצע צוק איתן.
הפחתת הריבית מקטינה את עלויות היצרנים (שמשלמים ריבית נמוכה יותר) וגם גורמת להגדלת הביקושים, ובאמצעות מהלך משולב זה היא מסייעת להגברת הפעילות הכלכלית במשק.
בלימת התחזקות השקל
התפתחות מדאיגה נוספת שפוגעת בעיקר ביצואנים היא ההתחזקות הבלתי פוסקת של השקל מול המטבעות החשובים בעולם. מתחילת השנה נחלש שער הדולר מול השקל בכ- 1.3% ואילו שערו היציג של היורו ירד אף בשיעור גדול יותר של כ- 3.5%.
ריבית נמוכה יותר על השקל הופכת אותו לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים. בדרך זו היא עשויה לגרום להחלשת השקל מול המטבעות החשובים בעולם, דבר שעשוי לתרום להגדלת היצוא.
יש לציין כי להפחתת הריבית יש גם השפעה נוספת, שפועלת במסלול מנוגד למדיניותו המוצהרת של בנק ישראל. ריבית נמוכה יותר מקטינה את תשלומי הריבית החודשיים על ההלוואות לדיור במסלול ריבית ה"פריים". כך למעשה היא מגדילה את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.
אולם בנושא זה טוענים בבנק ישראל שההגבלות השונות שהטיל המפקח על הבנקים בשנים האחרונות על נוטלי המשכנתאות (בין הייתר- הגבלת נתח המשכנתא שניתן לקחת במסלול הפריים, למקסימום שליש מסך ההלוואה), צמצמו את ההשפעה של הפחתת הריבית על הביקושים למשכנתאות.
איך הורדת הריבית תשפיע על נוטלי המשכנתאות?
הורדת הריבית במשק משפיעה באופן ישיר על ריבית המשכנתא הניטלת במסלול הפריים (הלוואה לא צמודה בריבית משתנה), ומביאה לכך שהם ישלמו פחות. ריבית הפריים היא למעשה הריבית המשמשת את הבנקים לתמחור הלוואות ופיקדונות ומחושבת על פי הריבית במשק בתוספת 1.5%. כך בעקבות הפחתת הריבית, תעמוד ריבית הפריים על 2% במקום 2.25% כיום – והמשמעות היא שנוטלי המשכנתאות ישלמו כמה עשרות שקלים פחות מדי חודש, תלוי בהיקף המשכנתא.
עם זאת, בעקבות הגבלות בנק ישראל על נטילת משכנתא במסלול הריבית המשתנה הלא צמודה , מי שנטל משכנתא מאז ההגבלות, יהנה מהפחתה קלה בלבד. כך לדוגמה, מציינים ב AMG משכנתאות, כי מי שלקח לאחרונה משכנתא ממוצעת של 700,000 שקל, שנלקחה ל-20 שנה (שליש במסלול הפריים), הורדת הריבית ב-0.25% תחסוך לו כ-27 שקל בהחזר החודשי.
יש לציין כי במהלך השנה האחרונה היינו עדים כבר למספר הפחתות ריבית, כך שבמהלך השנה וחצי האחרונות נחסך, במצטבר, לנוטלי המשכנתא במסלול הפריים, מאות שקלים מדי חודש.
עם זאת, לדברי עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG, מבדיקה שנערכה בחברה עולה כי סדרת הורדות הריבית של בנק ישראל שהחלה בשלהי 2008 יכלה לחסוך ללווים כסף רב, אך מגבלות הבנק המאפשרות לקחת רק שליש מההלוואה בריבית משתנה, מנעה מנוטלי המשכנתאות אפשרות לחסוך כ-140,000 שקל בהחזר הכולל של המשכנתא.
האם הגענו לשפל בריבית? האם היא יכולה עוד לרדת?
כאמור, השפל בריבית בנק ישראל נרשם באפריל 2009, על רקע המיתון העולמי והחשש ממשבר כלכלי חמור. אז עמדה הריבית, כמו עכשיו, על 0.5%. קשה כמובן לצפות את העתיד, אך בהתחשב בהשלכות הלחימה בדרום על המשק וגם בהרעה במצב הכלכלי העולמי - ייתכן ונגיע גם לשפל חדש.
איך הורדת הריבית תשפיע על האוברדראפט?
כאמור, ריבית הפריים המשמשת את הבנקים לתמחור הלוואות, פיקדונות ועסקות אשראי וכן לתמחור האוברדראפט שלנו – תרד גם כן ברבע אחוז, כך שהריבית על משיכת הייתר תוזל במעט.
הורדת הריבית עשויה להוזיל גם את ההלוואות הצרכניות - הלוואת מהבנק או הלוואה מחברת כרטיסי האשראי.
האם הפיקדונות ייפגעו?
הפיקדונות בבנקים סובלים כבר כעת מריבית נמוכה מאוד, כמעט אפסית. הורדת ריבית הפריים תוריד עוד, מהמעט שנשאר, את הריבית שנקבל על הפיקדונות הלא צמודים בבנקים ובהם הפק"מ.
כיצד תשפיע הורדת הריבית על השקעות בשוק ההון?
הורדת ריבית נותנת בדרך כלל זריקת מרץ לשוק המניות - הריבית על הפיקדונות יורדת כאמור, ולכן המשקיעים מחפשים אלטרנטיבות אטרקטיביות יותר בשוק ההון.