הריבית במשק ירדה לשפל של 0.25%
אחת הסיבות העיקריות לחידוש הפחתות הריבית היא המשך הרפיון בפעילות הכלכלית במשק. בנוסף, לאחרונה נרשמה ירידה חדה באינפלציה בפועל. במקביל, ריבית נמוכה יותר על השקל הופכת אותו גם לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים בארץ ובעולם
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') לשוב ולהפחית את הריבית לחודש ספטמבר ב-0.25%, בהמשך להפחתת ריבית בשיעור זהה שביצעה גם בחודש שעבר. כתוצאה מכך ירדה ריבית בנק ישראל לשפל של כל הזמנים: 0.25% בלבד.
מאז חודש אוקטובר 2011 ביצע בנק ישראל 12 הפחתות ריבית, בשיעור מצטבר של 3%. כתוצאה מהפחתת הריבית הנוספת העמיקה הריבית השלילית במשק, שהיא היחס בין ריבית בנק ישראל לבין האינפלציה הצפויה.
אחת הסיבות העיקריות לחידוש הפחתות הריבית היא המשך הרפיון בפעילות הכלכלית במשק. בשבוע שעבר פרסמה הלמ"ס כי ברבעון השני של השנה גדל התוצר רק בשיעור שנתי של 1.7%, לעומת קצב גידול שנתי של 2.8% שנרשם ברבעון הקודם, ושל 5.3% ברבעון המקביל בשנה שעברה. האטה משמעותית זו בפעילות הכלכלית נרשמה עוד לפני מבצע צוק איתן, שהשפעתו השלילית על המשק נאמדת כעת באובדן תוצר של יותר מ- 0.5% (למעלה מ- 5 מיליארד שקל).
סיבה נוספת להפחתת הריבית היום היא הירידה החדה שנרשמה לאחרונה באינפלציה בפועל, המסתכמת כעת ב- 0.3% בלבד, ורצונו של בנק ישראל להחזיר אותה אל תוך תחום יעד יציבות המחירים השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). רבית נמוכה יותר גם מקטינה את עלויות היצרנים ומסייעת להגברת הפעילות הכלכלית במשק, וגם גורמת להגדלת הביקושים ועשויה בכך לדחוף את מדד המחירים לצרכן אל תוך תחום יעד יציבות המחירים.
במקביל, ריבית נמוכה יותר על השקל הופכת אותו גם לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים בארץ ובעולם. בדרך זו היא פועלת להחלשת השקל מול המטבעות החשובים בעולם, דבר שעשוי לתרום להגדלת היצוא. אולם בתחום שער החליפין יכול בנק ישראל להיות יותר רגוע בשבועות האחרונים. אחרי תקופה מאוד ארוכה של התחזקות השקל מול הדולר, נרשם החודש היפוך המגמה, ומסוף יולי התחזק הדולר מול השקל ב-3.3%.
לעומת זאת, התפתחות שממשיכה להטריד את בנק ישראל היא העלייה במחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית החודשיים על ההלוואות לדיור במסלול הצמוד לריבית ה"פריים". בדרך זו היא מגדילה את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות. בחודש שעבר נבלמה אומנם זמנית העלייה במחירי הדיור, אולם בשיעור שנתי גבוהים עדיין מחירי הדירות ב-7.7% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.
הפחתת הריבית שבוצעה היום עשויה אם כן לתרום לחידוש העלייה במחירי הדירות. אולם בנושא זה הבהיר כבר בנק ישראל בעבר כי הוא מעדיף לתמוך בפעילות במשק ובמיוחד ביצוא, שהערך המוסף שלו קרוב ל-30%, גם אם זה בא על חשבון רוכשי הדירות וענף הבנייה, שהערך המוסף שלו מסתכם רק ב-8%.
בהמתנה להחלטת הריבית הדולר היציג קפץ היום ב-0.7% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.54 שקלים, בעוד שהאירו נותר ללא שינוי ושערו היציג נקבע על 4.68 שקלים. במהלך המסחר השטר הירוק נסחר ברמת שיא מאז נובמבר 2013.