טילים איראניים על ת"א. כשטהרן פותחת הכיס
המנהרות נהרסו, פעיליו נהרגים וטיליו הרבים "מתבזבזים" בגלל "כיפת ברזל". אז למה מציב חמאס תנאים הזויים להפסקת אש? התשובה בטהרן
מבצע "צוק איתן" ממשיך להחליש את ארגון חמאס ולגרום לו נזק לטווח ארוך. המנהרות שנחפרו במשך שנים מפוצצות על ידי חיל ההנדסה של צה"ל בכמה שעות, עשרות פעילים בארגון נהרגים כל שבוע, וטילים שהושגו במאמצים רבים "מתבזבזים" כמעט ללא תועלת בזכות מערכת "כיפת ברזל".
האוכלוסייה האזרחית בעזה שמשלמת את רוב המחיר מאשימה את ישראל כלפי חוץ, אך יודעת היטב כי חמאס הקריב אותה למען קידום מטרותיו. אם אכן ההפסד ודאי והישגי חמאס קלושים, מדוע נמנע חמאס מן ה"הודנה" שהציעה מצרים? מדוע כאשר העולם הערבי אינו מתייצב לצד חמאס וידידיו אינם מתערבים, ממשיכים מנהיגיו לעמוד על התנאים ההזויים להפסקת האש? התשובה ההגיונית היחידה נמצאת באיראן.
"עזה של האשם"
בשנים האחרונות מתחזק המאמץ האיראני לעודד את הפצת זרם השיעה בעזה, ללא הצלחה רבה. אחת השיטות היא הניסיון להקנות לעיר הילה דתית. ארגון חמאס הסוני התמודד יותר מפעם עם תופעות של הפצת תעמולה שיעית ואף הקמת חוסייניות, בתי תפילה שיעיים ברצועת עזה. ההשפעה השיעית גברה מאז "הניצחון" של חיזבאללה במלחמת לבנון השנייה. רוב התעמולה השיעית עוברת דרך יריבו של חמאס, ארגון "הג'יהאד האיסלאמי" שנאמן אידיאולוגית למהפכה האיסלאמית באיראן.
העזתים גאים במורשת הערבית והמוסלמית של העיר. לפי המסורת המוסלמית מקובל שבעזה נולד במאה ה-8 מוחמד א-שאפעי, מייסד אחת מארבע האסכולות באיסלאם הסוני. בצפון עזה העתיקה גם קבור האשם, אבי סבו של הנביא מוחמד, שעל שמו נקראים ההאשמים. לפי האיסלאם הסוני, האשם חי כשני דורות לפני הופעת האיסלאם והיה סוחר חשוב ונדיב, אולם העובדה שהיה עובד אלילים הורידה מכבודו. בכל זאת, שושלות סוניות (הממלוכים והעות'מנים) כיבדו את מורשתו, והקימו מסגד בעזה הנושא את שמו.
אף שעזה מכונה באיסלאם "ע'זת האשם" (עזה של האשם), פולחן קבר האשם נאסר על האוכלוסייה הסונית של רצועת עזה ובשנים האחרונות ניסו גורמים סלפיים ברצועה למנוע פולחן במקום ואף השחיתו את הקבר.
גורמים שיעיים ניסו בשנים האחרונות להפוך את קבר האשם למקום עלייה לרגל על מנת לתת ללחימה בעזה אופי דתי. אסד מוחמד קוסייר, שייח שיעי בעל השפעה מאוניברסיטת קום באיראן שמופיע בתקשורת הערבית והאיראנית, קרא בדצמבר 2013 למוסלמים לעלות בהמוניהם לקברו של האשם. לטענתו, האשם לא מת מוות טבעי בעיר, בדרכו חזרה למכה, אלא נרצח על ידי היהודים.
לפי השיעה, האשם לא היה עובד אלילים אלא מונותאיסט ואף קדוש. לפני כמה שנים בלם חמאס גל עלייה לרגל של שיעים מהודו לקברו של האשם. מאבק חמאס נגד הפצת השיעה מביך את הארגון ויוצר חיכוך עם איראן.
