שתף קטע נבחר

 

פצלי השמן: "פוטנציאל לחומר רדיואקטיבי"

ערב הכרעת ועדות התכנון על פרויקט הפקת פצלי שמן בחבל עדולם - שתי חוות דעת שגובשו עבור המשרד להגנת הסביבה ושהגיעו לידי ynet, קובעות: די בשלב הפיילוט כדי לגרום לזיהום נרחב של מי תהום וקרקע ולפליטת מזהמים כמו מתכות רעילות ואף חומרים רדיואקטיביים, כמו אורניום ורדיום

רגע לפני ההכרעה הסופית הצפויה להתקבל מחר (ג') באשר לגורל הפרויקט להפקת נפט מפצלי שמן בחבל עדולם, לידי ynet הגיעו שתי חוות דעת של מומחים בעלי שם עולמי, המזהירות מפניו. על פי חוות הדעת, שגובשו עבור המשרד להגנת הסביבה, קיים סיכוי לא מבוטל, כי די בשלב הפיילוט של הפרויקט כדי לגרום לזיהום נרחב של מי התהום והקרקע ואף לפליטת חומרים רדיואקטיביים, כמו רדיום.

 

 

חוות הדעת, שגובשו בשבועיים האחרונים, יוצגו מחר בדיון שתערוך הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים, העתידה להתכנס כדי להכריע בשאלה אם להתיר לחברת IEI לבצע פיילוט להפקת הנפט באזור. החברה מבקשת לערוך קידוחי ניסיון להפקת נפט מפצלי שמן – נפט שנמצא במצב מוצק וכלוא בסלעים ובעומק של מאות מטרים מתחת לקרקע.

 

הפילוט מתוכנן באזור עדולם ועמק האלה, שרבים מכנים אותו טוסקנה הישראלית, מדרום לבית שמש והיכן שלפי המסורת נערך קרב דוד וגולית. כדי להפיק את הנפט משכבות הסלע ולהפוך אותו לנוזל, יש לבצע תהליך שכולל חימום הקרקע לטמפרטורות גבוהות במיוחד (בין 300 ל-350 מעלות צלזיוס).

 

נגד הפרויקט התגבשה קואליציה נרחבת של מתנגדים, בהם המשרד להגנת הסביבה, ראשי מועצות אזוריות, רשות הטבע והגנים, קק"ל, רשות המים, ארגוני סביבה ותושבים, המתריעים מפני נזקים סביבתיים נרחבים שהוא עלול לגרום, בהם זיהום קרקע ומי תהום.

 

"בנגב קיימים אתרים פחות רגישים"

בדיון הקודם שערכה הוועדה בנושא, התנגד המשרד להגנת הסביבה לאשר את בקשת היזמים והציג חוות דעת לפיה הפרויקט עלול לסכן את הסביבה באופן בלתי הפיך. עמדה זו זוכה כעת לחיזוק מצידן של שתי חוות הדעת החדשות, הקובעות כי תהליך הפקת הנפט עלול לגרום למעבר של חומרים מזהמים גם לתוך מי התהום וגם למעלה – אל פני השטח.

 (צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה) (צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה)
(צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה)
 

חוות הדעת הסתמכו על מסמכי היזמים שהוגשו לוועדות התכנון, חוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה והיכרותם של החוקרים עם הנושא. האחת נכתבה על ידי ד"ר עמוס ביין, ששימש בעבר כראש השירות ההידרולוגי וראש המכון הגיאולוגי, וכן ד"ר עמיר אידלמן, ואילו חוות הדעת השנייה נכתבה על ידי פרופ' אבנר ונגוש - הידרולוג בעל שם עולמי.

 

חוות הדעת של ד"ר ביין וד"ר ואידלמן, שוללת את טענות היזמים לפיהן המיזם מתמקד בהאצת תהליכים טבעיים וכי לא קיים חשש למעבר מזהמים כתוצאה ממנו. החוקרים גם שוללים את טענת היזמים לפיה כי אין אתרים נוספים שמתאימים לקיום הפיילוט. על פי חוות הדעת, בנגב קיימים מספר אתרים רגישים פחות מבחינה סביבתית וחברתית, שראוי היה לבחון קודם לתחילת הניסוי בתוך הקרקע.

