נתניהו: "חמאס הפסיד, בלי שקט הוא ימשיך לספוג מכות קשות מאוד"
ישיבת הממשלה התכנסה בזמן שהשיחות בקהיר אמורות להתחדש. רה"מ המשיך בחלופת המסרים: "חמאס טועה אם חושב לחפות על ההפסד הצבאי בהישג מדיני". השר לנדאו תקף מימין: "חמאס מנהל אותנו". שטייניץ: "נמל יהיה דיוטי פרי לטילים". לפיד: לא לצאת מהמבצע בלי שתושבי הדרום ירגישו בטוחים
לאן חותרת ישראל מול חמאס ? במקביל למשא ומתן בקהיר על הסדרה לאחר הפסקת הלחימה ברצועת עזה, התכנסו הבוקר (יום א') שרי הממשלה בירושלים, וכרגיל בשבועות האחרונים - ניסו להפעיל לחץ על ראש הממשלה לתמוך בעמדותיהם. בנימין נתניהו ניסה לשדר קו קשוח ולראשונה אמר שחמאס הפסיד במערכה בשטח: "אם חמאס חושב שעל ההפסד הצבאי שלו יחפה בהישג מדיני - הוא טועה. כל עוד לא ישוב השקט, חמאס ימשיך לספוג מכות קשות מאוד. אם חמאס חושב שלא נוכל לעמוד בזה לאורך זמן הוא טועה. צריך נחישות ואורך רוח".
ראש הממשלה והשרים בישיבה הבוקר:
נתניהו הדגיש שישראל נמצאת עדיין בעיצומה של מערכה צבאית ומדינית משולבת: "המשלחת בקהיר פועלת תחת הנחיה ברורה: לעמוד על צורכי הביטחון של ישראל. רק אם יהיה מענה נסכים להגיע להבנות. חמאס ספג מכה קשה. השמדנו מנהרות, פגענו במאות מחבלים, יירטנו את הרקטות שהוא צבר וסיכלנו פיגועים נגד אזרחי ישראל.
"אם החמאס חושב שבאמצעות בהמשך טפטוף הירי הוא יגרום לנו לעשות ויתורים - הוא טועה", הוסיף ראש הממשלה. "במזרח התיכון הסוער והבלתי-יציב שבתוכו אנחנו חיים, לא מספיק שיהיה יותר כוח, צריך גם נחישות ואורך רוח. החמאס יודע שיש לנו הרבה כוח, אבל אולי הוא חושב שאין לנו די נחישות ואורך רוח, וגם בזה הוא טועה טעות גדולה. אנחנו עם חזק. אנחנו עם נחוש. נמשיך לעמוד יחד, איתנים ומלוכדים עד שנשיג את יעדי המערכה: השבת השקט והביטחון לכל אזרחי ישראל".
בשעות הבוקר הגיעו משלחות שני הצדדים לקהיר כדי להמשיך לדון בהצעה המצרית להסדרה. לפני הישיבה אמר השר יובל שטייניץ: "הדבר הכי חשוב לישראל זה לעמוד על הדרישה שעזה תהיה מפורזת. זה אפילו לא כל כך חשוב אם פרקטית זה יתבצע או לא". בהתייחסו לדרישת חמאס לנמל ימי ושדה תעופה הוא הוסיף: "נמל זה כמו דיוטי פרי לרקטות - בעתיד יהיו שם סקאדים וזילזאלים. אנחנו ממשיכים במגעים בקהיר, ההתנהלות שלנו אחראית ושקולה, אסור לנו לוותר על נושא הפירוז".
השר עוזי לנדאו מישראל ביתנו המשיך לתקוף את ראש הממשלה מימין. "חמאס מנהל אותנו. אנחמו מנוהלים", הוא טען. "יש תחושה מאוד לא נוחה, שישראל מבקשת להגיע לשקט בכל מחיר. זה שקט זמני. יש קרדיט בינלאומי שאנחנו מבזבזים. בכל הסבבים הקודמים הגענו להסדרה והרתעה וקיבלנו אחר כך סיבוב קשה יותר. המקסימום זה שקט זמני ואנו הופכים חמאס לבעל מעמד בינלאומי. הוא מדבר על נמל ועל משכורות. יש שאלות קשות, ואין הכרעה בשטח".
