תיק טלנסקי נפתח: יוצגו ראיות חדשות נגד אולמרט
שנתיים אחרי הזיכוי: העליון קיבל את בקשת המדינה, והורה להציג את התיעוד שהתקבל משולה זקן במסגרת הסדר הטיעון בהולילנד. התיק הוחזר למחוזי
תיק טלנסקי נפתח מחדש: בית המשפט העליון קיבל היום (ד') את בקשת המדינה, והורה להציג את הראיות החדשות נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בפרשת מעטפות הכסף, שבה זוכה ביולי 2012. מדובר חלקים רלוונטיים בהקלטות וביומנים אלקטרוניים שקיבלה הפרקליטות מראש לשכתו לשעבר, שולה זקן, שמסרה את החומר בתמורה להסדר טיעון מקל על חלקה בפרשת הולילנד.
העליון קבע שהתיק יוחזר לבית המשפט המחוזי בירושלים אך ורק לשם שמיעת עדותה של זקן בנוגע לחלקים הרלוונטיים בהקלטות וביומנים, והיא תישאל ותיחקר עליהם בלבד. לאחר מכן יחליט המחוזי אם להשאיר את הזיכוי על כנו או להרשיע את אולמרט.
נשיא העליון אשר גרוניס, והשופטים סלים ג'ובראן, יורם דנציגר, ניל הנדל ועוזי פוגלמן, ציינו כי אמנם מדובר בהחלטה נדירה, אך הם מצאו לנכון לקבל אותה "נוכח טיב החומרים", והחשיבות ששופטי המחוזי ייחשפו אליהם: "נראה לכאורה כי נעשו נסיונות על ידי אולמרט להשפיע על זקן שלא תעיד במשפט". יחד עם זאת הם ציינו כי העליון לא מביע כל עמדה לגבי ההחלטה שיקבל המחוזי נוכח הראיות החדשות. וכי קביעתם הינה רק לעניין גביית הראיות מחדש.
על פי ההחלטה, המדינה תעביר לאולמרט עד 28 באוגוסט את ההקלטות ואת התמלילים, על מנת שיוכל לבחון אותם. שופטי העליון ציינו: "אין אנו קובעים כי ההקלטות או היומנים קבילים כראיה. כל שאנו קובעים הוא כי התיק מוחזר לבית המשפט המחוזי על מנת שהמדינה תוכל להגישם באמצעות העדתה של זקן". עוד נקבע כי ראש הממשלה לשעבר יוכל לטעון לאי קבילות החומרים בפני המחוזי.
לאחר שזקן תיחקר תינתן לאולמרט הזדמנות להתגונן מפני הראיות החדשות: פרקליטיו יוכלו לחקור את זקן בחקירה נגדית ולהגיש ראיות נוספות. לאחר מכן, ואחרי שיקבל המחוזי החלטה זו או אחרת, יוכל מי מהצדדים להגיש ערעור לעליון. בראש ההרכב במשפט שזיכה עמדה נשיאת המחוזי דאז, מוסיה ארד, שפרשה מאז. לכן ימונה שופט חדש.
מצוות ההגנה של אולמרט נמסר: "אנו מכבדים את החלטת בית המשפט העליון. בכוונתנו להביא בפני המחוזי את כל הראיות הנדרשות לעניין, ואנו בטוחים שגם לאחר שיישמעו הדברים ויבוררו עד תומם - לא יהיה בכך כדי לשנות את ההחלטה לזכות את מר אולמרט בפרשת טלנסקי".
במשפט טלנסקי זוכה ראש הממשלה לשעבר מאישום שלפיו במשך 12 השנים שבהן כיהן כראש עיריית ירושלים וכשר התמ"ת הוא קיבל מאיש העסקים האמריקני מאות אלפי דולרים שלא דווחו כדין, חלקם במזומן בתוך מעטפות. בחלק מהמקרים, נטען, הועברו הכספים מטלנסקי לאולמרט באמצעות שולה זקן. בסך הכול הועברו לאולמרט כ-600 אלף דולר.
בסוף מאי הגישה הפרקליטות בקשה להגיש את הראיות החדשות בפרשת מעטפות הכסף, שהסתמכו על ההסדר שעליו חתמה שולה זקן כדי להקל את עונשה בפרשת הולילנד. אלו, לטענתה, מצביעות על כך שהכספים שלכאורה נתן טלנסקי שימשו את ראש הממשלה לשעבר לצרכים אישיים. בנוסף נטען כי בשיחות שהוקלטו נשמע אולמרט משכנע את זקן לא להעיד בירושלים כדי לא להפליל אותו.
הפרקליטות הדגישה כי טיעוניה בערעור על זיכוי אולמרט בפרשת טלנסקי עומדים בפני עצמם, וכי הראיות החדשות רק מחזקות אותם. "הן מתירות באופן ברור את הספק שהטריד את בית המשפט המחוזי בירושלים,
ספק שעומד בשורש זיכויו של המשיב בפרשת טלנסקי". נציגת המדינה, עו"ד נעמי גרנות, אמרה אז כי היא מודעת לכך שמדובר בבקשה חריגה, אבל החוק מאפשר אותה.
בזמנו מסר בתגובה עו"ד אלי זהר, פרקליטו של אולמרט, כי אין בקלטות כדי לקבוע אם מדובר בכספים אישיים או אחרים, וכי לא ראוי שבית המשפט ייחשף להן. "כל מה שקורה בתהליך הוא מקצה שיפורים למה שלא הצליחו לעשות במחוזי", הסביר.
באמצע יוני התקיים דיון בנושא בעליון, והשופט יורם דנציגר אמר אז: "לא אגלה באיזה שלב תפסתם אותנו עם הבקשה. בואי נניח שיש מחלוקת בין חברי ההרכב לגבי תוצאות הערעור".