בגלל המצב: לא כל מוסדות החינוך ייפתחו בשבוע הבא
בימים הקרובים יערכו נציגי פיקוד העורף הערכות מצב בבתי ספר ברחבי הארץ. לפי הבדיקות, כל בית ספר יקבל הנחיות מדויקות כיצד לפעול לקראת פתיחת שנת הלימודים. ראש העיר אשקלון הבהיר: "לא נסכן חיי תלמידים רק כדי לשדר שאצלנו הכול בסדר"
ביום שני בשבוע הבא אמורה להיפתח שנת הלימודים תשע"ה, אבל קרוב לוודאי שלא בכל מוסדות החינוך בדרום הארץ היא תיפתח כסדרה. בימים הקרובים יערכו נציגי פיקוד העורף הערכות מצב בבתי ספר ברחבי הארץ. לפי הבדיקות, כל בית ספר יקבל הנחיות מדויקות כיצד לפעול לקראת פתיחת שנת הלימודים. המשמעות היא ששנת הלימודים לא תיפתח ככל הנראה כסדרה בכמה מוסדות חינוך. בישיבת הממשלה השבועית, שנערכה הבוקר (יום א'), דנו השרים במצב הביטחוני ובאפשרות לפתוח את שנת הלימודים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר: "ביטחון התלמידים והוריהם קודם לכל שיקול שלנו".
בוועד ההורים באשקלון כבר מאיימים להשבית את הלימודים. "שר החינוך הודיע כי שנת הלימודים תשע"ה תיפתח כסדרה ב-1 בספטמבר", נכתב בהודעת הוועד. "מישהו שכח שאנו נתונים במלחמה ומאות מרגמות ורקטות נופלות עלינו מדי יום. במצב כזה לא נסכים לפתיחת שנת הלימודים, גם אם הירי יהיה בלתי רציף, ובאזורים קרובים לרצועת עזה. דין תל אביב כדין שדרות ויישובי עוטף עזה".
ראש העיר אשקלון, איתמר שמעוני, הבהיר כי "עמדתי ברורה וחד-משמעית: כל עוד נמשך ירי הטילים מרצועת עזה, לא נפתח את שנת הלימודים באשקלון. לא נחזור בשום אופן לשגרה תחת אש. רק כשיהיה ברור לנו לחלוטין שאין סכנה של ירי טילים, התלמידים יחזרו לגנים ולבתי הספר. לא נסכן חייהם של תלמידים רק כדי לשדר שאצלנו הכול בסדר".
במקביל, שר הפנים גדעון סער הודיע היום לראשי הרשויות כי עקב המצב הביטחוני ולקראת פתיחת שנת הלימודים הוא חתם על צו המתיר הצבת מיגוניות ללא צורך בהיתר ותוכנית, על מנת להציבן בהקדם האפשרי. בהודעת משרד הפנים צוין כי "מיגון היישובים בכלל ומוסדות החינוך בפרט, בימים אלה, הוא בעל חשיבות עליונה. הפטור שעליו חתם שר הפנים ייתן מענה ביטחוני נוסף לרשויות המקומיות בהיערכות לקראת שנת הלימודים הצפויה להיפתח באחד בספטמבר הצבת המיגוניות תיעשה על ידי המדינה או הרשויות המקומיות בשטחי היישובים, תוך מתן דגש על מוסדות חינוך".
השר סער אמר כי "פתיחת שנת הלימודים היא משימה לאומית. עלינו להבטיח ככל הניתן את ביטחונם של ילדי ישראל במוסדות החינוך ברחבי הארץ. צו זה נותן מענה ביטחוני מיידי אשר יאפשר לרשויות המקומיות להיערך לקראת שנת הלימודים הקרובה".
מוקדם יותר היום אמרו במשרד החינוך כי לתלמידים מעוטף עזה, שהתפנו ליישובים במרכז ובצפון, תהיה אפשרות להיקלט במערכת החינוך ביישוב שאליו הגיעו. מענה נוסף יהיה לימוד מרחוק - שיטה שמשרד החינוך הפעיל כבר במבצעים קודמים שהתקיימו במהלך שנת הלימודים. "יינתן מענה לכל תלמיד".
ממשרד החינוך נמסר: "אנחנו חותרים לפתיחה של מערכת החינוך בהתאם להנחיות של פיקוד העורף לפי רמת המיגון וההתראה. ביישובים מ-40 ק"מ ואילך שנת הלימודים תיפתח כסדרה. ביישובים עד 40 ק"מ זה יהיה בהתאם להנחיות. אנחנו עובדים לפי כמה תרחישים. מבחינתנו, כל תלמיד יקבל מענה ללא קשר למקום שבו הוא נמצא".
בנוגע ליישובי עוטף עזה נאמר בישיבת הממשלה כי ההנחיה היא מפורשת: מי שרוצה להישאר - מטופל, ומי שרוצה לצאת - יקבל סיוע. גם בעלי עסקים יקבלו הסיוע ונקבע כי בישיבת הממשלה הבא תובא לאישור תוכנית סיוע נוספת.
ההחלטה לפי שעה בישראל היא לא לעודד רשמית יציאת תושבים ממקום מגוריהם. הממשלה
לא מעודדת עזיבה של תושבים ומי שרוצה לעזוב, יעזוב ויקבל סיוע. מי שרוצה להישאר יקבל על ידי הרשות המקומית שנמצאים בקשר עם משרד הביטחון ומשרד הרווחה. המטרה היא להקל בביורוקרטיה ולמנוע סרבול.
בתוך כך, גורמים מדיניים אמרו בהתייחסם ליוזמה הבינלאומית במועצת הביטחון כי "ישראל דבקה בהשגת מטרות המבצע, בין אם בדרך מדינית ובין אם בדרך צבאית. אנחנו לא ננהל משא ומתן תחת אש, והעיקרון הזה עדיין עומד בעינו".