שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

כאב הראש של אובמה הוא טיפול שורש בדאעש

הוצאתו להורג של הכתב האמריקני ג'יימס פולי היא אולי נקודת המפנה בעמדת הממשל בוושינגטון כלפי הארגון הקיצוני. אבל אובמה יתקוף את דאעש בסוריה רק אם יחליט שארגון זה מהווה סכנה לביטחון ארה"ב. השאלה מתי זה יקרה

ספרה החדש של מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר הילרי קלינטון נקרא "החלטות קשות", אבל מי שעומד בימים אלה בפני החלטות קשות במיוחד הוא בעיקר הבוס שלה לשעבר, נשיא ארצות הברית ברק אובמה . אובמה שב אתמול (יום ב') לוושינגטון מחופשת הקיץ שלו במרתה'ס ויניארד שבמסצ'וסטס, וצלל לפגישה דחופה עם שר ההגנה שלו צ'אק הייגל. על סדר היום: איך מטפלים באיום שמציב ארגון הטרור "המדינה האיסלאמית" (דאעש).

 

עוד חדשות בעולם :

הולכים לקלפי: נשיא אוקראינה פיזר הפרלמנט

אובמה הופתע: מצרים והאמירויות תקפו בלוב

מרוץ לזהב ונפט. הפוליטיקה של הקוטב הצפוני

 

הרצח הברוטלי של העיתונאי האמריקני ג'יימס פולי גרם למפנה בעמדת הממשל האמריקני, ובסוף השבוע גבר עליו הלחץ לפעול נגד הארגון הסוני הקיצוני. השאלה היא לא אם ארה"ב תפעל, אלא מה תעשה. הייגל אמר שדאעש הוא "מעבר לכל מה שראינו עד כה".

 

נקודת המפנה במלחמה בדאעש? פולי לפני הוצאתו להורג ()
נקודת המפנה במלחמה בדאעש? פולי לפני הוצאתו להורג

מומחים בארה"ב מתווכחים סביב השאלה אם דאעש הוא איום אזורי בלבד - ארגון שפועל להקמת חליפות במזרח התיכון - או ארגון שמהווה איום ישיר על ארה"ב.

 

איום אזורי או גלובלי?

סגן ראש ה-CIA לשעבר מייק מורל תדרך מדי בוקר במשך תקופה ארוכה את אובמה בענייני מודיעין.

בראיון לרשת CBS הוא אמר ש"לטווח של שנתיים וחצי עד שלוש שנים, אני רואה איום של פעולה של דאעש בנוסח פיגועי 11 בספטמבר 2001". הוא ציין ש"זו הבעיה הטרוריסטית המורכבת ביותר שראיתי בחיי. אין פתרון של קסם וייקח הרבה זמן להשתלט על זה".

 

בניגוד למורל, גורמים בממשל בוושינגטון סבורים שהיעד של דאעש הוא אזורי ומתמקד בכיבוש טריטוריות במזרח התיכון, ושאין לארגון הקיצוני שאיפה לטרור חובק עולם כמו לאל-קאעידה.

 

חזר מהחופשה ישר לבעיית דאעש. ברק, מישל ומאליה אובמה נוחתים במרילנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חזר מהחופשה ישר לבעיית דאעש. ברק, מישל ומאליה אובמה נוחתים במרילנד(צילום: AFP)
בראש המתנגדים לפעילות צבאית אמריקנית מתייצב כהרגלו גנרל מרטין דמפסי, ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב. "דאעש לא מהווה איום ישיר על ארה"ב, ואני לא ממליץ לתקוף בשלב זה בסוריה", אמר דמפסי ביום חמישי האחרון, "כי אין ראיה לכך שדאעש קושר קשר לפעול על אדמת ארה"ב. זה שונה ממה שאנחנו רואים בתימן".

 

"ארגון עם חזון אפוקליפטי"

כמה מומחים מזהירים כי עד שלדמפסי תהיה ראיה לגבי השאיפות של דאעש, כבר יהיה מאוחר מדי, אבל נראה שגם הגנרל האמריקני מתחיל להתיישר לפי עמדת סגן ראש ה-CIA לשעבר. בדברים שעומדים בסתירה למה שאמר ביום חמישי, אמר דמפסי כי "דאעש הוא ארגון שיש לו חזון אפוקליפטי, עם אסטרטגיה של אחרית הימים, שבסופו של דבר צריך להביס אותו. אי-אפשר להביס אותו מבלי לטפל בחלק של הארגון היושב בסוריה. צריך לטפל בשני החלקים של הגבול שאינו קיים כעת".

