גם בסין: חניה ורודה וגדולה יותר לנשים
אחרי קוריאה, גם קניון בסין הרחיב מקומות חניה לנשים. הקומוניזם מטיף לשוויון, אבל בבייג'ינג עדיין ניכרים פערי מגדר והמשטרה מפרסמת הנחיות מיוחדות לנהגות: "הימנעי מעקבים גבוהים, ואם טעית בכיוון - בלי פניקה!"
שטחי החניה מחוץ לקניון בסין ייחודיים: הם מסומנים בוורוד, כתוב עליהם "שמור לנשים" ורוחבם גדול יותר בכ-30 סנטימטרים מהרגיל. החניות הללו ב-World Metropolis עוררו ויכוח ציבורי ער בסין, מדינה שמבחינה רשמית דוגלת בשוויון זכויות מגדרי אבל שבה סקסיזם עתיק יומין הוא המציאות הרווחת.
עוד חדשות בעולם :
- יא ירח, איך גדלת: סופר מון בתמונות
- בצל הלחימה בדאעש: חשש מהפיכה בעיראק
- סורית נסקלה למוות ואיש בקהל לא התנגד
- נשיא טורקיה הבא: רה"מ היוצא ארדואן
הקניון, שנמצא במרכז עיר הנמל דליאן, אינו שונה בהרבה מאלפי מתחמי קניות אחרים שצצו ברחבי המדינה בעקבות האורבניזציה המשמעותית שהיא עברה. יש בו רשתות הלבשה, דוכני מזון מהיר, בית קולנוע וכמובן סניף של סטארבקס. עם זאת, באופן לא שגרתי, עשרת מקומות החניה ליד הכניסה הראשית הוכרזו כשמורים, אחרי שנשים גילו קושי בניסיון להחנות את המכוניות שלהן בחניון התת-קרקעי.
"אני חושבת שזה נוח מאוד", אמרה המנהלת יונג מיי, "שטחי חניה אחרים צרים מדי. לא מדובר כאן בפגיעה על רקע מגדרי, פשוט לנשים יש קצת בעיות עם ראייה מרחבית כשהן חונות".
אלא שגולשים ברשת החברתית בסין האשימו את מנהלי הקניון בסקסיזם ובהיצמדות לסטיגמות. "זה אמור לכבד נשים, אבל למעשה זה פוגע בהן", כתב אחד. מנהלי הקניון דוחים את ההאשמות: "רק רצינו להקל על נשים, שמהוות את רוב הלקוחות שלנו", אמרה יאנג הונגג'ון, "זה לא עלבון לכל הנשים. אם מקומות החניה שלהן גדולים יותר - זה רק מסיבות פרקטיות. זה לא אומר שנשים נוהגות טוב פחות מגברים".
סין טוענת ששוויון בין המינים הוא חלק מעקרונות הקומוניזם, אבל גישות שמרניות ממשיכות להיות מושרשות מאוד בסין ובולט היעדרן היחסי של נשים מהאליטה הפוליטית הסינית וממפלגת השלטון, שנשלטת על-ידי גברים בחליפות שחורות. על שלט אחד בחניון בדליאן נכתב למשל: "שני הדברים המסוכנים ביותר בעולם הם גברים שמבשלים ונשים שנוהגות". הפרסומות של יצרנים בשוק המכוניות הגדול ביותר בעולם פונות דרך קבע לרוכשים גברים.
גבר שביקר בקניון, וו ז'יקון, אמר: "נשים לא באמת יודעות איך להחנות מכונית. הפעמים המעטות שבהן הייתי קרוב לתאונה היו כשנשים נהגו במכונית השנייה. שמתי לב שהן קצת מתקשות מאחורי ההגה, הן מסתכלות ישר בלבד, ויותר מדי פעמים הן מתעלמות מהמראות שלהן".
אלא שבאופן כללי הסטנדרטים בסין בכל הקשור לנהיגה אינם גבוהים כך או כך, בלי קשר לשיוך המגדרי. לפי דיווחי התקשורת הממלכתית 60 אלף בני אדם נהרגו בכבישים בשנת 2012, הנתון העדכני האחרון שסיפקה סין.
יוזמת החניות לנשים אינה תקדימית - בכמה מדינות אחרות הוקדשו מקומות חניה לנשים בלבד, בהן דרום קוריאה וכמה ממדינות אירופה. אבל בסין יוזמת החניות האחרונה באה אחרי שורה של פוסטים שפרסמה באינטרנט משטרת בייג'ינג, ושבה נתנה עצות לנשים בנוגע לנהיגה - כולל הימנעות מנעילת נעליים עם עקבים גבוהים, שחרור בלם היד לפני תחילת הנסיעה והשתדלות להימנע מבהלה אם הן מגלות לפתע שהן נוסעות בכיוון הלא נכון.
"לחלק מהנהגות חסר חוש כיוון, וכשהן נוהגות במכונית - הן נוטות להסס ואינן החלטיות בנוגע לשאלה באיזו דרך הן צריכות לבחור", נכתב
בבלוג של המשטרה. בפוסט אחר הופיע ציור שבו נראה עימות בין שוטר לבין נהגת במכונית שצורתה כצורת נעל עקב אדומה וגבוהה.
ארגון הבריאות העולמי העריך במרס 2013 כי לגברים יש סיכוי גבוה יותר להיות מעורבים בתאונות דרכים מאשר לנשים, וכי 77% מתאונות הדרכים מתרחשות לגברים.
כך או כך, במרכז הקניות בסין יש מי שחושב שדווקא הגברים סובלו מאפליה. "אלה תמיד הנשים שנהנות מפריבילגיות!", אמר אחד הקונים, "גברים הפכו למין החלש".