ותודה לאיראן
הבגידה של חמאס בציר האיראני-סורי במהלך מלחמת האזרחים בסוריה הביאה את הארגון למצב של בידוד כלכלי-מדיני. בשעה שהוא מוקף באויבים, ישראל ומצרים של עבד אל-פתאח א-סיסי, אין לחמאס ברירה אלא לחזר שוב אחר איראן. חסימת הסיוע הקטארי על ידי סעודיה ומצרים והפסקת הזרמת הכספים האיראנית העמיקו את מצוקת הארגון השולט בעזה וחייבו את מנהיגיו לעשות הכול כדי לשמור על הישרדותו.
איראן חששה מדעיכת ה"מוקאומה" (ההתנגדות) כתוצאה מלחימת חיזבאללה בסוריה וחיפשה דרך לחדש את הטרור נגד ישראל. הדרך היחידה של חמאס לשרוד הייתה להיענות לדרישה הברורה של איראן לחדש מיד את הלחימה נגד ישראל. זו העסקה שמסבירה כנראה את המלחמה בדרום: נשק ומימון איראן תמורת ירי טילים על ישראל.
לפי פרסומים שונים, מסע הנשק מאיראן לעזה די קבוע: ספינות יוצאות מנמל בנדר עבאס בדרום איראן אל איי הורמוז, מקיפות את חצי האי ערב מדרום עד לים האדום. משם, הספינות המיועדות לסוריה ממשיכות במפרץ סואץ ואלה המיועדות לעזה פורקות את הסחורה בסודן. הנשק מפורק לגורמים ומובל דרך מצרים וסיני לעזה דרך המנהרות, ובעזה הוא מורכב מחדש.
ישראל פעלה כמה פעמים נגד הספינות המוסוות לספינות מסחריות. ב-2002, למשל, פשטו לוחמי שייטת 13 על האונייה "קארין איי", ב-2011 על האונייה "ויקטוריה" ובחודש מרס האחרון על הספינה KLOS C בים האדום שנשאה טילים ותחמושת רבה במרחק של כ-1,500 ק"מ מאילת. עם הנשק שהתגלה נמצאו הוראות הפעלה בפרסית ובערבית.
למרות המודיעין הישראלי המתקדם, העוצר על עזה אינו הרמטי. ציוד איראני רב הצליח בכל זאת להגיע לרצועה, בעיקר כנראה בשנת שלטונו של מוחמד מורסי, איש "האחים המוסלמים" במצרים (קיץ 2012 עד קיץ 2013).
ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל שיבח את איראן בראיון בקהיר בנובמבר 2012 בעקבות מבצע "עמוד ענן" על הסיוע שלה למאבק בעזה. עלי אל-ג'עפרי, מפקד "משמרות המהפכה", מיהר להכחיש שאיראן מספקת טילים לעזה ובכלל זה טילי "פאג'ר 5", אותם טילים שמסוגלים להגיע לתל אביב ולירושלים.
אולם לאחרונה הודה יו"ר הפרלמנט האיראני עלי לריג'אני כי איראן מספקת לחמאס "טכנולוגיה לבניית נשק". אגב, על קיר בעזה התנוסס לאחרונה פוסטר ענק ובו משולבים דגלי פלסטין ואיראן עם הבעת תודה לאיראן בארבע שפות.
מנהיגה העליון של איראן, עלי חמינאי, קרא בימים האחרונים לפלסטינים להרחיב את המאבק מעזה לגדה המערבית. בעיתונות הערבית מדברים על פתווה (פסק הלכה) שיוציא בקרוב חמינאי לג'יהאד של כל המוסלמים נגד "האויב הציוני". חמאס מקריב את אזרחי עזה על מנת לקבל תקציבים ונשק מאיראן ולשמור על הבכורה בקרב הפלגים האיסלאמיים. המלחמה שהורגת את תושבי עזה מצילה את חמאס מפשיטת רגל ומאובדן השליטה.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010