מש' החקלאות בדק: האם הירקות באמת אורגניים?
יותר ויותר אנשים עוברים לצרוך תוצרת אורגנית, ואצל רבים מהם עולה השאלה כיצד ניתן לדעת שהיא אכן כזו. הסקר השנתי של משרד החקלאות בדק את הנושא. התוצאות - לפניכם
התוצרת החקלאית האורגנית, הטרייה והמעובדת מן הצומח, מפוקחת על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר על פי חוק, לכו מומלץ למי שמעוניין לצרוך תוצרת אורגנית לחפש את הסמל האורגני האחיד של המשרד על המוצר. רק כך, מציינים במשרד, תוכלו לדעת בביטחון כי המוצר שהוא רוכש אכן גודל ויוצר על פי הסטנדרט האורגני והוא מפוקח על ידי אחד מגופי האישור והבקרה שהסמיך משרד החקלאות ("סקאל ישראל", "אגריאור" ו"איי קיו סי - המכון לבקרה ואיכות").
מאז כניסת החוק לתוקף, מבצע המשרד "פיקוח על", בנוסף לביקורת השוטפת שמבצעים גופי הפיקוח על התוצרת האורגנית בישראל ובודק את רמת שאריות חומרי הדברה ואת עקיבות וסימון המוצרים לצרכן. המוצרים שנבדקו במסגרת סקר שנת 2013 כללו תוצרת טרייה ומעובדת, ביניהם: פירות וירקות, תבלינים טריים, לחמים, פריכיות אורז, עגבניות חתוכות ועוד.
תוצאות הסקר לשנת 2013, מציינים במשרד, מעודדות מאוד ומורות על ירידה ניכרת של 56% באחוז החריגה של חומרי הדברה שאסורים לשימוש במוצרים אורגנים. כמו כן, התוצאות מורות על שיפור בסימון הנכון של המוצרים האורגנים בסמלים. על פי תוצאות הסקר, בשנה שחלפה נמצאו חריגות ב-3.8% בלבד מהדגימות, לעומת 6.8% בשנת 2012, מהמוצרים עם חריגה בשאריות חומרי הדברה.
שנה | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |
% שאריות חומרי הדברה | 24% | 8.6% | 3.6% | 6.8% | 3.8% |
"הסקרים והבדיקות שאנו עורכים מסייעים לנו לאתר בעיות רוחביות בתחום האורגני ונושאים הנדרשים לטיפול בשלב המקדמי שלהם", מציינת מנהלת תחום סטנדרטים בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, מירית עמרני. "יש לציין כי החקיקה האורגנית בישראל הינה חקיקה חדשה יחסית. החוק להסדרת תוצרת אורגנית נכנס לתוקף לפני כחמש שנים עם אישור התקנות, ולכן הפיקוח האורגני עדין בחיתוליו בישראל. אנו מאמינים שבד ובבד עם הגברת פעולות הפיקוח והאכיפה יש להמשיך ולבצע פעולות של הדרכה והטמעה על מנת לחנך את היצרנים למחויבותם לעמידה בדרישות החוק ובד בבד להגביר את הפיקוח בנקודות המכירה במטרה להבטיח לציבור הצרכנים הישראלים שתוצרת שנושאת את סמלי החוק היא אכן תוצרת אורגנית".
"החקלאות האורגנית מהווה סקטור צומח בחקלאות הישראלית. הירידה בהיקף החריגות בתוצרת האורגנית המשווקת בישראל מצביעה על השיפור המתמיד במערך הפיקוח והבקרה", מוסיף שר החקלאות ופיתוח הכפר, יאיר שמיר. "משרד החקלאות ימשיך לפעול לאכיפת התקנות מול רשתות השיווק על מנת לוודא כי הצרכנים יקבלו תוצרת טרייה ואיכותית בנקודות המכירה"
תוצרת אורגנית: 1.5% מהתוצרת המקומית
החקלאות האורגנית בישראל מהווה כ- 1.5% מכלל התוצרת החקלאית המיוצרת בישראל וכ- 13% מכלל הייצוא החקלאי. בענף עוסקים כ-600 אנשים, מתוכם כ- 330 מגדלים. בנוסף לגידול לטובת הצריכה המקומית, מייצאת ישראל תוצרת אורגנית למדינות האיחוד האירופי בשנת 2013 יוצאו 85,504 טון ירקות, 2,192 טון פירות ו-2,230 טון פירות הדר.
מיום החלת החוק הוסדר נושא התוצרת האורגנית במדינת ישראל: באילו רכיבים אסור ומותר להשתמש במוצרים אורגניים, איך יש לגדל תוצרת אורגנית ובאילו הגבלות (מרחק משדה גידול "רגיל", השקיה, מניעת סחף), כיצד ניתן להסב חלקה "קונבנציונאלית" לאורגנית, כיצד יש לארוז, לאחסן ולשנע את התוצרת החקלאית האורגנית, איך יש להציג את התוצרת האורגנית בנקודות השיווק, כיצד עליה להיות ארוזה ומה צריך להיות מסומן עליה, איזה פיקוח ובקרה נעשה על תוצרת אורגנית ועוד.
אז מה צריך לחפש? יש לחפש את הסמל האורגני האחיד של מדינת ישראל (משרד החקלאות) על אריזת המוצר (פירות, ירקות, מוצרים ארוזים) ואת סמל הפיקוח של אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים לתת למגדל וליצרן האורגני את ההיתר לסמן את המוצר כאורגני. בינואר 2014 אישרה הכנסת תיקון בחוק האורגני לפיו "מופקעת" המילה אורגני אך ורק למוצרים הנושאים את סמל המשרד. המשמעות היא כי מוצר שנקרא "אורגני" מחויב לשאת הסמלים ולעמוד בדרישות החוק.