שתף קטע נבחר
 

לפיד: "נספוג את 'צוק איתן', לא נעלה מסים"

שר האוצר הציג את ההשלכות הכלכליות של המבצע הצבאי ואמר כי מבדיקות ראשוניות של משרדו ההערכה היא כי התקציב הנוכחי יוכל להכיל את עלויותיו, ולא יהיו העלאות מסים. עם זאת, המשרד עוד עוסק בחישובי הנתונים המספריים שהועברו לו ממערכת הביטחון: "יש לה דרישות שלא היו קודם"

שר האוצר יאיר לפיד חוזר על התחייבותו כי תקציב 2015 לא יכלול העלאות מסים. לפיד אמר היום (ה') לעיתונאים, בעקבות הפסקת האש במבצע צוק איתן ותחילת העבודה על הגשת תקציב המדינה לשנה הבאה, כי "לא יועלו מסים. המשק זקוק עכשיו למנועי צמיחה, לא למשקולות על רגלי האזרחים ואין שום סיבה להעלאת מסים בעת הזו". 

 

 

צפו בדברי לפיד על ההשלכות הכלכליות של מבצע צוק איתן: 

צילום: ניצן דרור

צילום: ניצן דרור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שר האוצר ציין כי בכירי משרדו עדיין לא סיימו לחשב את עלויות המבצע לקופת המדינה. הנזק הישיר לציוד ולרכוש עומד כרגע על כ-50 מיליון שקל והנזק העקיף לעסקים בגין אובדן הכנסות ושעות עבודה עומד על בין 750 מיליון למיליארד שקל. לפיד ציין כי משרד האוצר קיבל טיוטה ראשונית של חישובי מערכת הביטחון להוצאותיה וכעת עוסק המשרד בבדיקה של הנתונים.

  

"ננהל עמם דיאלוג, אבל אפילו אם נקבל את דרישתם כמו שהיא, המשק הישראלי ידע להתמודד. מדובר באחוז זניח בתוצר", אמר לפיד בנוגע לדרישות מערכת הביטחון.

 

האוצר הפסיד נקודות במאבק מול הביטחון 

בחודש הקרוב יגיש משרד האוצר את הצעת התקציב לשנת 2015. בשלב זה מסתמן כי הצעת התקציב לא תכלול העלאות מסים, אך תכלול העלאה של יעד הגירעון עד לרמה של 3% או קרוב לכך (לעומת 2.5% בתכנית המקורית) וקיצוץ בהוצאות הממשלה בהיקף של למעלה מ-5 מיליארד שקל. 

 

סוללת כיפת ברזל בגוש דן (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
סוללת כיפת ברזל בגוש דן(צילום: עידו ארז)

 

קיצוץ בהיקף כזה דורש בדרך כלל צמצום בהוצאות מערכת הביטחון ולפני המבצע כבר נערכו במשרד האוצר לקראת מאבק

מול משרד הביטחון על קבלת אישור מראש הממשלה לקיצוץ בתקציב הביטחון. כעת, נדמה כי משרד האוצר הפסיד נקודות במאבק זה והעברת התקציב תהפוך לקשה ביותר, מפני שיהיה קשה לגייס את דעת הקהל לטובת קיצוץ בביטחון. 

 

לפיד התייחס לדברים ואמר כי "אני לא אעמיד פנים שהמבצע לא יוצר דיון מחודש בסדר העדיפויות. למערכת הביטחון יש דרישות שלא היו לה קודם, אבל מדינות לא מתנהלות לפי מצבי רוח. בכל מקרה, אין לנו כוונה לחסוך בטיפול במנהרות ובהגנה על ישובים. המקומות שבהם אפשר לחסוך בתקציב הביטחון נמצאים באזורים אחרים לגמרי של העשייה".

 

עוד אתגר: סימנים להאטה כלכלית 

האתגר הנוסף שעימו יצטרכו להתמודד במסגרת התקציב הוא הסימנים ההולכים ומתרבים להאטה כלכלית במשק. שיעור הצמיחה במגמת ירידה, ריבית בנק ישראל הורדה בחזרה לרמה היסטורית של 0.5%, האינפלציה ירדה אל מתחת לתחום היעד שקבעה הממשלה ובחודש האחרון נרשמה עלייה בשיעור האבטלה.  

 

פיצויים ספציפיים יינתנו לחקלאים ולענף התיירות (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
פיצויים ספציפיים יינתנו לחקלאים ולענף התיירות(צילום: רועי עידן)

 

הצעת התקציב של משרד האוצר תצטרך להביא בחשבון גם את הנתונים הללו ולייצר תנאים להיפוך המגמה השלילית שנוצרה. שר האוצר ציין היום כי "אם אתם רוצים לדעת איך יתמודד המשק אם השלכות המבצע, תסתכלו על מבצעים קודמים. אחרי מלחמת לבנון השנייה, אחרי עופרת יצוקה ואחרי עמוד ענן תמיד הייתה קפיצה מיידית וחזקה בתוצר ובפעילות המשקית. המשק הישראלי תוסס וחזק עם יסודות טובים ויש לנו כל סיבה להאמין שנוכל להתמודד עם השפעות המבצע הזה".

 

מנכ"לית משרד האוצר, יעל אנדורן, אמרה כי לצד הטיפול בתביעות לפיצויים, מנהל המשרד מגעים מול משרדי תיירות על תכניות ספציפיות לשיקום ענפים אלה, שנפגעו במיוחד מהלחימה.

 

לפיד קרא לציבור הישראלי לצאת לחופשה בארץ: "יש לנו ארץ יפהפייה עם שירותי תיירות נהדרים. במקום שהכסף ילך לטורקיה, שילך לסייע לעסקים ישראלים ויצירת מקומות עבודה עבור ישראלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן דרור
שר האוצר יאיר לפיד
צילום: ניצן דרור
מומלצים