לראשונה: שני חולים באבולה הובאו לארה"ב
שני אזרחים אמריקנים שנדבקו בנגיף בליבריה הובאו במטוס רפואי מיוחד לטיפול במולדתם. ביקורת בארה"ב נגד הבאתם: אסור היה לתת להם לנחות
הנגיף הקטלני אבולה נחת השבוע לראשונה בארצות הברית כששני אזרחים אמריקנים שנדבקו בו בליבריה נחתו על אדמת המדינה. מיסיונרית נוצרייה, ננסי רייטבול (59), נמצאת היום (יום ג') במיין בדרכה לאטלנטה ובארה"ב דווח כי מטוסה שהמריא ממערב אפריקה עצר לתדלוק. האזרח הנוסף, שהגיע בשבת מאפריקה, הוא ד"ר קנט ברנטלי (33).
עוד חדשות בעולם:
בשל המבצע: ספרד עוצרת העברת נשק לישראל
אש בגבול לבנון-סוריה, דאעש 'נוגס' בעיראק
שרה בריטית התפטרה בגלל הלחימה בעזה
ד"ר ברנטלי נחת בבידוד בבסיס צבאי מחוץ לאטלנטה ומטופל בבית החולים של אוניברסיטת אמורי. בשל המצב החריג, תדלוק מטוסה של רייטבול, כמו גם רכבו של הרופא שודרו בשידור חי בטלוויזיה האמריקנית.
נחיתת רייטבול מגיעה יום לאחר שבית החולים הר-סיני בניו יורק הודיע כי במרכזו נבדק אדם שטייל במדינה מערב-אפריקנית, שם דווח על מקרי הידבקות באבולה. הוא הגיע אתמול לחדר המיון, סובל מחום גבוה וכאבי בטן, אך מצבו הוגדר טוב.
בתום התייעצות עם בית החולים ומרכזים אמריקניים לפיקוח על מחלות ומניעתן, מסרה מחלקת הבריאות של העיר שהחולה "ככל הנראה לא נדבק בנגיף". עוד נמסר כי דגימות מהחולה נבדקות כדי לשלול לחלוטין את האבולה.
מצבו של ברנטלי, שהוגדר קשה אך יציב, השתפר הודות לטיפול תרופתי. מצבה של רייטבול מוגדר גם הוא קשה אך יציב והיא אמורה לקבל את הטיפול עם הגעתה לבית החולים. השניים נדבקו בנגיף לאחר שסייעו להילחם בהתפרצות האבולה שמאז חודש פברואר גרמה למותם של כ-900 בני אדם.
"אנו מודים לאל שהם חיים ושיש להם כעת גישה לטיפול הרפואי הטוב ביותר בעולם", אמר פרנקלין גרהאם, נשיא הארגון האוונגליסטי Samaritan's Purse שבו עבד ברנטלי. "אנו אסירי תודה לסיוע שקיבלנו ממחלקת המדינה, מהמרכז לפיקוח על מחלות ומניעתן (CDC), מהמכון הלאומי לבריאות, מארגון הבריאות העולמי, וכמובן מבית החולים אמורי", מסר גרהאם בהודעה שפרסם לתקשורת.
מטוס הסילון הפרטי "גאלפסטרים" שהטיס את ברנטל ורייטבול בנפרד מצויד ביחידת בידוד ניידת ואחד מייעודיו הוא להעביר אנשים שנדבקו במחלות מידבקות למרכז לפיקוח על מחלות ומניעתן. המקום שבו טופל ברנטלי ותטופל רייטבול טיפל בעבר באנשים שנדבקו במחלת הסארס במהלך התפרצות המחלה בשנת 2003 באסיה.
דונלד טראמפ: אל תתנו להם לנחות
"המקום מבודד פיזית מאזורי טיפול אחרים בחולים ויש בו ציוד מיוחד ותשתית שמספקים רמה גבוהה ביותר של בידוד", נמסר בהודעת בית החולים באוניברסיטת אמורי. עם נחיתתו של ברנטלי באטלנטה הוא הפך לחולה הראשון באבולה שמטופל בארה"ב.
אלא שהבאתו של ברנטלי לארה"ב העלתה חששות רבים בקרב רבים במדינה, בהם איל ההון דונלד טראמפ. לטענת טראמפ, יש למנוע מחולים באבולה לנחות על אדמה אמריקנית. מנגד, ברוס ריבנר, שאחראי על יחידת הבידוד באמורי, דחה את הביקורת להטיס לארה"ב עובדי סיוע שנדבקו במחלה הקטלנית. "הם הלכו למשימה הומניטרית ונדבקו במחלה בעת הענקת טיפול רפואי", אמר ריבנר. "אנו חייבים להם את הזכות לקבל את הטיפול הרפואי הטוב ביותר שבנמצא".
מחלקת המדינה האמריקנית מסרה כי "שלומם וביטחונם של אזרחי ארה"ב" נותרו הדאגה
העליונה. "כל אמצעי זהירות ננקט כדי להעביר חולים בשלום ובבטיחות, לספק טיפול נמרץ בטיסה לא מסחרית ולשמור על בידוד עד ההגעה", מסרה דוברת מחלקת המדינה.
בהתפרצות האחרונה בחודש פברואר של האבולה במערב אפריקה, מתו כ-900 בני אדם ויותר מאלף נדבקו במחלה. ארגון הבריאות העולמי מסר שהקצב המהיר של ההידבקות גרם לאובדן "קטסטרופלי" של חיי אדם במדינות הנגועות גינאה, ליבריה, ניגריה וסיירה לאון.
אבולה היא אחת המחלות הקטלניות בעולם ואין לה חיסון או טיפול תרופתי. המחלה גורמת לכאבי שרירים חמורים, חום, כאבי ראש ובמקרים הגרועים ביותר - דימום בלתי ניתן לעצירה. מאז הופעת הנגיף ב-1976, 66 אחוזים מהחולים בו הלכו לעולמם, ובשתי התפרצויות של הנגיף נרשמו שיעורי תמותה של 90 אחוזים מהנדבקים.