אובמה: עזה לא יכולה להישאר סגורה, צריך לשקם אותה
נשיא ארה"ב סימן את השלב הבא: פתיחת שערי עזה לעולם. הוא האשים את חמאס בכך שנהג "בחוסר אחריות" וקרא לנתניהו ואבו מאזן: עכשיו זמנכם לשקם יחסים. "מצרים לחמאס: בקשות לנמלים - תנאים להסכם שלום ולא להפסקת אש"
"עזה אינה יכולה להישאר סגורה מהעולם, צריך לתת לאוכלוסייה תקווה. אין לי סימפתיה לחמאס, רק לאזרחים", אמר אובמה. "השאלה היא אם נמצא נוסחה שבמסגרתה לישראל יהיו הבטחות שעזה לא תהיה בסיס שממנו ייצאו מתקפות נוספות, אולי מסוכנות יותר מאלו שהיו ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, ובו זמנית לאזרחים בעזה תהיה תקווה לפתיחת הרצועה".
"אני חושב שיש נוסחאות זמינות. הן דורשות לקיחת סיכונים ובנייה חדשה, אבל זה לא יקרה מהר", הוסיף וציין כי יש לערב את אבו מאזן והרשות הפלסטינית בתהליך.
אובמה דיבר במסיבת עיתונאים לסיום כינוס המנהיגים מאמריקה ואפריקה בוושינגטון. הוא הגן על זכותה של ישראל להגן על עצמה והיה זהיר בהאשמתה ביצירת ההרס בעזה, שעה שהדיפלומטיה האמריקנית נערכת להגנת ישראל בזירה הבינלאומית. רק אמש האשים מזכ"ל האו"ם בחריפות את ישראל בתקיפת מתקני האו"ם ברצועה וקרא להעמיד לדין את האחראים.
"אמרתי מההתחלה ששום מדינה לא יכולה לסבול רקטות הנורות לעבר עריה", הדגיש הנשיא בבית הלבן, "וכתוצאה מכך תמכתי בזכות ישראל להגן על עצמה ולעשות מה שצריך למנוע ירי רקטות ומניעת מנהרות שנחפרות לביצוע התקפות טרור. חשוב לזכור שחמאס פעל בצורה בלתי אחראית, כשהציב משגרי טילים במרכזי אוכלוסייה וסיכן אוכלוסייה בגלל האסטרטגיה הצבאית הזו".
יחד עם זאת הביע אובמה את צערו "לגבי מה שקרה לאוכלוסייה אזרחית, כולל נשים וילדים, ואני שמח שיש לפחות הפסקת אש זמנית. השאלה היא איך בונים על הפסקת אש זמנית. בכוונתנו לתמוך בתהליך בקהיר".
הנשיא האמריקני אמר כי "המטרה לטווח קצר היא להבטיח שלא יחודש ירי הרקטות ולוודא שהריסת המנהרות הושלמה. עכשיו אנחנו בתהליך בניית עזה שניזוקה קשה מהעימות הזה. לטווח ארוך צריכה להיות הכרה בכך שעזה לא יכולה לקיים את עצמה מנותקת מהעולם. צריך להיות שינוי בהזדמנויות לתושבי עזה".
אובמה קרא למנהיגים בישראל וברשות "לקחת סיכונים, לבנות אמון, זה קשה לאחר האלימות שראינו. לא נגיע לזה מיד. המטרה היא להשיג הפסקת אש קבועה ולהתחיל לבנות את עזה. אמצעים יינקטו כדי שתושבי עזה ירגישו שיש להם תקווה ואזרחי ישראל ירגישו ביטחון שירי הרקטות לא יחזור על עצמו".
הנשיא האמריקני הדגיש מי צריך לעשות זאת מהצד הפלסטיני: "צריך מעורבות של ההנהגה הפלסטינית בגדה. אין לי סימפתיה לחמאס. יש לי סימפתיה לרשות הפלסטינית, לשיתוף הפעולה שגילתה עם ישראל, בהכרה בישראל ובנכונות להתקדם לפתרון של שתי מדינות. אני חושב שאבו מאזן כן ברצונו להתקדם לשלום אבל הם (הרשות) נחלשו בתהליך הזה, שבו התושבים איבדו תקווה להתקדמות".
הפלסטינים רוצים "חבילה אחת"
אתמול המשיכו להתנהל בקהיר השיחות העקיפות בין ישראל למשלחת הפלסטינית, לקראת תום הפסקת האש הרשמית ל-72 שעות ביום שישי ב-8:00 בבוקר. בכיר פלסטיני המשתתף בשיחות אמר לעיתון הערבי הלונדוני "אל-חיאת" שהפלסטינים דבקים בכך שדרישותיהם ייענו ב"חבילה אחת" ומסרבים להפרידן. עם זאת, לדבריו הם "הסכימו לדחות" את הדיון בהקמת שדה תעופה, נמל ימי ונתיב בטוח שיקשר בין הגדה לרצועת עזה - דרישות שישראל מסרבת להן לפי שעה.
ישראל, לדבריו, מתנגדת לקבלת הדרישות כרוכות יחדיו. לפי הדיווח, הצד הפלסטיני דורש את הפסקת התוקפנות בעזה, נסיגה מאזורי הגבול שישראל השתלטה עליהם לאחרונה, הגדלת אזור הדיג ל-12 מיילים ימיים, פתיחת המעברים והסרת המצור.
הצד הישראלי, לפי הבכיר שצוטט בעיתון, לא מראה גמישות למרות ההיענות של המשלחת הפלסטינית לבקשה של המצרים לדחות את הדיון בכמה דרישות כדי להקל את הדיאלוג. לדבריו, "למרות זאת הישראלים נוקטים סחבת, מסרבים להיענות לדרישות שלנו ורוצים להפרידן".
על פי דיווח נוסף, הלילה (ה') אמר גורם פלסטיני יודע דבר ומקורב לחמאס כי קהיר הודיעה לחמאס כי הבקשות בעניין נמל ושדה תעופה הן בבחינת תנאים של הסכם שלום ולא תנאים של הפסקת אש. לדבריו, חמאס הודיעה לקהיר כי אם יתקבלו דרישותיה - ממשלת האחדות הפלסטינית היא זו שתנהל את כל המעברים, את הנמל הימי ואת שדה התעופה. עד כה, לדברי אותו גורם, בחמאס לא קיבלו הודעה בעניין תשובה ישראלית, ולהשקפתם ישראל רוצה שתהיה סחבת בעניין הרגיעה הנוכחית כדי לכפות משוואה של משא ומתן לשם משא ומתן. ישראל, גם לדבריו, סירבה לדבר על שחרור חברי הפרלמנט שנעצרו בגדה במסגרת מבצע "שובו אחים".
גורמים במצרים טוענים הבוקר כי המשלחת הישראלית התעקשה במהלך השיחות על התנאי של פירוז עזה מנשק והביעה הסתייגות מנושא הנמל הימי ושדה התעופה. המצרים ניסו לשכנע אותם לזנוח את התנאי המדובר ולקבל את שאר הדרישות על פי אותם גורמים. ישראל, כך נטען, הסכימה לנושאים של הסרת המצור, שחרור האסירים והגדלת מרחב הדיג.
ברקע דיווחים על הסכמה להמשך הפסקת האש, אמש הקשיחו עמדות בחמאס ובג'יהאד האיסלאמי
ואמרו כי "גדודי אל-קסאם ופלוגות ירושלים יחדשו את תקיפותיהם מיד עם תום פרק הזמן של הפסקת האש ביום שישי ב-8:00 בבוקר". בכיר הלשכה המדינית, מוסא אבו מרזוק, אמר בקהיר כי "אין הסכמה על הארכת הפסקת האש". גם סגן של חאלד משעל, איסמעיל הנייה, הצהיר: "אין הסכם על הארכת הפסקת האש".
גורם ישראלי המעורה בנעשה במצרים אמר הלילה כי אין לשלול את האפשרות שההצהרות הן תרגיל של חמאס. שר בכיר בקבינט שנשאל כיצד תגיב ישראל אם חמאס אכן יחדש את הירי השיב: "נירה חזרה, והרבה".