שתף קטע נבחר

 

הקרב על מריופול: אוקראינה חופרת שוחות

המורדים הפרו-רוסים, מגובים בחיילים של מוסקבה, פתחו חזית חדשה אחרי שבועות של הפסדים. היעד הבא, חוששים בקייב, הוא לכבוש את עיר הנמל שתקל עליהם את הגישה לחצי האי קרים. שני הצדדים כבר בונים שם ביצורים: "מריופול אוקראינית, וכך היא תישאר"

צבא אוקראינה ותושבים בעיר הנמל האוקראינית מריופול ממתינים בדריכות גם היום (ב') ונערכים להתקפה אפשרית של כוחות המורדים הפרו-רוסים על העיר האסטרטגית. לדברי קייב, המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה מגובים בשיירה של כלי רכב משוריינים של צבא רוסיה, והטענה שם היא כי הרוסים ובני בריתם מתכננים להשתלט על עיר הנמל ובכך לשנות את המגמה במלחמה שנמשכת כבר חמישה חודשים, אחרי שבועות ארוכים של הישגים לצבא האוקראיני.

 

עוד חדשות בעולם :

 

בצל המלחמה: אוקראינה חוזרת לבית הספר    (צילוםף רויטרס)

בצל המלחמה: אוקראינה חוזרת לבית הספר    (צילוםף רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הן בדלנים פרו-רוסים והן חיילים מצבא אוקראינה נראו אתמול חופרים בעזרת דחפורים שוחות לאורך החזית החדשה, רצועת חוף של 40 קילומטרים בים אזוב. ריח מלחמה נישא באוויר בעיר שבה חיים כחצי מיליון איש. חיילים אוקראינים, מגובים בתושבים מקומיים, השתמשו בציוד כבד שתרמו חברות מקומיות כדי לחפור ולפנות מקום לארטילריה וללוחמי חי"ר.

 

אלכסנדרה, תושבת בת 28, אמרה כי היא נכונה להצטרף למלחמה נגד המורדים הפרו-רוסים אם יסתערו על העיר. "אנחנו גאים להיות תושבי העיר הזו ומוכנים להגן עליה מפני הכובשים. נחפור שוחות. נזרוק עליהם בקבוקי תבערה, על הכובשים. אבל אני מאמינה שהצבא שלנו וגדודי המתנדבים יגנו עלינו".

חיילים מצבא אוקראינה משקיפים על פאתי מריופול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים מצבא אוקראינה משקיפים על פאתי מריופול(צילום: AFP)

אחרי שבועות שבהם ניהל צבא אוקראינה מתקפה והמורדים נאלצו לסגת באזור הערים דונייצק ולוהאנסק פתחו בשבוע שעבר מתנגדי השלטון של קייב חזית חדשה לא הרחק ממריופול והשתלטו על העיירה נובואזובסק. קייב, ארה"ב והאיחוד האירופי טוענים כי ההתקדמות הזו של המורדים התאפשרה בעקבות שליחת מאות חיילים רוסים מצוידים במשוריינים לסייע למורדים ולהציל אותם מפני תבוסה. מוסקבה ממשיכה להכחיש את הטענות.

 

טנק ושמו טניושה

לא הרחק מנובואזובסק נראו בדלנים מ"הרפובליקה העממית של דונייצק" שעליה הכריזו המורדים חופרים שוחות ומקימים ביצורים. הם ניסו לשכנע עיתונאים שההצלחה שלהם בניסיון לכבוש את נובואזובסק ולהתקדם בחזית החדשה הושגה ללא סיוע מכוחות רוסיים. "אין לנו טנקים חדשים. מה שיש לנו אלה כלים כבדים ישנים שלקחנו כשלל מידי הצבא האוקראיני", אמר מפקד במורדים.

זיכרונות מסבסטופול. פרברי מריופול באוקראינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זיכרונות מסבסטופול. פרברי מריופול באוקראינה(צילום: AFP)

מורדים פרו-רוסים ליד דונייצק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורדים פרו-רוסים ליד דונייצק(צילום: AFP)
"אנחנו מגינים על עצמנו בעזרת נשק שלקחנו מהחונטה של קייב", אמר האיש המזוקן, בשנות ה-30 לחייו, ששירת בעבר בצבא אוקראינה, "יש לנו כאן מתנדבים רוסים, חיילים לשעבר שבאו להילחם למען הדמוקרטיה וזכויות העם. אבל אין כאן חיילים רוסים בשירות סדיר. אתם יכולים לגשת אליהם ולבדוק". כמה מטרים משם נראו חיילים מצוות של טנק סובייטי ישן סביב מדורה, מכינים תה וצוחקים. "הטנק הזה נקרא טניושה, על שם אשתי", אמר חייל אחד.

הצבא האוקראיני אומר כי הכוחות שכבשו את נובאזובסק הובלו על-ידי חיילים רוסים שחצו את הגבול עם טנקים בתחילת השבוע שעבר ושבמשך כמה ימים חיכו עד שהממשלה אישרה להם לסגת. דובר הצבא האוקראיני טען כי המורדים הציגו טנקים סובייטיים ישנים כתרגיל תעמולה. "הרוסים הזיזו את הטנקים החדשים שלהם והחליפו אותם בטנקים ישנים כדי לשטות בנציגי 'הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה'. יש לנו מידע שהטנקים החדשים נמצאים לא הרחק", טען הדובר אנדריי ליסנקו.

 

אם אוקראינה תפסיד את מריופול למורדים הפרו-רוסים, הדבר יהיה מכה קשה לקייב. יבגני שבצ'נקו, גימלאי בשנות ה-70 לחייו, אמר כי צר לו שהוא אינו יכול לעשות יותר כדי לסייע למגניה של אוקראינה. "אני צולע, אני חולה, אבל נתתי את מעט הכסף שיכולתי לגדוד המתנדבים של אזוב", אמר. "מריופול היא אוקראינה וכך היא תישאר. אנחנו מוכנים להפוך את מריופול לסבסטופול המודרנית". בדבריו רמז לקרב במלחמת העולם השנייה בין הכוחות הסובייטיים הנצורים לצבא גרמניה הנאצית על עיר הנמל בחצי האי קרים.

 

אולי יהיה לנו לאן לחזור

תושבים במריופול ארגנו בסוף השבוע שרשרת אנושית לאות תמיכה בשלטונות בקייב. ראש העיר, יורי חוטלובי, הודה כי תושבים רבים נמלטים אבל טען כי הרוב נשארים בעיר. "יש מי שעוזב, ואף אחד לא מונע זאת מהם, אבל הרוב הגדול של 480 אלף תושבי העיר נשאר כאן", טען.

שרשרת אנושית של אוקראינים למען מריופול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שרשרת אנושית של אוקראינים למען מריופול(צילום: EPA)

חיילי צבא אוקראינה במריופול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיילי צבא אוקראינה במריופול(צילום: EPA)

איגור בן ה-42, רעייתו לנה בת ה-40 ובתם בת החמש התכוננו אתמול לעזיבה. זו הפעם השנייה שהם עוזבים מקום מגורים: רק לפני חודשיים נאלצו לברוח מדונייצק. "דונייצק, עם כל הלחץ של החמושים והירי בפרברים שבהם גרנו, הפכה בלתי נסבלת למגורים ביולי, אז החלטנו לעבור לכאן, כי זה קרוב לבית שלנו", אמר איגור בעודו מעמיס את המיטלטלין של המשפחה למכונית. "עכשיו אנחנו צריכים לעזוב למקום אחר,

כנראה דנייפרופטרובסק, אזור שרחוק מספיק מהלחימה".

 

"אנחנו לא הולכים לחכות שוב למלחמה, לא עשינו שום דבר כדי לחולל מלחמה ואנחנו לא רוצים להיות חלק ממנה", אמרה לנה בעודה מצביעה על בתה הקטנה. "הדירה שלנו בדונייצק עדיין עומדת, אבל השכנים אומרים שהבניין שלידנו נפגע, אז אולי יהיה לנו מקום לחזור אליו כשכל זה ייגמר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הרוב נשארו, אבל יש תושבים שבורחים. מריופול
צילום: AFP
מומלצים