 

"לא ניתן לשלול מעבר אנכי של מזהמים משכבה לשכבה בתת הקרקע, כך שעשויה להיות תנועה של גזים ונוזלים מכיוון תצורת ע'רב (שמה של שכבת הקרקע שבה נמצאים פצלי השמן - ב.פ.) דרך השכבות שמעליה ועד לפני הקרקע, וכן עשוי להתקיים קשר הידראולי בין אקוויפר ההר לשכבת ע'רב", מצויין בחוות הדעת.

 

עוד קובעת חוות הדעת, כי מסמכי היזמים חסרים את העיקר לבחינת ההשפעה על הסביבה. בתוך כך מצוין, "מעבר לכל השאלות הקשות באמת והקשורות לאינטראקציה עם הסביבה התת-קרקעית, אפילו המעט הנדרש להבטיח את מזעור הנזקים הסביבתיים בפעילויות השטח והטיפול במוצרים, הוא שטחי וחסר את העיקר, שבלעדיו לא ניתן ויש להשלימו כמפורט".

 

חוות הדעת של פרופ' ונגוש קובעת, כי יש סבירות גבוהה, שהפקת הנפט מהפצלים במסגרת הפיילוט, תגרום לזיהום מים של האקוויפר, המהווה את אחד ממקורות מי התהום המרכזיים בישראל. ונגוש מפרט, כי בשכבות קרקעיות שנחשבות ללא חדירות, קיימות לא מעט דוגמאות לזרימת ומעבר נוזלים בתוך הקרקע - גם באזור שבו מתוכנן הקידוח. לדבריו, עובדה זו "לא קיבלה התייחסות הולמת" בדו"חות החברה.

 

ונגוש מוסיף ומפרט שורה של מזהמים שעלולים להיווצר כתוצאה מהליך חימום הפצלים, כמו מתכות רעילות ואף פוטנציאל לפליטת חומרים רדיואקטיביים, כמו אורניום ורדיום. "מחקר פיילוט עלול ליצור זיהום בלתי צפוי, שיהיה בלתי הפיך", הוא מדגיש. "אם תבחן הפקה של הידרוקרבון (פחמימן) על ידי טכנולוגיה לא קונבנציונלית, עליה להתבצע באזור שונה בו הפוטנציאל לזיהום מי תהום לא יוביל לנזק ישיר לאקוויפר מרכזי של מי שתייה".

 

פרץ: לא נסכים לסיכון הסביבה והתושבים

ההכרעה באשר לקיום הפילוט היתה אמורה להתקבל בדיון הקודם שערכה וועדת התכנון לפני כשבועיים, אבל זו נדחתה לבקשת IEI, שביקשה לענות באופן פרטני ומסודר לכל ההתנגדויות והשאלות שהופנו. בדיון שיתקיים מחר תוכל הוועדה להחליט אם לקבל את הבקשה, לדחות אותה, או להעביר לבדיקת המשרד להגנת הסביבה את החלופות שהוצגו.

 

השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, מסר כי "היום כבר ברור שכבר בשלב הניסוי עלול להיגרם נזק בלתי הפיך לאחד המקומות היפים ביותר במדינת ישראל. אין לנו שום כוונה להסכים להעמיד את הסביבה ואת תושבי האזור לסכנה מהותית שכזו, שתוצאותיה העגומות מתחילות להתבהר".

 

עו"ד קרן הלפרן-מוסרי, סמנכ"לית 'אדם טבע ודין', הדגישה כי הטכנולוגיה המבוקשת טרם נוסתה בהיקפים מסחריים בעולם. לדבריה, "על הוועדה המחוזית מוטלת האחריות להגן על האינטרס הציבורי ולהבטיח את בריאות הציבור ואת השמירה על חבל עדולם לטובת הדורות הבאים ולא להיכנע לאינטרסים הכלכליים של היזמים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל, אמיר לוי
קידוח פצלי שמן IEI
צילום: חגי דקל, אמיר לוי
צילום: ירון ברנר
השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ. "התוצאות העגומות מתחילות להתבהר
צילום: ירון ברנר
מומלצים