אובמה: נתניהו יבצע פשרות רק אם יופעל עליו לחץ פנימי
הנשיא האמריקני סיפק תשובות מוחצות בראיון ל"ניו יורק טיימס" על המזרח התיכון. "הסקרים של נתניהו גבוהים יותר משלי. קשה לראות אותו מפרק את ההתנחלויות לטובת הסכם עם הפלסטינים". על אבו מאזן: "חלש מדי"
"נתניהו חזק מדי, אבו מאזן חלש מדי". זוהי דעתו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה על יחסי הכוחות בין ישראל לפלסטינים בראיון מקיף שערך עמו אמש (יום ו') פרשן ה"ניו יורק טיימס" תומאס פרידמן. "למען האמת, אחוזי התמיכה בנתניהו גבוהים יותר משלי", אמר אובמה בראיון. "הם עלו בעיקר בעקבות המבצע בעזה".
עם זאת, הנשיא אובמה מציין כי אחוזי התמיכה הגבוהים בראש הממשלה בנימין נתניהו בקרב הציבור הישראלי הם בגדר עקב אכילס עבור ראש הממשלה הישראלי. "אם הוא לא ירגיש לחץ פנימי, קשה לראות אותו מבצע פשרות כואבות כולל פירוק ההתנחלויות לטובת הסכם שלום עם הפלסטינים. גם פירוק ההתנחלויות זה דבר שקשה לעשות".
אובמה לא חסך ביקורת גם על ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן. "הוא חלש לעומת נתניהו", אמר הנשיא האמריקני בראיון לפרידמן. "השילוב של החוזק של ביבי והחולשה של אבו מאזן מקשה על שניהם לקחת החלטות אמיצות כמו אלה שלקחו אנואר סאדאת, מנחם בגין ויצחק רבין".
לדברי אובמה, הפתרון טמון בשני המנהיגים. "התהליך זה צריך להתחיל אצלם. הסכם כולל יצריך הנהגה טובה גם מצד הפלסטינים וגם מצד הישראלים כדי לראות מעבר לאופק המחר. הדבר הכי קשה בקרב פוליטיקאים הוא הצורך לראות דברים לטווח ארוך".
בראיון שרטט אובמה את התפתחותה של מדינת ישראל לאורך השנים. "ישראל הפכה במשך עשרות שנים למדינה נמרצת, מצליחה בצורה שלא תיאמן, עשירה וחזקה - צוואה לחוכמה, לאנרגיה ולחזון של העם היהודי. ישראל כל כך מוכשרת מבחינה צבאית אז אני לא מודאג לגבי הישרדותה", מסביר הנשיא אובמה. "אבל השאלה היא כיצד ישראל תשרוד וכיצד אפשר ליצור מדינה שתשמור על המסורת הדמוקרטית והאזרחית שלה? כיצד ניתן לשמר מדינה יהודית, שתשקף גם את הערכים הטובים ביותר של מייסדי ישראל. כדי לעשות זאת, אני מאמין בעקביות שצריך למצוא דרך לחיות בשלום עם הפלסטינים. ישראל צריכה להכיר בכך שיש לפלסטינים תביעות לגיטימיות ושזוהי גם הארץ והשכונה שלהם".
"לא בטוח שניתן לשקם יחסי נתניהו-אובמה"
לא מעט עליות ומורדות ראתה מערכת היחסים בין ראש הממשלה הישראלי והנשיא האמריקני מאז כניסתו של האחרון לתפקיד בשנת 2009. במהלך ימי מבצע "צוק איתן" נראה היה כי העימות הזה מחריף עוד יותר. הביקורת הישראלית על מאמציו של מזכיר המדינה ג'ון קרי להשיג הפסקת אש בין ישראל לחמאס והנזיפה של נתניהו בשגריר האמריקני דן שפירו הביאו את ה"ניו יורק טיימס" להגיע השבוע למסקנה: "לא בטוח שניתן לשקם את יחסי נתניהו ואובמה".
בעיתון המוערך טענו כי הגינוי החריף של ארה"ב נגד התקיפה הישראלית בבית הספר של אונר"א ברפיח, באמצעות שימוש במילים "מזעזעת" ו"מבישה", ביטאו את התסכול הגדול והזעם שהצטברו בממשל האמריקני כלפי חבריהם בירושלים. גורמים אמריקניים, לפי "ניו יורק טיימס", הושארו "על הקווים" חסרי מעש ויכולת השפעה במה שהם הגדירו כהתנהגות חסרת נימוס. "לנשיא האמריקני ברק אובמה היו מעט מנופי השפעה על ממשלת נתניהו במלחמה האחרונה בעזה" נכתב בעיתון.
במהלך ימי המבצע שוחחו נתניהו ואובמה בטלפון. באחת השיחות גם הגיעה דרישה מצד הנשיא האמריקני כלפי נתניהו לקבל הפסקת אש הומניטרית. העימות בין ישראל לארה"ב החריף כאמור בימי המבצע בעיקר בכל הנוגע לג'ון קרי. לאחר שקרי הגיש יוזמה להפסקת אש, בקבינט כינו אותה "מדע בדיוני". האמריקנים לא היססו להגיב בחזרה.
"שותפים ובעלי ברית לא מתייחסים כך זה לזה", אמרה אז דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי. "לפני שקרי הגיע לאזור, אף אחד לא פעל להפסקת אש". סאקי הסתבכה גם בניסיון להסביר מדוע שיחה בין נתניהו לקרי בשבוע שעבר נותקה במפתיע ולא חודשה. "מסיבות טכניות", אמרה דוברת מחלקת המדינה בתדרוך לעיתונאים. לאחר שאחד העיתונאים הקשה עליה היא אמרה: "לפעמים שיחות מתנתקות. זו הייתה שיחה קצרה". מאוחר יותר באותו לילה היא צייצה בחשבון הטוויטר שלה והסבירה כי השיחה בין קרי לנתניהו הייתה קצרה בשל מחויבויותיהם של השניים.