מנהיגי קמר רוז' הורשעו בפשעים נגד האנושות
יום היסטורי בקמבודיה: ביהמ"ש המיוחד של האו"ם הטיל מאסר עולם על קיו סאמפן בן ה-83, הנשיא לשעבר, ועל נואון צ'י בן ה-88, אידיאולוג המיליציה הקומוניסטית. תחת שלטון קמר רוז' בשנות ה-70 מתו כ-1.7 מיליון איש מרעב, הזנחה רפואית, עבודות פרך והוצאות להורג. הניצולים: "העונש לא מספיק"
הרוצחת מקמר רוז' לא עמדה לדין: לוקה בדמנציה
עוד חדשות בעולם :
שבור וחלוד: הכפר האולימפי, עשור אחרי
מלחמת התפוחים של פולין נגד פוטין
מומביי או בומביי? הפוליטיקה של השמות
נגד העתקות במבחנים: מדינה בלי אינטרנט
קיאו סמפאן ונואון צ'י הם מנהיגי קמר רוז' היחידים שנותרו בחיים לעמוד למשפט בגין הפשעים החמורים שביצעו.
נשיא חבר השופטים ניל נון ביקש מהשניים לקום לפני השמעת גזר דינם, אולם נואון צ'י הכחוש והשברירי, שהרכיב משקפי שמש שחורים, אמר שהוא חלש מכדי לקום מכיסא הגלגלים שלו. השופט התיר לו להישאר בכיסאו.
"השמדה מקיפה, רדיפה פוליטית, העלמות אנשים"
השופט ניל נון אמר כי השניים אשמים ב"השמדה מקיפה, רדיפה פוליטית ומעשים בלתי אנושיים נוספים שכללו העברה בכפייה, העלמות אנשים ופגיעות בכבוד אנושי".
"תליין" הקמר רוז': רצחנו תינוקות מחשש לנקמה
שני הנאשמים לא הביעו כל רגש במהלך הקראת גזר דינם, ובמשך משפטם הכחישו כי ביצעו את הפשעים שיוחסו להם. הם יכולים לערער על גזר הדין, אך השופט ניל נון אמר לבית המשפט כי הם יישארו במעצר "בהתחשב בחומרת הפשעים".
משפטם של קיאו סמפאן ונואון צ'י, שנגע לעקירתם הכפויה של מיליוני בני אדם מערים וכפרים בקמבודיה ולרצח המוני, הוא רק חלק אחד בסיפור הקמבודי. קרוב לרבע מאוכלוסיית המדינה - כ-1.7 מיליון בני אדם - מתו תחת שלטון קמר רוז' מהרעבה, הזנחה רפואית, עבודות פרך והוצאות להורג בזמן שלטון המיליצייה הקומוניסטית ב-1979-1975.
"הקורבנות חיכו 35 שנה ליום הזה"
דובר בית המשפט המיוחד של האו"ם, לארס אולסן, התייחס לגזר דינם של קיאו סמפאן ונואון צ'י ואמר כי "מדובר ביום היסטורי לעם הקמבודי ולבית המשפט. הקורבנות חיכו 35 שנים כדי שבית המשפט יטיל אחריות, וכעת בית המשפט הכריע. זהו ציון דרך ברור".
אלא שרבים בקמבודיה מתחו ביקורת קשה על מערכת המשפט שהתנהלה באיטיות ועל המחיר ששולם.
בית הדין המיוחד של האו"ם לפשעים שבוצעו בקמבודיה החל לפעול בשנת 2006. מאז הוא הוציא יותר מ-200 מיליון דולר על ההליך המשפטי, אך הרשיע רק נאשם אחד - "התליין הראשי" של קמר רוז' קאינג גואק איב - ושלח אותו ב-2011 למאסר עולם. קאינג, שנודע בכינוי "דוץ'" הורשע ברצח, עינויים, אונס, פשעים נגד האנושות. הוא גם ניהל את בית הסוהר "טול סלנג" (S-21) שסימל את תקופת שלטון הקמר רוז'.
משפט שהחל עם 4 נאשמים ונגמר עם 2
המשפט הנוכחי החל ב-2011 עם ארבעה מנהיגים בכירים של קמר רוז' שישבו על ספסל הנאשמים, אך רק שניים מהם נותרו על ספסל זה. שר החוץ לשעבר ינג סארי מת ב-2013, ואילו רעייתו, שרת הרווחה לשעבר ינג טיריט, לא נמצאה ב-2012 כשירה לעמוד למשפט בעקבות דמנציה. גם מנהיג התנועה הנודע לשמצה, פול פוט, לא עמד לדין על פשעיו והלך לעולמו ב-1998.
קיאו סמפאן הודה שהרצח ההמוני התבצע. אלא שבעדותו בפני בית המשפט ב-2012 הוא טען שהיה על תקן בובה ולא החזיק בסמכות ממשית. הוא הכחיש שהורה בעצמו לבצע הוצאות להורג, ואמר שהאשמות נגדו הן "אגדה". במקום זאת, הוא הטיל את האשמה המרכזית על פול פוט והמדיניות הקיצונית שלו.
נואון צ'י, שנודע בכינוי "האח מספר 2" משום שהיה סגנו הנאמן של פול פוט, גם הכחיש אחריות למעורבות ישירה ברציחות. בעדותו בפני בית המשפט ב-2011 הוא אמר שכוחות וייטנאמיים - ולא כוחות של קמר רוז' - רצחו המוני קמבודים.
"אני לא רוצה שהם יאמינו שקמר רוז' הם אנשים רעים, שהם פושעים", הוא אמר בפנייה ליושבים בבית המשפט. "שום דבר אינו נכון לגבי זה".
המשפט השני בגין רצח עם יימשך שנים רבות
בגלל גילם המתקדם ומצבם הבריאותי של הנאשמים, משפטם חולק לשני משפטים קטנים במטרה להביא לצדק בטרם יילכו לעולמם. גזר הדין של קיאו סמפאן ונואון צ'י הוא רק הראשון. בחודש ספטמבר או אוקטובר ייפתח משפטם השני, הפעם בגין אישומים של רצח עם. כך על פי דובר בית המשפט אולסן. משפט זה צפוי להימשך שנים רבות.
ניצולי הזוועות של קמר רוז' הגיעו מרחבי המדינה כדי להיות עדים ליום ההיסטורי. מאות מהם תפסו מקום בבית המשפט המיוחד של האו"ם, ולאחר פרסום גזר הדין, רבים מהם אמרו שהם נמצאים בתחושות מעורבות ותהו אם העונשים שניתנו מתאימים לפשעים החמורים שבוצעו על ידי קמר רוז'.
"הפשעים עצומים, ושליחתם רק למאסר עולם איננה הוגנת", אמר צ'י סופון בן ה-54, ששהה כמה שנים במחנות עבודה ועבד בבניית סכרים ובשדות אורז. אחיו נרצח בתקופת שלטון קמר רוז'. "אבל מה אני יכול לעשות? אני פשוט מקבל את גזר הדין", אמר צ'י סופון, אך הוסיף: "אפילו אם הם (הנאשמים) ימותו כמה פעמים, זה לא יספיק".
קוט ווארן בת ה-58 שרדה גם את זוועות קמר רוז'. היא אמרה שהיא חשה הקלה לאחר פרסום גזר הדין, אף שהוא הגיע באיחור של שנים רבות. "חיכיתי ליום הזה כל כך הרבה שנים", היא אמרה. בעלה וכמה מבני משפחה נהרגו בעת שלטון קמר רוז'. "כעת, לראשונה, הנפש שלי נמצאת במידה מסוימת של שלווה".