חבר הקבינט, שר האוצר יאיר לפיד, שבשבוע שעבר הדגיש שאינו אצבע בטוחה לתמיכה בתוכנית להסדרה, אמר ש"אנחנו צריכים לבוא עם עמדה שדורשת לפני הכול את ההגנה על ביטחון ישראל ובדגש על הביטחון של אזרחי הדרום. אנחנו לא יכולים לצאת מהמבצע הזה כשהם עדיין מותקפים ומרגישים מאוימים. אנחנו צריכים לייצר מתווה בינלאומי שישמור עליהם". הוא בירך את שרי החוץ של מדינות האיחוד האירופי, שביום שישי הציעו לפרוס את כוחותיהן במעברים ולמנוע העברת נשק לרצועת עזה: "זה מתחבר לוועידה הבינלאומית שאנחנו מקדמים כדי להגיע למצב שבו לא יהיה שיקום בלי פירוז של עזה".
ערבות אמריקנית
בקהיר יתחדש הבוקר המשא ומתן העקיף על הסדרה בין ישראל לנציגי חמאס, שיגיעו למצרים במסגרת המשלחת הפלסטינית המאוחדת. בצל פסימיות בשני הצדדים לגבי האפשרות להגיע להסדר כולל שיבטיח שקט סביב רצועת עזה והקלות בסגר - גם האמריקנים מגבירים את הלחץ כדי למנוע הידרדרות. אבל גורמים מדיניים אומרים הבוקר כי ישראל עדיין בוחנת את ההצעה המצרית הכוללת סעיפים בעיתיים. גורם בכיר אמר ל-ynet: "אנחנו שוקלים כיצד לפעול. לנו עדיף שהפלסטינים יהיו אלה שיאמרו 'לא', וכרגע מסתמן שזה המצב".
שר בקבינט העריך הבוקר שישנו סיכוי לא מבוטל שהשיחות יתפוצצו. "לנוכח האופציות המונחות על השולחן, ייתכן אפילו כי מדובר במצב עדיף", ציין השר. שר אחר אמר: "לא מן הנמנע שהשיחות לא יצלחו וייתכן שנשוב לנוסחת שקט תמורת שקט ולא הסדרה מסודרת".
גם הפעם טוענים בישראל שאם לא תהיה הסדרה, כל ירי פלסטיני ייענה בעוצמה רבה, ואם הירי לא ייפסק -
הקבינט יכונס כדי לשקול מבצע קרקעי רחב. שרים בקבינט, ובראשם נפתלי בנט, כבר אומרים כי הם יתמכו במבצע רחב שכזה וגם במצב של אי הגעה להסדרה. בנט אמר כבר ביום חמישי שהוא פועל לכך שישראל תפסיק את המשא ומתן שאותו כינה "לא ראוי".
העיתון הערבי הלונדוני "אל-חיאת" מדווח הבוקר כי הצעת ההסכם המצרית - שעיקרי פרטיה נחשפו בשבוע שעבר - זוכה לתמיכה בינלאומית נרחבת. ארצות הברית, על פי הפרסום, הודיעה למצרים כי היא ערבה לכך שישראל תהיה מחויבת למה שהוסכם עליו עד כה. במקביל, גם מזכ"ל האו"ם באן קי מון הודיע למצרים, כך על פי העיתון, כי הוא תומך בתוכן ההצעה.
אמש הבהיר משעל כי חמאס לא יוותר על דרישותיו. בראיון לרשת החדשות הקטארית "אל-ג'זירה" אמר: "אנחנו רוצים שכל המעברים ייפתחו, אנחנו רוצים נמל משלנו, שדה תעופה משלנו והדרישה המרכזית - לסיים את הכיבוש ואת מפעל ההתנחלויות".
Read this article in English