שתף קטע נבחר

 

הודו סוערת: קמפיין אופנה הציג אונס קבוצתי

המקרה שבו נאנסה סטודנטית על ידי שישה גברים באוטובוס ומתה מפצעיה ימים לאחר מכן זעזע את הודו ב-2012. כעת יש מי שמאזכר אותו בקמפיין אופנה זוהר וזוכה לקיתונות של ביקורת. חופש אמנותי או פרובוקציה זולה?

קמפיין אופנה הודי, שהתפרסם ברשת השבוע, הצית סערה ואף גרם להשמעת קריאות לפתיחת חקירה פלילית נגדו משום שהציג בצילומיו אישה מותקפת מינית באוטובוס, המזכירים את האונס הקבוצתי של סטודנטית מ-2012 שזעזע את הודו.

 

עוד חדשות בעולם :

דאעש במסע כיבושים, הכורדים נצורים בהרים

ויקיפדיה נתבעה על זכויות: "הקוף עשה סלפי"

מנהיג "האחים המוסלמים" ניצל מעונש מוות

 

הפרויקט, שעליו חתום הצלם ראג' שטייה ונקרא "הפנייה הלא נכונה", הופיע בפורטפוליו המקוון של הצלם בימים האחרונים בטרם הורד מהרשת, אולם התמונות התפשטו ויראלית בעשרות כלי תקשורת בהודו ובעולם.

מתוך הקמפיין של ראג' שטייה ()
מתוך הקמפיין של ראג' שטייה

בתמונות נראית דוגמנית לבושה בבגדים יוקרתיים כשקבוצה של גברים, לבושים גם הם באלגנטיות, ממששת אותה בפוזיציות שונות. בצילום אחד נראית האישה על הרצפה, כשגבר עומד מעליה, בעודה נאבקת בשני גברים אחרים שאוחזים בידיה. בתמונה אחרת שני גברים משכיבים אותה על אחד המושבים בחוזקה.

 

הקמפיין כאמור הצית גל של ביקורת קשה ברשתות החברתיות בהודו, שקשורה בין היתר בעובדה כי הוא מזכיר את האונס הקבוצתי באוטובוס שאירע ב-2012 שגרם בסופו של דבר למותה של הקורבן והביא להפגנות נרחבות נגד אלימות כלפי נשים במדינה.

נירמלה סמנט, יו"ר הנציבות הלאומית עבור נשים, קראה למפכ"ל המשטרה של מומביי לפתוח בחקירה פלילית בנושא. "כל בר דעת יודע שמדובר בניסיון להציג באור זוהר אלימות", אמרה סמנט לסוכנות הידיעות הצרפתית. "אני חושבת שצריך לנקוט צעד פלילי משום שלא מדובר בחופש אמנותי. ממש לא".

 

הצלם מצדו פרסם הודעה רשמית ובה הגן על עבודתו. לדבריו, הוא ניסה להביע את עצמו "דרך המדיום שאני מכיר הכי טוב". בהתייחסו למחלוקת שהצית, מסר כי היא מבוססת על חוסר הבנה ופרשנות שאינה נכונה. "המטרה הייתה ליצור אמנות שתמשוך את דעת הקהל לנושאים שעוסקים בנשים", אמר.

 

"זה שובר את לבי לראות את אמי, חברותיי ואחותי מגבילות את עצמן מקצועית ואישית רק כדי להיות בטוחות", הוסיף. לדבריו, שמות המעצבים של הבגדים שצולמו לא פורסמו משום שהקמפיין לא שווק למטרות מסחריות.

 

אונס קבוצתי "זוהר"

במקרה האונס מ-2012 בניו דלהי, שישה גברים אנסו באלימות סטודנטית בת 23 לפיזיותרפיה, תוך שימוש במוט ברזל. זאת לאחר שהיא הוּנתה לעלות על אוטובוס פרטי בדרכה הביתה מהקולנוע עם ידידהּ.

הפגנה נגד אלימות כלפי נשים בעקבות האונס הקבוצתי, דצמבר 2012 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד אלימות כלפי נשים בעקבות האונס הקבוצתי, דצמבר 2012(צילום: AFP)
 

13 ימים לאחר האונס היא מתה מפצעיה בבית חולים בסינגפור. ההשוואה בין האונס הקבוצתי הקטלני של הסטודנטית לקמפיין האופנה גררה כעס רב בטוויטר ומשתמשים תיארו את התמונות "דוחות" ו"מזעזעות".

 

בבלוג המתפרסם בעיתון הנודע בהודו, "טיימס אוף אינדיה", תיאר רודרוניל גוש, עיתונאי מדלהי, את הפרויקט כ"טעות ענקית". "כשאתה מלביש דוגמניות באופנת קוטור ואז גורם להן לגלם סצנה של אונס קבוצתי - ללא הפחד

 והטרור שמשליטים התוקפים - אתה בסופו של דבר מציג פשע נגד נשים באופן זוהר", אמר.

 

ארבעת הגברים שהורשעו באונס הסטודנטית נידונו למוות בשנה שעברה. גבר נוסף נמצא מת בתאו כתוצאה מהתאבדות וקטין שהיה מעורב במעשה נידון למאסר מקסימלי של שלוש שנים.

 

האונס הקבוצתי בהודו הכה הדים ברחבי העולם ומאז החלו כלי תקשורת רבים בעולם לעסוק רבות בסוגיית האלימות נגד נשים במדינה. בהודו עצמה נחקקו חוקים קשיחים יותר שנועדו להרתיע אנסים, עם זאת מדי יום מדווחים בעיתונות מקרי תקיפות מיניות נגד נשים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים