חופש גדול: לחנך כלכלית את המתבגר
"אמא אני צריך כסף", הוא משפט שנשמע על בסיס יומיומי בחופש. אבל חוסר פיקוח על ההוצאות יוצר בעיה כפולה:הוא גם מעמיק את המינוס המשפחתי וגם גורם לילד לאמץ התנהלות תקציבית לא אחראית. אז מה עושים?
הורים לילדים קטנים מניחים שכאשר הילדים יגדלו, ולא יהיו יותר הוצאות על קייטנה בחופש הגדול, העלויות שלו ירדו, אך הנתונים מראים כי הוצאות החופש הגדול עולות בתקופת גיל ההתבגרות.
"אמא אני צריך כסף" הוא משפט שנשמע כמעט על בסיס יומיומי בחופשה, אבל חוסר פיקוח על ההוצאות יוצר בעיה כפולה – הוא מעמיק את המינוס המשפחתי והוא גורם לילד להתנהל ללא הבנה של גבולות תקציב, מה שעלול לפגוע בו בעתיד.
הלוואה ב"תנאים טובים"
לא גובים מכם את ההלוואה? היזהרו
אליצפן רוזנברג
חוסך בקופת גמל שביקש למשוך את כספו קיבל הצעה אטרקטיבית - להשאיר את החיסכון ולקבל במקום זאת הלוואה בתנאים טובים. כשביקש לפרוע את ההלוואה, לא מיהרו לאפשר לו את התשלום. נשמע טוב? כדאי להיזהר
אם אנחנו רוצים להמשיך את המימד החינוכי, נוכל לתת לילד את הכסף בפורמט של דמי כיס, אחת לשבוע ולתכנן איתו מה יעשה בסכום שניתן לו. אם לא רוצים להתנהל במזומן ולהגביר את הפיקוח על ההוצאות, עומדות בפני ההורים אפשרויות כדוגמת כרטיס נטען או כרטיס חיוב מיידי, המוגבל לסכום ההפקדה ואינו מאפשר להיכנס למינוס. בכרטיסים אלו ניתן להגדיר תקרת משיכה יומית, ובכך גם להגביל את הילד מלבזבז את כל הסכום בבת אחת. ההורים יכולים לקבל הודעה על כל משיכה מהכרטיס ובכך לדעת מה קנה הילד.
במחקר שפורסם ב-Journal of Economic Psychology, חוקרים מאוניברסיטת טורונטו, גילו שילדים שלא קיבלו דמי כיס, הוציאו יותר כאשר ניתנו להם כרטיסי חיוב מאשר כשניתן להם אותו סכום במזומן. לעומתם, ילדים שקיבלו דמי כיס, הוציאו סכומים דומים בשני המקרים, והתנהלו נכון יותר. אם הילדים שלכם כבר מקבלים מכם דמי כיס, אתם יכולים לדאוג פחות שמא המעבר לכרטיס חיוב יגרום להם להשתולל עם ההוצאות. למעשה, יש סיכוי שזה יגרום להם להיות יותר מודעים לחיובים באשראי בתור בוגרים.
בתום השבוע ניתן לשבת ולשוחח על ההוצאות שנעשו, לברר האם היתה אפשרות לרכוש חלק מהדברים הללו בזול יותר, באמצעות צרכנות נבונה, ולתכנן את השבוע הבא. למעשה, כדאי לברר עם הילד האם יש לו מטרות יקרות אותן ירצה להשיג, ולנסות ליצור מצב בו חלק מהסכום השבועי מוקצה לחסכון, על מנת לתרגל איפוק וללמוד את חשיבותו של החסכון.
ומה אם הכסף לא מספיק? הסכום השבועי עשוי להיתפס אצל הילדים כגבוה, ועל כן לפחות בהתחלה, התחושה של "יש לי הרבה כסף ברשותי" עלולה לגרום להם לבזבז אותו במהירות ובלי לשים לב. על אף שהמחיר הוא להיות עדים לתסכולו של המתבגר בהמשך השבוע, חשוב שלא לצ'פר אותו במתן סכום נוסף, כי אחרת לא יהיה לו תמריץ להתנהל נכון.
במקום זה, אפשר להציע לו לנסות למצוא עבודה המתאימה לבני נוער, אם הוא רוצה שיהיה ברשותו סכום גדול יותר של כסף. אפשר גם להציע לו תשלום עבור עבודות הבית, אך חשוב לזכור שלאחר שקבל תשלום עבורם, גדל הסיכוי שהוא לא יסכים לבצע אותם בעתיד בלעדיו.
זהירות מתמריץ שלילי
מחקרים מחו"ל מראים כי בחלק מהמשפחות מתן דמי כיס יוצר למעשה תמריץ שלילי להתנהלות כלכלית נכונה. כאשר המשפחה נותנת את דמי הכיס, אך לא את הכללים להתנהלות עמם ולא את הביקורת לאחר המעשה, למעשה היא יוצרת אצל הילד תחושה של כסף קל. ילדים כאלו לא לומדים להתנהל טוב יותר, ולמעשה בעתיד גדל הסיכוי שהם לא יצליחו להסתדר כלכלית בעצמם.
לפני שאנו נותנים לילדים דמי כיס, עלינו לשאול את עצמנו מה המניע האמיתי שלנו? האם אנחנו עושים את זה כי אין לנו כוח לבקשות או הצקות, או האם אנחנו עושים זאת על מנת ללמד את ילדינו את ערך הכסף וההתנהלות עמו? אם התשובה האמיתית היא הראשונה, הרי שאנו מלמדים את הילדים שהדרך להתמודד עם קושי היא באמצעות הוצאת כסף, ובמקום לנהל דיאלוג על ההוצאות, אנו פשוט שולפים את הארנק. במקרה כזה, המסר אותו אנו מעבירים אינו נכון.
מחקרים אחרים מראים שנתינת הכסף ללא כל חוקים, יוצרת אצל הילדים תחושה שדברים מגיעים להם מעצם נוכחותם. תחושה זו ממשיכה איתם אחר כך ללימודים ולמקומות העבודה, והיא עלולה ליצור אצלם אכזבות וקושי להתמודד. על אף שלא קל לקחת את המתבגר לשיחה רצינית על כסף ותכנון, שווה להשקיע את המאמץ הזה לטובתם.
החופש הגדול הוא זמן של הוצאות רבות הן במהלכו והן בתקופה הסמוכה לסיומו. על ידי התנהלות כלכלית נכונה עם הילדים, תוכלו לחסוך את הריבים וגם הרבה מאד כסף, ולהרוויח חינוך פיננסי לילדיכם.
הכותב הינו מאמן ויועץ להעצמה כלכלית, ומנכ"ל "קבוצת גיל אורלי "
החופש הגדול
צילום: shutterstock
מומלצים