ילדי הדרום חשופים בכיתות
בדיקת "ידיעות אחרונות": שלושה שבועות לפני פתיחת שנת הלימודים, מוסדות חינוך רבים בדרום אינם ממוגנים. "מפקירים את ילדינו", אומרים ההורים. ראשי הרשויות מאיימים: במצב הזה לא נפתח את שנת הלימודים
פתיחת שנת הלימודים גורמת בדרך כלל לשחרור אנחת רווחה מצד ההורים. אחרי חודשיים של חופשה הם מרוצים מכך שסוף סוף לא צריך למצוא לילדים תעסוקה, מכך שסוף סוף הזאטוטים חוזרים לשגרה. אבל בדרום הארץ מעוררת התקרבותו של 1 בספטמבר בעיקר חרדה - ויש לכך סיבה טובה. בדיקת "ידיעות אחרונות" מגלה כי רבים ממוסדות החינוך הסמוכים לרצועת עזה אינם ממוגנים מפני ירי הרקטות.
לפי החלטה שקיבלה הממשלה לפני שנים אחדות, כל מוסדות החינוך הפורמליים שנמצאים בטווח של עד שבעה קילומטרים מהרצועה זכאים למיגון מלא. ואכן, ביישובי עוטף עזה שבטווח זה המצב מצוין: כל הגנים ובתי הספר ממוגנים כראוי. המשמעות היא שהכיתות שם הן למעשה ממ"דים - ובמקרה של אזעקה התלמידים יכולים להמשיך לשהות בתוכן ולא לחפש מרחב מוגן.
הבעיה מתחילה במוסדות החינוך שנמצאים במרחק של יותר משבעה קילומטרים מהגבול. למרות שבמקרה של ירי רקטות לתלמידים שם יש זמן מועט בלבד לתפוס מחסה - בחלקם 15 שניות, באחרים 30 שניות - רבים מהם אינם ממוגנים. באשקלון, למשל, מתוך 54 בתי ספר רק ב-40% יש מרחב מוגן.
"הילדים לא יכולים לשהות שם במצב הביטחוני החדש", אמרה אביבית סימני, יו"ר ועד ההורים העירוני. "אם הממשלה חושבת להחזיר אותנו לחיי שגרה, קודם כל שתדאג למיגון בתי-הספר, ולא מעניין אותנו איך וכמה זה יעלה. המסר שלנו הוא ברור - כל עוד ירי הרקטות נמשך, לא נפתח את שנת הלימודים הקרובה. בנוסף אנחנו דורשים שיפוזרו בעיר מיגוניות שישמשו את הילדים בדרך לבתי הספר. אנחנו פשוט מרגישים שילדינו מופקרים".
בעקבות המצב החליט ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני כי מוסד חינוכי שלא יהיה ממוגן לא יפתח את שעריו ב-1 בספטמבר. בתקופה האחרונה קיים שמעוני דיונים בנושא עם אלוף פיקוד העורף אייל אייזנברג, בניסיון למצוא פתרון לבעיה. "אנחנו מנסים להשלים פערים של שנים במטרה להגיע ממוגנים לפתיחת שנת הלימודים הקרובה", אמר אפי מור, סגן ראש העיר והממונה על הביטחון. ראשי רשויות שכנות מתכוונים אף הם להפעיל לחץ כדי לפתור את הסוגייה ולפתוח את שנת הלימודים כסדרה.
במועצה האזורית שדות נגב, שספגה רקטות רבות לאורך המערכה בעזה, חלק מהמוסדות נמצאים בטווח הממוגן - אך אחרים מחוצה לו. כך, בעוד ש-6 בתי-הספר ו-17 גני הילדים שנמצאים בטווח נהנים ממיגון מלא (למעט שניים שאמורים לזכות בו בקרוב), בשישה בתי ספר שנמצאים מעבר לו לא כל הכיתות ממוגנות, ובמקרה של אזעקה יהיה על התלמידים למצוא מרחב מוגן מאולתר. "למקומות הממוגנים יש חשיבות רבה", אמר קצין הביטחון של המועצה, רפי בביאן. "הממ"דים נותנים שקט לילדים ולהורים, ולא צריך לחשוב לאן לרוץ אם יש צבע אדום".
במועצה האזורית בני שמעון, שכולה נמצאת מעבר לטווח שבעת הקילומטרים, שניים מתוך חמשת בתי הספר אינם ממוגנים - אין בהם ממ"דים ואפילו לא מקלט. בית ספר אחד ממוגן באופן חלקי והמועצה משלימה בו את בניית הממ"דים בימים אלה, ורק שני בתי ספר ממוגנים באופן מלא. "המדינה עד היום לא שמה על סדר היום השלמת בניית ממ"דים למבני חינוך ישנים", אמרה ראש המועצה סיגל מורן. "זה קריטי עבורנו".
לא רחוק משם, במועצה האזורית מרחבים, קיימים חמישה בתי ספר ולצידם מרכזי חינוך חרדיים, אך בכולם אין מספיק ממ"דים. במקרה של אזעקה, התלמידים יצטרכו לרוץ למקלטים שבתחומם, ובמועצה מזהירים כי "בלתי אפשרי לרדת למקלט עם כיתה שלמה בתוך 30 שניות".
"התמונה לא מלבבת"
גם המצב ביישובים שנמצאים בטווח של עד 20 קילומטרים מהרצועה וזמן התרעה של 30 שניות אינו מעודד. באופקים כ-65 אחוזים ממוסדות החינוך נטולי מיגון, בעיקר גני ילדים. אין בהם לא ממ"דים ולא מקלטים. "זה המצב", נאנח קב"ט העירייה שלמה בוימייסטר."מעבר לטווח שבעת הקילומטרים, התמונה לא מלבבת". בנתיבות השכנה ב-30% ממוסדות החינוך אין מרחב מוגן.
בקריית-מלאכי, שנמצאת בטווח של 30 קילומטרים מהרצועה, המצב דווקא משביע רצון בגזרת בתי-הספר - כולם ממוגנים. אולם 6 מתוך 44 גני הילדים בעיר אינם בעלי מרחב מוגן. באשדוד 17 מתוך 118 בתי הספר בעיר אינם ממוגנים וכך גם 58 מתוך 374 הגנים.
ומה קורה כשמתרחקים מעט, לטווח 40 הקילומטרים? בבאר שבע, שבה יותר מ-300 מוסדות חינוך, יש ממ"דים רק במוסדות החינוך שנמצאים בשכונות החדשות. זאת משום שלפי חוק התכנון והבנייה ותקנים שקבע פיקוד העורף, מוסדות שנבנו לאחר שנת 1991 חייבים לכלול ממ"דים. ברוב מוסדות החינוך האחרים יש רק מקלטים. בחלקם, אין אפילו מיגון בסיסי מעין זה. מעיריית באר שבע מסרו כי בשנה האחרונה החלה בנייה של ממ"דים בגני הילדים.
גורם צבאי אמר אתמול כי פיקוד העורף אינו אחראי למצב משום שהוא מבצע את החלטות הממשלה, אך לא יוזם אותן. מדובר צה"ל נמסר: "פיקוד העורף הינו גוף מקצועי לתחום התגוננות אזרחית".
הכתבה מתפרסמת הבוקר ב"ידיעות אחרונות".