שתף קטע נבחר
 

כך שינה הקנאביס הרפואי את חייהם של ילדי האפילפסיה

שום תרופה לא הצליחה להקל את האפילפסיה הקשה של עדן, עד שמשרד הבריאות נכנע ללחץ ואישר את השימוש בקנאביס רפואי. מאז חל שיפור גדול מאוד במצבו ובמצבם של מאות ילדים חולי אפילפסיה. "אנחנו בהחלט רואים תוצאות יפות‭,"‬ מודים הרופאים

במשך רוב חייו סבל עדן בלינדרמן בן ‭15-ה‬ מהתקפי אפילפסיה שגרמו לו סבל רב, בעיות בלימודים והפרעות בשינה. בחודשים האחרונים מצבו השתפר באופן משמעותי ותדירות ההתקפים ירדה. הסיבה: הוא החל לקבל טיפול בקנאביס רפואי.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

לפני כחצי שנה החליטה ועדת ההתוויות של משרד הבריאות לאשר מתן טיפול בקנאביס רפואי לילדים חולי אפילפסיה, ועד כה התוצאות משביעות רצון ומספקות את הרופאים, ההורים, וכמובן שגם את החולים עצמם. כמו בלינדרמן, עוד עשרות ילדים חולי אפילפסיה שמטופלים בקנאביס רפואי חוו את השיפור הזה.

 

תחילת המאבק

הורים איימו לעזוב את הארץ - מתן קנאביס לילדים אושר

חשיפה: מהן המחלות שיעניקו לכם אישור לקנאביס?

 

מדובר בילדים ובצעירים חולים ובעלי עמידות לתרופות אחרות בגילאי חצי שנה עד ‭.27‬ בעוד ‭0.7-שכ‬ אחוז מהילדים בארץ חולים באפילפסיה, רק רבע מהם, כאלף ילדים, לוקים במחלה בצורה מאוד קשה.

 

תחילה מנסים לטפל בהם בבתי החולים בעזרת תרופות קונבנציונליות, וכשהטיפול נכשל הרופאים ממליצים על קנאביס רפואי ובמשרד הבריאות מאשרים. ההחלטה התקבלה לאור תמיכה של רופאים בעניין, כאשר במקביל הורי חולים זעמו על כך שאין אישור להשתמש בקנאביס בניגוד למדינות אחרות, ורבים מהם איימו לעזוב את הארץ.

 

נרשם שיפור בתדירות ההתקפים. ערן בלינדרמן ואמו (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
נרשם שיפור בתדירות ההתקפים. ערן בלינדרמן ואמו(צילום: אלעד גרשגורן)

 

הטיפול מתבצע כיום בבתי החולים שיבא, איכילוב, וולפסון ואסף הרופא. הילדים מקבלים טיפות של שמן קנאביס שמסופקות על ידי שתי חברות, "תיקון עולם" ו"בטר‭."‬ ב"תיקון עולם" אף מבצעים הדרכות לילדים בעזרת אחיות מוסמכות, וגם אוספים את המידע לגבי תוצאות הטיפול. מהנתונים עולה כי נרשם שיפור בת- דירות ההתקפים האפילפטיים ובעוצמתם בקרב רוב הילדים, כך שהסבל שלהם פחת משמעותית ואיכות חייהם עלתה.

 

סבל מארבעה התקפים בלילה

בלינדרמן, תושב קציר, מטופל בשיבא וסבל עד לפני חודשים ספורים משניים עד ארבעה התקפים בלילה. כיום הוא סובל מהתקף אחד בלבד פעם בשבועיים. "בבית הספר אומרים שהוא ילד שונה לגמרי‭,"‬ מספר אביו, פאבל. "הוא יותר נעים ופתוח ללימודים. לפני הקנאביס היו לו הרבה קשיים לדבר ולהביע את עצמו. היה לוקח לו זמן לדבר, אבל עכשיו השטף נפתח, כאילו הוסר המחסום‭."‬

 

המרכיב הפעיל בקנאביס הרפואי שהילדים מקבלים הוא ‭,CBD‬ שבניגוד ‭THC-ל‬ המפורסם יותר אינו בעל אפקט ממסטל, ולכן לא משפיע כמו מריחואנה רגילה. היחס בין שני המרכיבים הוא 20 ‭,1-ל‬ ולכן הרופאים לא חוששים שהדבר יוביל לביקוש שלא לצורך אמיתי, כפי שאירע בתחום הכאב — שם המ- רפאות מוצפות בחולים הדורשים קנאביס.

 

עד כה לא בוצעו מחקרים מסודרים בנושא השפעת הקנאביס הרפואי על ילדים חולי אפילפסיה, אבל פרופ' ברוריה בן זאב, מנהלת היחידה לנוירולוגיה ילדים בשיבא, מסבירה שהילדים המטופלים מהווים מעין קבוצת ביקורת.

 

"הילדים האלו מטופלים אצלנו זמן רב ואנחנו מכירים אותם‭,"‬ אומרת פרופ' בן זאב, שמטפלת במספר הילדים הגדול ביותר בקנאביס יחד עם ד"ר מיכל צדוק, רופאה בכירה ביחידה שלה.

 

"רובם סובלים מלקויות למידה משמעותיות, ואנחנו רואים תוצאות יפות בהתחשב בכך שמדובר בילדים עמידים לטיפול. הם נהנים מעלייה בתיאבון, מהפרעה פחותה בשינה ומהתנהגות רגועה יותר, כשלא ראינו תופעות לוואי משמעותיות. יש טעם להיכנס למחקר בעניין כדי להבין את הקשר בין מינון לתוצאה‭."‬

 

"לא רוצים לפגוע בילדים"

בבתי החולים נותנים תחילה מינון נמוך של השמן לילדים ובודקים את השפעתו, ועולים באופן הדרגתי, במידת הצורך, עד למינון מקסימלי שנקבע מראש. עד כה לא נרשמו תסמיני התמכרות לטיפול. "העסק עדיין זהיר, אנחנו לא רוצים לפגוע בילדים‭,"‬ מבהירה פרופ' בן זאב.

 

בקרב רבים מהילדים חלה ירידה של עשרות אחוזים בתדירות ההתקפים, אבל גם אצל מי שנה- נה רק משיפור מסוים מדובר בהישג. "כרבע מחולי האפילפסיה לא מגיבים לתרופות, וברגע שהם לא מגיבים לשלוש תרופות, הסיכוי שהתרופות הבאות יפתרו את הבעיה הוא נמוך מאוד‭,"‬ מסביר פרופ' אורי קרמר, מנהל השירות לאפילפסיה בילדים באיכילוב.

 

"אלו ילדים שסיכויי ההצלחה של תרופות אצלם הוא חמישה אחוזים בלבד, וכאן מדובר בערך ‭30-בכ‬ אחוזי הצלחה, כך שזו תוצאה משמעותית. יש ירידה של 80 אחוז בכמות ההתקפים. מדובר בילדים עם איכות חיים נמוכה, עם סכנה למוות בשינה ולפגיעה שכלית מתקדמת, ולכן יש כל הזמן ניסיונות למצוא פתרונות נוספים".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
ערן בלינדרמן ואמו
צילום: אלעד גרשגורן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים