הילדים חזרו בתשובה וניתקו קשר. מה לעשות?
זה מה שאלוהים רוצה? שואלת רחלי מירושלים. ומה ענה הרב, כאשר התנגשות הערכים מאיימת לפרק משפחה
שאלה:
לאחותי יש בן ובת שהתחתנו וחזרו בתשובה. היא לא רואה אותם בכלל, כי הם לא באים אליה הביתה בטענה שאצלה לא כשר, ושבשבתות וחגים הם לא נוסעים. אחותי שבורת לב בגלל הריחוק שנוצר, ובגלל שהיא כמעט ולא רואה את הנכדים ומתגעגעת אליהם.
האם כך צריך לנהוג? זה מה שאלוהים רוצה? אני לא יכולה לראות את אחותי במצב הזה. מה לעשות? (רחלי, ירושלים).
תשובה:
רחלי, שלום וברכה.
את מעלה קושי ידוע בקשרים בין בני המשפחה שחלקם שומרים מצוות, ואחרים אינם מקפידים על כך. הדבר מביא להתנגשות ערכית; מצד אחד, צריך לכבד הורים ולשמור על קשרים ביניהם - גם אם אינם נוהגים באופן המקובל ורצוי על ילדיהם.
<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>
מצד שני, על פי ההלכה, אסור לאכול אוכל שאינו כשר. גם שהות בשבת בבית של אנשים שאינם שומרים שבת יוצרת בעיות: הדלקת חשמל, חימום מאכלים, הפעלת טלוויזיה וכדומה.
עם זאת, יש לדעת שתופעות של ניתוק בין הורים לילדים שחוזרים בתשובה, הן פסולות ואינן רצויות כלל ועיקר, גם לפי התורה. אדרבה, שלום בין הבריות ובעיקר בין בני משפחה, ועוד יותר בין הורים לילדיהם – הוא דבר בסיסי וחשוב.
כיצד מתגברים על ההתנגשות הערכית?
הדבר תלוי בשני הצדדים. עם קצת רצון טוב, ניתן להגיע לפתרונות, ובתנאי שכולם ירצו את בקשר ויהיו מוכנים להתאמץ ולוותר קצת. כך למשל, אחותך יכולה להכשיר את ביתה, או לפחות לדאוג שיהיה בו אוכל כשר ומערכת כלים כשרה (או לפחות כלים חד-פעמיים) – באופן שילדיה ונכדיה יוכלו לבקרה ללא חשש בימי חול.
במקביל ובנוסף, אינני מבין מדוע אחותך אינה יכולה לבקר אותם בבתיהם שלהם. הם בוודאי ישמחו לארח את הסבתא. נכון שאחותך תצטרך לוותר על הבילויים השבתיים שהיא רגילה בהם - אולם האם זה לא שווה את הקשר אל הילדים והנכדים?
אנו מכירים מקרים רבים, שבהם נפתרו בעיות דומות בדרכים המוצעות כאן. רק צריך ליזום ולפעול,
לוותר ולהתאמץ קצת, ובכך להגיע לשלום ולשמחה במשפחה. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא).
- לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.