 

דאעש מהווה איום חמור על ארה"ב בשל העובדה ש-70 עד 100 אזרחים אמריקנים פעילים בשורותיו, ועם שובם הביתה הם יהוו סיכון מיידי לביטחון הלאומי האמריקני. כמוהם, גם בני משפחתם וחבריהם שחיים בארה"ב מהווים סכנה, וכנראה חלקם כבר מצויים תחת מעקב כבד. אלא שארה"ב אינה לבד בבעיה ששמה דאעש. גם בריטניה, צרפת וקנדה דואגות לביטחונן על רקע העובדה שמאות מאזרחיהן חברים בשורות הארגון האיסלאמיסטי הקיצוני בסוריה, בהם 500 בריטים ו-300 צרפתים.

 

מדיניות בסימן שאלה. אובמה וראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב דמפסי (צילום: AP) (צילום: AP)
מדיניות בסימן שאלה. אובמה וראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב דמפסי(צילום: AP)

מייק רוג'רס (רפובליקני), יו"ר ועדת המודיעין בבית הנבחרים, התייחס בראיון לרשת NBC לטרוריסטים של דאעש ואמר ש"הם במרחק של כרטיס טיסה אחד מחופי ארה"ב".

 

חושב ברצינות על תקיפה בסוריה

אובמה חושב ברצינות על האופציה של תקיפה אווירית בסוריה, אחרי שחיל האוויר האמריקני כבר ביצע 100 תקיפות נגד מטרות של דאעש בעיראק. בן רודס, סגן היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, אמר בסוף השבוע שהגבול העיראקי-סורי לא יהווה מכשול אם ארה"ב תחליט לפעול. גם הסנאטור הרפובליקני הוותיק ג'ון מקיין הבהיר ש"אין גבול בין סוריה לבין עיראק, אנחנו לא יכולים לאפשר לדאעש בסיס פעילות מסוריה".

 

מי שמכיר את דרך החשיבה של אובמה יודע שהוא מחפש דרך חוקית לפעול - דרך תמיכה של הקונגרס ודרך החוק הבינלאומי ובניית קואליציה בינלאומית, ייתכן שדרך מועצת הביטחון של האו"ם. כל זה נובע מההבדל בין מקרה עיראק, שנכבשת לאטה על ידי דאעש - לבין מקרה סוריה, שבמשך שלוש השנים האחרונות שקעה במלחמת אזרחים עקובה מדם.

 

ממשלת עיראק והכורדים הם אלה שביקשו את הסיוע האווירי האמריקני ואת הסיוע בנשק ובהדרכה. גם נשיא סוריה בשאר אסד היה רוצה להזמין את האמריקנים לעשות סדר אצלו בבית, אבל לא לפני הסדרת היחסים בין וושינגטון לבין משטרו בדמשק. אלא שאובמה לא רוצה להיראות כמי שתומך באסד, אותו אסד שחתום על הרג המוני של בני עמו ושלפני שלוש שנים אמר עליו אובמה שימיו ספורים.

 

אובמה הצדיק את הפעולות האוויריות בעיראק בצורך להגן על חיים של אמריקנים - דיפלומטים בקונסוליה בארביל ומאות יועצים צבאיים שנמצאים בעיר הכורדית הגדולה בצפון עיראק. הפעילות האמריקנית במדינה הערבית, שממנה נסוגה ארה"ב ב-2011, החלה בסיוע הומניטרי להציל חיי כורדים, בני הדת היזידית, אחרי שדאעש כיתר אותם בהר סינג'אר.

 

ואי-אפשר שלא להכניס פוליטיקה אמריקנית למערכת השיקולים של אובמה בנוגע לתקיפה בסוריה. 70 יום לפני בחירות האמצע לקונגרס, הנבחרים האמריקנים לא ירצו להעביר החלטה שתעניק לנשיא הדמוקרטי סמכות לפעול בסוריה כדי לא להרגיז את בוחריהם בבית. הציבור האמריקני מתנגד בעקביות למעורבות צבאית במזרח התיכון. השאלה היא אם הרצח הקשה לצפייה - בהנחה שסרטון ההוצאה להורג אכן אותנטי - של העיתונאי ג'יימס פולי יביא למפנה בדעת הקהל האמריקנית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
החלטות קשות. אובמה
צילום: רויטרס
מומלצים