ערב ט"ו באב: הירח מלא וגדול
הלילה, ערב ט"ו באב, הירח יהיה הערב גם במילואו וגם בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ השנה
הערב הירח יהיה מלא וגם קרוב ביותר לכדור הארץ, בסמיכות ליום האהבה ט"ו באב. תופעה זו קרויה סופר-ירח אך השנה היא נדירה יותר כיוון שזהו החודש השני מבין רצף של 3 חודשים שבהם הירח המלא מצוי בנקודה הקרובה ביותר אלינו במסלולו סביב כדור הארץ.
אירוע נדיר
במוצ"ש, 12 ביולי הירח היה במלואו. יממה קודם היה בנקודה הקרובה ביתר לכדור הארץ במסלולו, ואילו בחודש הבא, הירח המלא של חודש ספטמבר, שיחול ב-9 בספטמבר, יימצא יממה אחת לאחר היותו בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ במסלולו, 358 אלף ק"מ.
מרחקו של הירח מכדור הארץ הוא אליפטי והוא משתנה וכן גם המרחקים של הירח מכדור הארץ בנקודה הקרובה והרחוקה ביותר במסלולו של הירח אינם קבועים. היום, 10 באוגוסט, ימצא הירח בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ השנה – 357 אלף ק"מ. החודש הקודם וכן בחודש הבא, בספטמבר, המרחק של הירח מכדור הארץ בעת הימצאו בנקודה הקרובה ביותר אלינו יהיה 358 אלף ק"מ. המרחק שבו הירח מצוי בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ במסלולו עשוי להגיע גם ל-370 אלף ק"מ.
הבטו לשמיים ב-7 בערב
אם העננות לא תפריע היום, אפשר לראות את הירח החל מזריחתו במזרח לאחר השעה 7 בערב. גודלו יהיה גדול בכ-10 אחוז מגודלו הממוצע והוא יאיר בעצמה הגדולה בכ-25% מעצמת אורו הממוצעת.
בנוסף לקרבתו, שקשה לנו לאמוד עד כמה הוא קרוב בשל העדר נקודת ייחוס, מצטרפת האשלייה האופטית הגורמת לנו להאמין שהירח המלא המצוי בדיוק מעל האופק גדול בהרבה מכפי שהוא באמת (למען האמת, גודלו הזוויתי אף יותר קטן מכפי שהוא ברום השמים). לעומת זאת, להימצאות הירח המלא בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ במסלולו יש גם השפעות פיזיקליות, למשל, העצמה של תופעת הגאות (אז הירח המלא מצוי מול השמש).
מטר הפרסאידים
עוד יומיים, בלילה שבין ה-12 ל-13 באוגוסט, יגיע לשיאו מטר המטאורים המפורסם ביותר – מטר הפרסאידים. אולם, הירח המלא, שהוא הגיבור האמיתי של הכתבה הזו, יאפיל באורו על מרבית המטאורים שאפשר יהיה לראות במטר זה ובכך יגרע באופן קריטי ביופיו של המטר. אנו נפרסם כתבה על מטר המטאורים – פרסאידים - בעוד יומיים.מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2014, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2014 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יור האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.