בתי"ח קורסים, אמבולנסים מופצצים, מחסור במים וחשש להתפרצות מחלות: נפילת עזה
אחרי כמעט חודש של התמודדות מול פעולות צה"ל ברצועה, מזהירים באו"ם כי האוכלוסייה בעזה חווה "אסון בריאותי והומניטרי". נציגת הצלב האדום: "הצוותים הרפואיים מותשים". דובר אונר"א: "לרבים לא יהיה בית לחזור אליו"
"בימים אלה אין קבלת חולים ברצועה", כך הסבירה קלודין דובי, מתאמת הבריאות של הצלב האדום הבינלאומי, את הלך הרוח בעזה. 28 ימי לחימה קשים הביאו את מערכת הבריאות ואת השירותים ההומניטריים ברצועה לסף קריסה. בתי החולים נמצאים בתפוסה מלאה ואף יותר מכך, חלקם - ששימשו גם כאתרי שיגור רקטות או פעילות עוינת - הותקפו ופעילותם הופסקה. לפי גורמי רפואה רשמיים ברצועה, בימי הלחימה נהרגו 1,840 פלסטינים ויותר מ-9,000 נפצעו.
מבצע "צוק איתן" - דיווחים נוספים:
הגיבור שרדף אחרי המחבלים במנהרה
המילואימניקים יוצאים מעזה: "נבוא לפה שוב"
הנטל העיקרי מוטל כעת על בתי החולים הגדולים ובראשם בית החולים שיפא שבעיר עזה. דובי מהצלב האדום הבינלאומי מציינת בראיון ל-ynet כי "בבתי החולים ישנם רק טיפולים מיידיים לפצועים מהלחימה ועוסקים במקרים רפואיים מצילי חיים בלבד. הצוותים הרפואיים מותשים ועובדים כבר ימים ארוכים מסביב לשעון".
הבעיה ברצועת עזה אינה רק בתוך בתי החולים. לפי נתוני הצלב האדום, במהלך הלחימה נפגעו 26 אמבולנסים של הסהר האדום, של מערך ההגנה האזרחית ברצועה וכן אמבולנסים פרטיים (בנתונים לא דווח מי מהצדדים פגע בהם). לדברי דובי, "יש חשש להתפרצות מחלות ברצועה בגלל תנאי סניטציה ירודים, מערכת ביוב שקרסה בתקיפות וקושי של האוכלוסייה לקבל גישה למים".
האו"ם פרסם אתמול הודעת אזהרה מפני אסון בריאותי נרחב שמתפשט במהירות ברצועת עזה: "אנחנו חוזים כעת באסון בריאותי והומניטרי. הלחימה חייבת להיפסק באופן מיידי". בהודעה הובעה דאגה רבה מחוסר היכולת להגן על רופאים ועל מוסדות רפואיים: "אחרי כמעט ארבעה שבועות של לחימה, נמצאים שירותי הרפואה ברצועת עזה על סף קריסה".
בהודעת האו"ם צוין כי שליש מבתי החולים ו-14 מרפאות עזרה ראשונה נפגעו בלחימה. בנוסף נמסר כי חמישה אנשי צוות רפואי נהרגו ועשרות נפצעו בעת מילוי תפקידם. כמו כן, 40% מאנשי הצוות הרפואי אינם יכולים להגיע למקום עבודתם בשל הלחימה.
"בעיה קשה של צפיפות"
לפי נתונים שונים, יותר מ-450 אלף איש ברצועה נאלצו לעזוב את בתיהם במהלך ימי הלחימה. סוכנות אונר"א של האו"ם הודיעה כי 270 אלף פלסטינים מצאו מקלט ב-90 מתקנים של הסוכנות ברצועת עזה. בכל מתקן שוהים בממוצע 3,000 איש. "יש בעיה קשה של צפיפות במתקנים שלנו וחלק מהם גם נפגעו באופן ישיר כתוצאה מהלחימה", הסביר דובר אונר"א כריס גאנס.הדובר ציין עוד כי "החשש שלנו הוא שלרבים מהם לא יהיה בית לחזור אליו ואנו צופים שהם יישארו במקלטים שלנו למשך תקופה ממושכת". גאנס הוסיף כי אונר"א דואגת לספק לכל אותם אנשים כל דבר, מהמים שהם שותים ועד למוצרי היגיינה. "זהו אחד ממשברי ההעתקה של אוכלוסייה הגדולים ביותר שרצועת עזה חוותה".
אתמול הותקף שטח שנמצא בסמוך לאחד מבתי הספר של אונר"א המשמש מקלט ברפיח. הפלסטינים דיווחו כי כתוצאה מהתקיפה נהרגו עשרה אנשים ונפצעו עשרות אחרים. סוכנות אונר"א פרסמה הודעת גינוי לישראל בעקבות התקיפה.