שתף קטע נבחר

לחיות מ-90 שקלים ליום

האם אתם מסוגלים לחיות מתקציב של 90 שקלים ביום, 2,680 שקלים בחודש בהם הייתם צריכים לקנות אוכל, לשלם חשבונות, לקנות תרופות ולהמשיך לחיות? קשישים רבים מתמודדים מדי יום עם קשיים כלכליים ללא תמיכה

הם חיים מ-2,680 שקלים בחודש, בערך 90 שקלים ביום. מהכסף הזה הם צריכים לקנות אוכל, לשלם חשבונות מים וחשמל, לקנות תרופות ועזרים רפואיים. רבים זקוקים לאמצעי ספיגה כמו חיתולים, סדינים וסינרים מיוחדים. 2,680 שקלים בחודש, בערך 90 שקלים ביום, לא מספיקים לכל אלה בלשון המעטה.

 

בשנה האחרונה פגשתי יותר מ-500 קשישים ישראלים, תושבי דימונה וירוחם, בני יותר מ-80 החיים מקצבאות הבטחת

 הכנסה של ביטוח לאומי. נטולי פנסיות, בני כל העדות והתפוצות. רבים מהם בודדים, עריריים. קיבלתי את שמותיהם וכתובותיהם מהמחלקות העירוניות לשירותים חברתיים ויצאתי בשם "הקרן לידידות" לנסות להתאים להם סיוע בדמות משלוח מזון קבוע הביתה, תרופות ועוד.

 

בכל יום פקדתי כמה וכמה דירות של קשישים. פיתחתי שיטות לאתר כתובות בשכונות בלי מספרי על הבתים ובלי שמות על תיבות הדואר החלודות. התרגלתי שמול דלתות של קשישים צריך לחכות זמן רב מהרגיל, לפעמים 5 דקות, עד שהם מדדים אל הפתח. למדתי להסביר את עצמי לאנשים שאת שפתם אינני דוברת ואת שפתי הם אינם מבינים. אחרי שבועיים או שלושה הלכתי לבדוק במילון את מקור המונח "עני מרוד". שפרשני המקרא כתבו שחייו של עני מרוד מלאי צער ומרורים. אולי מקורו של מרוד בדמיון לשורש מרר. את המרורים ראיתי על כל צעד ושעל.

 

מי שרוצה לעזור לאנשים החיים בעוני ולקשישים צריך להכיר לעומק את הצרכים שלהם. כשאני שומעת על ועדות, דיונים, מסקנות ותקציבים אני שואלת את עצמי האם יש להם בכלל מושג על מה הם מדברים. התחושה החזקה ביותר שלי היא שכל הזמן מסתכלים על כמה הקשישים מכניסים כל חודש, ולא מחשבים כמה הם מוציאים או נכון יותר לכתוב - כמה הם אמורים היו להוציא כדי לחיות כמו בני אדם.

 

יעל אקשטיין מבקרת את מריה בוביאר (צילום: צילום אנצ'ו גוש) (צילום: צילום אנצ'ו גוש)
יעל אקשטיין מבקרת את מריה בוביאר(צילום: צילום אנצ'ו גוש)

 

האם אי-פעם נעשתה בדיקה אמיתית כמה באמת צריכים האנשים האלה? אני בטוחה שבהמון עניינים יודעים מי שצריכים לדעת כמה כסף בדיוק צריך. כמה בדיוק עולה שעת טיסה במסוק, כמה עולה לשאוב מים מהכנרת ומכה בדיוק עולה להחזיק בית שרד של ראש ממשלה או נשיא. רק כשמדובר על קשישים בני שמונים פלוס טבלאות האקסל והמחשבונים נעצרים בדיוק על 90 שקל ארורים ליום.

 

בדימונה פגשתי קשישה בת 82 שמלאי המזון בביתה היה שני תפוחי עץ. הם היו מונחים בקערה על ארונית ולרגע חשבתי שהם שם מטעמי אסטטיקה. מהרגעים שבה הדעת משתבשת נוכח העליבות והצחנה. המוח מסרב לתפוס את שרואות העיניים. לא היו לאישה משקפיים, שנייה היו רקובות כולן, תריסי הבית שבורים. היא ישנה על קפצי המזרון שהתפורר מזמן, קירות הבית היו מקולפים לגמרי. יש אנשים כאלה בישראל והם לא מעטים.

 

המחסור והבדידות שבהם חיים הקשישים האלה, הפך אותם גם לעניים רגשית ותבונית.

הייאוש והקושי דופקים את הדעת, מעוותים את המציאות, מחבלים אנושות ביכולת לקבל החלטות, לתכנן להבדיל בין טוב לרע. הם נדפקו כל כך הרבה פעמים שאבד להם האמון בבני אדם.

