כל כמה זמן צריך להישקל כדי להצליח לרזות?
כל כמה זמן אתם נשקלים, מה אתם עושים אם המשקל נתקע ועל מה צריך להקפיד באמת בזמן הדיאטה? דיאטן קליני מסביר מה הקשר בין המטבוליזם שלכם לבין הירידה במשקל
אחד ממנבאי ההצלחה הטובים ביותר של תהליך ההרזיה, היא בקרה עצמית קפדנית. למשל, בחינת המזון שאנחנו צורכים, הפעילות הגופנית שאנחנו מבצעים ושקילת גופנו.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
כלים אובייקטיוויים ופרמטרים מדידים כמו: מילוי יומן אכילה, ספירת קלורית, שקילה יומית, מדרג מספרי לתחושת רעב ושובע ושימוש באפליקציות סלולריות כמו CountEat מעצימים את האחריות האישית ותורמים להבנה כיצד ההתנהגות וההרגלים משפיעים על המשקל.
כפועל יוצא לומדים המבקשים להשיל קילוגרמים ממשקלם, אילו התנהגויות כדאי לשנות או להחליף ואילו לשמר כי הן תורמות לתוצאה הרצויה.
עוד כתבות
בדיאטה? 5 הטעויות שמונעות ירידה במשקל
מחקר ענק: עודף משקל קל - דווקא מאריך חיים
חובה בדרך להרזיה: 4 שלבים לדיאטה מוצלחת
בקרה עצמית תורמת להרזיה
מחקרים רבים מוכיחים, כי אותם אמצעי בקרה עצמית תורמים להצלחת ההרזיה אך מאידך, רוב המטופלים לא מצליחים להיעזר בהם לאורך זמן ובאופן עקבי, אלא רק לאורך ימים, או שבועות ספורים.
חוסר נוחות להתעמת עם המציאות כהווייתה, הטרחה הרבה הכרוכה בכך, הצורך לחזור על המעקב מספר פעמים ביום, זמינות כלי הניטור בזמן הארוחה ועוד הן, בין הסיבות שאנשים רבים מתקשים להיצמד לשגרה של בקרה עצמית.
אנו מכירים את הקושי לאמץ בקביעות התנהגויות הקשורות בבריאות. למשל להתאמן באופן סדיר, להקשיב תמיד לתחושת הרעב והשובע ועוד. יוצא מן הכלל הוא השקילה היומית: גברים ונשים, כאחד, נוהגים להישקל מדי יום, או אפילו כמה פעמים ביום, לא רק בזמן דיאטה. כמובן יש אחרים שעולים על המשקל אחת לשבוע, חודש ופחות.
מה המשמעות של שקילת מסת הגוף?
למעשה, כאשר מבקשים לבדוק כיצד ההתנהגות שלנו משפיעה על המשקל, מומלץ לבדוק את השינוי ברקמת השומן ולא ב"משקל הכללי" של גופנו. שקילה יומית, על אחת כמה וכמה כזו הנעשית מספר פעמים ביום לא מהימנה ולא מודדת את השינוי שיש לשאוף אליו והוא שינוי ברקמת השומן.
אמנם, מכשירים רבים מתיימרים לבדוק את אחוזי השומן אך מהימנותם נמוכה, בלשון המעטה, ויכולתם לזהות, מדי יום, שינויים קלים של עשרות עד מאות גרמים אפסיים. ולכן אנו נעזרים בלית ברירה "בכלי העתיק": המשקל.
כמה עובדות על משקל הגוף
משקל הגוף תלוי בפרמטרים רבים ומשתנה לאורך היממה – מה תרומתם של כמות הנוזלים שאנו שותים, הרכב המזון, המצב ההורמונאלי והצואה למשקל?
הגוף אינו "יודע" לבנות (או לפרק) יותר מ 100-200 גרם רקמת שומן ביום! כלומר 0.7-1.4 ק"ג בשבוע, בהתחשב במשקל ההתחלתי ובאחוז השומן בגוף.
בבוקר משקלנו נמוך ביותר, כי אנחנו מאבדים נוזלים רבים בזיעת הלילה ובמתן שתן לאורכו. נשים תאבדנה 0.5-1 ק"ג וגברים כמעט כפול.
מאזן הנוזלים לאורך היום תורם לשינוי משקל משמעותי. אלו הממעיטים בשתייה ישקלו פחות מול אלו הדואגים לשתייה מרובה.
קטניות, דגנים מלאים, ירקות ופירות עתירי סיבים תזונתיים, שאינם מתעכלים במעי הדק ומגדילים את כמות הצואה. באופן פרדוכסלי יום עתיר בירקות יגרור משקל גבוה יותר למחרת, מאשר יום עתיר בשוקולד.
תפריט עתיר בפחמימות יגרום לאגירת נוזלים רבה יותר בגוף, בהשוואה לתפריט עתיר חלבונים. אין זה אומר למעט בפחמימות, אלא לזכור שהשינוי הוא בנוזלי הגוף בלבד.
שקילת יום א' גבוהה יותר מיום ו', בגלל השפעת האכילה המרובה, או יותר נכון במשקל האוכל בסוף השבוע.
נשים עולות 0.5-1.5 ק"ג! ביום הביוץ (14 יום מתחילת מחזור הווסת) וגם לפני קבלת המחזור החודשי.
האם שקילה יומית תורמת לתהליך ההרזיה?
בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים שעסקו בשאלה זו. המחקרים הוכיחו כי שקילה יומית תרמה לירידה גדולה יותר, בהשוואה לקבוצת הביקורת. גם משתתפים "שטופלו" אך ורק באמצעות מסרונים ודואר אלקטרוני, לצד שקילה יומית רזו באותה מידה, בהשוואה לטיפול "המסורתי" בקבוצות או בארבע עיניים.
מחקרים מוכיחים, ששקילה יום-יומית מנבאת את הישגי הדיאטה ואת היכולת לשמר תוצאותיה, גם שנתיים לאחר ההרזיה.
לצד השקילה, פעילות גופנית קבועה יום-יומית, צפייה דלה בטלוויזיה ובמסכים אחרים, תשומת לב רבה לכמות השמן בתפריט וחזרה על תבנית אכילה קבועה, עד כדי אובססיה מהווים בסיס ליכולתנו לשמור על הישגי הדיאטה לאורך שנים.
האם שקילה היומית עלולה לגרור בעקבותיה בעיות פסיכולוגיות כלשהן, כמו טיפוח התנהגות כפייתית, או מצבי רוח משתנים שמקורם בעלייה או בירידה במשקל?
מחקרים רבים לא הוכיחו קשר בין שקילה לבין דיכאון, אכילה בולמוסית, שינוי בדימוי הגוף והתנהגות כפייתית.
יחד עם זאת, בשעה ששקילה נתפשת אצל חלק מהאנשים כמיותרת, אובססיבית, יוצרת מתחים ולא אפקטיבית. אחרים יאמצו אותה ככלי משמעותי בתהליך ההרזיה ובשמירה על המשקל החדש.
לסיכום: מומלץ להישקל אחת לשבוע. אם החלטתם להישקל, עשו זאת נכון: כלומר עלו על המשקל בבוקר, ללא בגדים וביום קבוע. ודאו שהמשקל מהימן והשתמשו באותו משקל. ובעיקר זכרו, כי לעיתים תוצאות חריגות (רזינו מדי, השמנו מדי) אינן תוצאה של שינויים אמיתיים ברקמת השומן אלא שינויים בנוזלים ובצואה.
הכותב הוא דיאטן קליני, מומחה בהרזיה, מטבוליזם ותזונת ספורט