"משעל בחדר כושר". עיתוני ערב חוגגים ניצחון
העיתונות הערבית חגגה את הפסקת האש בין חמאס לישראל בסימן הפסד לאחרונה. ירדן העניקה את הניצחון לעזתים ולא לתנועה, אך קטאר יצאה מגדרה ואף ניסתה לקחת את הקרדיט למצרים המתווכת. גם הביקורת על חמאס לא איחרה לבוא, והעיתון "אל-חיאת" טען שישראל ניצחה, האומנם?
על ניצחון ותבוסה והקרדיט שביניהם. יום אחרי ההכרזה על הפסקת האש ארוכת הטווח בין ישראל לחמאס, שנחתמה בתיווך מצרים, שיקפה אתמול (יום ד') העיתונות הערבית את הלך הרוחות ומאזן הכוחות בעולם הערבי כלפי חמאס. בקטאר, המממנת העיקרית של חמאס, חגגו העיתונים את ניצחון התנועה. מנגד, במצרים שלאחר שלטונו האיסלאמיסטי של מוחמד מורסי תקפו בחריפות את הארגון.
עוד חדשות בעולם :
למען חובות העירייה: קרב עגבניות אדמדם
פנדה "זייפה" הריון כדי לקבל עוד אוכל אמו של עיתונאי חטוף לדאעש: "רחמו עליו"
"כאן בקהיר: הפסקת אש קבועה בעזה", הייתה הכותרת של העיתון המצרי אל-מסרי אל-יום, המזוהה עם משטרו של עבד אל-פתאח א-סיסי ושאינו אוהד את האחים המוסלמים ואת חמאס. הכותרת עשויה להתפרש כמסר לכל הגורמים - כמו קטאר וטורקיה, שנואות נפשו של שלטון א-סיסי בחודשים מאז הדחתו של מורסי - שלא רצו כל כך שמקהיר תצא בשורת הפסקת האש.
אולם בעיתון המצרי "אל-גומוהריה", שמזוהה גם הוא עם שלטון א-סיסי, היו נחרצים יותר ופרסמו מאמר דעה תחת הכותרת "המספרים הריקים", שבו תקף הכותב סלאח עטייה בחריפות את חמאס. תחילה הוא גינה כמובן את ישראל על מעשיה, שאותם הגדיר פשעי מלחמה, אך לאחר מכן טען כי הרקטות שחמאס משגרת חסרות תועלת. "ישראל שמחה מאוד כשחמאס עושה את זה. זה נותן לה תירוץ להמשיך במעשי הטבח שלה בעזה". הכותב האשים: "תנועת חמאס ממשיכה לשמוע בקולה של קטאר ושל חאלד משעל ששוהה שם ומבלה את זמנו בחדר הכושר של אחד המלונות המפוארים ביותר בקטאר".
קטאר ניסתה לגנוב קרדיט ממצרים
באופן שאינו מפתיע, מי שהוביל את הקו התומך בגרסת הניצחון של חמאס הם העיתונים הקטאריים. "חמאס: ניצחנו", הייתה הכותרת הראשית של העיתון "אל-ווטן" הקטארי. "ההתנגדות ניצחה. אבו מאזן מודה לקטאר. חגיגות בעזה", הייתה הכותרת הראשית של העיתון "א-ראיה".
בעיתון "אל-ערב" ניסו לקחת את הקרדיט להסכם לקטאר: "דוחא בירכה על ההסכם בקהיר ואמרה כי החלק הראשון הושג הודות לעמידה האיתנה של העם הפלסטיני. קטאר מודיעה על נכונותה המלאה לסייע בשיקום הרצועה". במאמר המערכת של העיתון נכתב גם: "קטאר גייסה את מאמציה לסייע לעזה אחרי שהערבים נטשו ועמדו בשורה אחת עם ישראל".
"ישראל בהלם". עיתוני לבנון
מי שהצטרף גם הוא ל"חגיגה" של חמאס הם עיתוני לבנון המזוהים עם חיזבאללה. בעמוד השער של העיתון "אל-אחבאר", הביטאון של חסן נסראללה, נכתב בכותרת גדולה: "עזה: 'תלמדו את ההתנגדות!'". ובכותרת המשנה נכתב כי "ישראל בהלם: כישלון מודיעיני בהתמודדות עם הרקטות".
"עזה ניצחה בדמה וישראל טובעת בפילוג", נכתב בכותרת הראשית של העיתון א-ספיר, התומך גם הוא בחיזבאללה, שרמז על הביקורת בישראל על סיום המבצע ללא הכרעה משמעותית של חמאס. גם בסוריה, אף שהיחסים בין משטרו של בשאר אסד לבין חמאס ידעו מורדות בשנים האחרונות על רקע תמיכת התנועה במורדים, ידעו מי נכנע ומי ניצח. "ישראל נכנעה לתנאים של ההתנגדות והעזתים חוגגים", נכתב בעמוד הראשי של העיתון הסורי "אל-ווטן", המזוהה עם המשטר.
גם בשכנה ממזרח, ירדן, שבזמן המבצע התקיימו בה הפגנות נגד המבצע ובעד חמאס, סיפרו העיתונים על ה"ניצחון". אלא שהם ייחסו אותו לעזה ופחות לחמאס. בעיתון הירדני "א-רד" כתבו כי "הפלסטינים חוגגים את הניצחון בהפסקת אש לא מוגבלת. עזה ניצחה אחרי 50 יום של עמידה איתנה". בעיתון "א-דוסתור", המזוהה בסיקורו עם בית המלוכה, נכתב כי "עזה ניצחה - ישראל נכנעה לתנאיה".
בעיתון "אל-חיאת" הנחשב, היוצא לאור בלונדון, ניסו אתמול בבוקר הפובליציסטים למצוא זוויות מעט
אחרות להפסקת האש. מאמר אחד תקף בחריפות את מה שכותבו כינה "ההשתוללות הישראלית". לדבריו, הערבים והמוסלמים היו פשוט חסרי אונים. הוא ציין במקביל גם את חוסר המעורבות של המערב ושל ארצות הברית בפרט.
כותב אחר ניסה להראות במאמר, תחת הכותרת "בעזה ניצח המובס", כי אף שמבחינה צבאית ומספרית ישראל ניצחה, היא בסופו של דבר לא יצאה עם ידה על העליונה. הוא טען כי "הברבריות של נתניהו לא רק שמסייעת לערער את ביטחונם ויציבותם של היהודים בתוך פלסטין, אלא גם מערערת את ביטחונם ויציבותם של היהודים בערי העולם באמצעות הגברת האנטישמיות".