 

ואלה שאני פוגשת מעבירים את מספר הטלפון שלי לאחרים שפונים לקבל סיוע גם הם וגם שאני מסבירה שאינני יכולה לעזור למי שאיננו עומד בקריטריונים שקבענו אני מנסה לתת משהו או להעניק עצה או להפנות לגורם אחר. אבל הם ממשיכים בייאושם להתקשר והשיחות מגיעות אליי גם כשאני בבית עם ילדיי והניתוק איננו אפשרי.

 

כך, לקראת סוף שבוע שמתקרב, אני מבטיחה לעצמי לקבל את השבת באווירה קצת אחרת, לברוח מעט ממש שראיתי והרגשתי ולנקות את הראש למען ילדיי ובעלי. אבל סביב שולחן השבת שלנו המחשבות שלי נודדות אל הקשישים הבודדים. חייבים לעזור לאנשים האלה בכסף ובאמצעים. מיליארד שקל העבירו עכשיו לטובת ניצולי השואה וזה חשוב. יש עוד מיליארדים שצריכים להיות מופנים לעניים בכלל ולקשישים עניים בפרט.

 

מתנדבים לעזור

גל הקור הפוקד את ישראל והעיכוב בהורדת מחירי החשמל, שעלו באופן דרסטי בשנים האחרונות, מותירים אוכלוסיות שלמות תחת הנטל כלכלי גדול הכרוך בחימום הבית. האוכלוסייה הרגישה ביותר היא הקשישים שהכנסתם הדלה מקצבאות אינה מספיקה לכיסוי צרכיהם הבסיסיים והם נאלצים לבחור בין חימום ביתם לרכישת מזון, תרופות ומוצרי בסיס אחרים.

 

טינה מזוג זוכה לביקור מחבק (צילום: צילום אנצ'ו גוש) (צילום: צילום אנצ'ו גוש)
טינה מזוג זוכה לביקור מחבק(צילום: צילום אנצ'ו גוש)

 

ביום שלישי ה-6.1.2015 תחל הקרן לידידות, כמדי שנה, את מבצע "מחממים בידידות" - פרויקט חימום למען קשישים נזקקים. במסגרת הפרויקט תעניק הקרן ל-25 אלף קשישים נזקקים, זכאי חוק סיעוד, סיוע ע"ס 350 שקלים.

 

חלוקת המענקים תתבצע בשיתוף עם מחלקות הרווחה ב-62 רשויות מקומיות הנמצאות באשכול 6 ומטה בדירוג הסוציו-אקונומי של הלמ"ס ואינן נכללות ברשימת היישובים בהם מחולקים מענקי חימום לקשישים של הביטוח הלאומי.מקבלי הסיוע יהיו קשישים זכאי חוק סיעוד ומקבלים קצבת זקנה בתוספת השלמת הכנסה.

 

המענקים יחולקו באמצעות עובדי הרווחה ובאמצעות מאות מתנדבים אשר יגיעו לבתי הקשישים, יעניקו להם את התרומה ויסייעו בהפגת בדידותם. לראשונה יפעילו המתנדבים אפליקציה ייחודית שפותחה בקרן, באמצעותה יעדכנו בזמן אמת על תנאי מחייתו של כל אחד מהקשישים בכדי לבחון צורך בהתערבות נוספת במקרים של מצוקה חריגה.

 

זקין מזוג ויעל אקשטיין (צילום: צילום אנצ'ו גוש) (צילום: צילום אנצ'ו גוש)
זקין מזוג ויעל אקשטיין(צילום: צילום אנצ'ו גוש)

 

"חוסנה של חברה נמדד באופן בו היא מטפלת בחוליות החלשות ביותר בתוכה", אומר הרב יחיאל אקשטיין, יו"ר הקרן לידידות. "כרבע מהקשישים בישראל חיים בעוני ואינם מסוגלים לכסות את הוצאותיהם החודשיות. הקצבאות מספיקות בקושי לכיסוי מחצית מצרכיהם הבסיסיים של הקשישים בעוד יוקר המחייה רק גובר. בחודשי החורף מצוקת הקשישים מחריפה ורבים מהם נאלצים לעמוד בפני בחירה בלתי אפשרית בין חימום הבית, קניית מזון או תרופות. אסור לנו כחברה להרשות למצב זה להימשך. אני קורא לציבור להצטרף אלינו ולסייע לחמם לקשישים את הבית ואת הלב".

  

  • הקרן לידידות בשיתוף ynet קוראים לכם הקוראים להצטרף למבצע ויחד איתנו לחמם לקשישים את הבית ואת הלב. מעוניינים להתנדב? היכנסו לאתר הקרן ומלאו את פרטיכם . נציגי הקרן לידידות יפנו אתכם ליישובים בהם תוכלו להצטרף לחלוקה

 

  • קארין לווינשטיין, בעלת תואר בקרמינולוגיה, אחראית על ירוחם ודימונה בתוכנית "בכבוד ובידידות" שמפעילה הקרן לידידות למען קשישים בכל רחבי הארץ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
לחיות מהיד לפה
צילום: Shutterstock
בשיתוף הקרן לידידות
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים