שתף קטע נבחר
 

תחילת עונת המטאורים

בימים טרופים אלה, כאשר מדינה שלמה מביטה מבעד למסכי הטלוויזיה על שובלים של טילי יירוט, כדאי להסיט את שימת הלב לשמיים, לשובלים קצת יותר משמחים - תחילת עונת המטאורים של הקיץ. מטרי יולי אוגוסט מתחילים עכשיו ונמשכים עד סוף החודש הבא. תצאו לצפות?

המטר הראשון והשני חלים בשלהי חודש יולי, כאשר שיאם חל ב-30 ביולי. הראשון הוא מטר הקפריקורנידים. מקורו של מטר זה הוא קבוצת גדי (קפירקורן). זהו מטר איטי, כאשר חלקיקי האבק שגורמים למטר נכנסים לאטמוספירה במהירות של 23 ק"מ לשנייה בלבד. מטר זה נמשך כמעט כל חודש יולי ומסתיים במחצית חודש אוגוסט, כאשר שיאו ב-30 ביולי. אמנם זהו מטר עני ובשיאו צפויים רק כמה מטאורים בשעה, אולם אלה מטאורים צהובים ובהירים שחוצים לאט את השמים.מכיוון דרום. מקורם כאמור בקבוצת גדי המצויה ברום השמיים בדרום בסביבות חצות. המטר השני הוא דלתא-אקווארידים הדרומי, שמקורה בקבוצת דלי (אקוואריוס) שגובלת בקבוצת גדי ממזרחה. מטר זה מתחיל ממחצית חודש יולי וממשיך עד מעבר למחצית חודש אוגוסט. הקצב הצפוי בשיאו שחל ב-30 ביולי הוא כ-16 מטאורים בשעה. מטאורים אלה מהירים יותר, הם נכנסים לאטמוספירה במהירות של 46 ק"מ לשנייה ומקור המטר הוא בשביט מכהולץ. ב-30 בחודש הירח יהיה חרמש דק מאוד וישקע בתחילת הערב ועובדה זו תעזור למי שיחליט לצפות במטר.

 

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

המטר הנוסף הוא המטר המפורסם של חודש אוגוסט – הפרסאידים, שמתחיל במחצית חודש יולי ומסתיים בסוף אוגוסט. שיא המטר החל סביב 12-13 באוגוסט מדי שנה מהווה סיבה לאירועים המוניים של צפייה במטר המטאורים המרהיב, שבשיאו נחזים עד כ-100 מטאורים בשעה. אולם, השנה הירח יהיה כמעט מלא בשיא המטר ולכן אין טעם לצפות בו, כיוון שאור הירח יפחית מאוד את מספר המטאורים שאפשר לצפות בהם. מטר הפרסאידים הוא אחד המטרות המהירים ביותר וחלקיקי האבק שגורמים אותו נכנסים לאטמוספירה במהירת של כמעט 70 ק"מ לשנייה. מקורו של המטר הוא בקבוצת פרסאוס העולה מעל האופק הצפון מזרחי לקראת חצות הלילה.

 

כיצד הם נגרמים?

יש לזכור שמטאורים הם בסך הכל חלקיקי אבק, שמשקלם אינו עולה על חלקי הגרם שנכנסים לאטמוספירה במהירות של עשרות ק"מ לשנייה. בגלל המהירות הגבוהה והחיכוך במולקולות האוויר המצויות בדרכן, חלקיקי האבק והן מולקולות האוויר מתלהטים ואנו רואים את התופעה הקרויה גם בלשון העם – כוכב נופל. בגלל מסתם הזעירה, חלקיקים אלה מתכלים בכניסה לאטמוספירה בגובה של עשרות ק"מ.

 

מקורם של חלקיקי האבק הוא בשביטים ולעתים גם באסטרואידים, שבמעברם סביב השמש פולטים חלקיקי אבק. כאשר חלקיקי אבק אלה נעים במסלול סביב השמש וכאשר כדור הארץ חוצה את מסלולם אחת לשנה, חל מטר מטאורים.


 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

 

כיצד לצפות 

למי שיחליט שהוא רוצה לצאת ולצפות במטר מטאורים - אין צורך במשקפות או טלסקופים. כל שנדרש הוא לילה חשוך מאוד, ככל האפשר רחוק ממקומות יישוב, לשכב על הגב עם הרבה סבלנות ולצפות בשמים. מקור שני המטרות של הקפריקורנידים והאקווארידים הוא בכיוון דרום, אך אפשר בהחלט להביט לרום השמים. יש לזכור שהקצב התיאורטי הוא עבור תנאים אופטימליים לו המקור של המטר היה מצוי בזניט.

 

לגבי משאלות

כמובן שאני לא מאמין בכך אבל אף פעם לא מזיק לבקש. אני מוכן גם להמר מה תהיה הבקשה העיקרית בימים אלה. מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2014, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2014 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

דר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יור האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב- ynet.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תחילת עונת המטאורים
צילום: רויטרס
מומלצים