דאעש ל-300 משפחות: תתאסלמו או תמותו
המיעוט הכורדי בן הדת היזידית מוסיף לסבול מארגון הטרור הקיצוני. ארצות הברית ובריטניה מסייעות מהאוויר לפליטים הלכודים. "ללא עזרה, הם ימותו בהמוניהם", הזהיר תושב מקומי
ארגון הטרור הסוני הקיצוני דאעש איים על כ-300 משפחות בני הדת היזידית והותיר להן בחירה בין התאסלמות לבין מוות, כך דיווחה אמש (שבת) סוכנות הידיעות רויטרס. המשפחות, תושבות הכפרים קוג'ה, חאטימייה וקוואבושי בצפון עיראק, הן חלק מבני המיעוטים הסובלים בשבועות האחרונים ממצור אלים של אנשי דאעש.
במהלך השבוע נמלטו עשרות אלפי יזידים מאזורי הקרבות, והתמקמו ללא ציוד ומזון בהרי סינג'אר, סמוך לגבול סוריה. בקשה עיראקית הובילה לסיוע אווירי אמריקני, וגורם בפנטגון אישר כי משלוח מוצנח שני הגיע לעת בוקר ללכודים. הוא הוסיף כי בריטניה צפויה להצטרף במהרה לסיוע, שכולל מזון, מים, תרופות ואוהלים. "יש עוד יום-יומיים לעזור להם", העריך תושב מקומי. "לאחר מכן הם ימותו בהמוניהם".
פעולות הארגון והאיום שהציב מול האוכלוסייה הכורדית בעיראק הולידו תגובה אמריקנית תקיפה, אם כי מאוחרת, בדמות הפצצה אווירית באזור העיר ארביל. נשיא ארצות הברית ברק אובמה הודה מאוחר יותר כי הקהילה הבינלאומית כולה טעתה בהערכת יכולת ארגון הטרור הקיצוני, והוסיף כי "התקדמותם בחודשים האחרונים הייתה מהירה יותר מתחזיותינו".
אובמה הבהיר כי התקיפה האמריקנית בעיראק לא תוביל בשום מקרה להכנסת כוחות קרקעיים לשטח המדינה, והצהיר כי צבאו לא מסוגל לפתור את הבעיה לבדו. "עלינו ללמוד לקח מהשהייה הארוכה והיקרה שלנו במדינה. אנחנו יכולים לעזור כעת, נמלא תפקיד חשוב בחיזוק העיראקים, אבל זה ייקח זמן. לוח הזמנים החשוב ביותר כרגע הוא כינון ממשלה עיראקית חדשה".
במהלך סוף השבוע הודיע גורם עיראקי רשמי כי מאות צעירות השייכות למיעוט היזידי נפלו בשבי הפעילים הסונים של דאעש.
על פי ההודעה, מאות נשים בנות 35 לכל היותר מוחזקות בבתי ספר בעיר מוסול, שנפלה זה מכבר לידי הארגון, לאחר שנחטפו מבתיהן. "אנחנו סבורים שהמחבלים רואים בהן שפחות ויש להם תוכניות זדוניות עבורן", הזהיר הגורם העיראקי.
"הם הולכים להשתמש בנשים האלו בדרכים משפילות כדי לספק את הדחפים החייתיים שלהם בצורה שסותרת את כל ערכי האיסלאם והמוסר האנושי".
דאעש נחשב לארגון קיצוני יותר מאל-קאעידה, ומגדיר ככופרים את הרוב השיעי בעיראק ואת המיעוטים הנוצריים והיזידיים. בפעולותיו ניצל הארגון את הזעם הסוני על ממשלתו השיעית בעיקרה של ראש הממשלה נורי אל-מליכי, ואת הכאוס שיצרה מלחמת האזרחים בסוריה, והשתלט על שטחים נרחבים בעיראק. באזורים הכבושים אילצו אנשי דאעש את התושבים המקומיים לשנות את אורח חייהם כך שיתאימו לתפיסותיו.