המדריך: כך תנגישו את בית הכנסת לאנשים עם מוגבלויות
עמותת "מקום לכולם" הכריזה על שבת מיוחדת לקידום חברה נגישה, והיא מפרסמת מדריך שיעזור לכל גבאי וקהילה להצטרף למהפכה. בין ההצעות: מערכת הגברה שומרת שבת, סידורים בכתב ברייל, רמפה לבימת החזן ושפה פשוטה בדרשת הרב
פוסקי ההלכה חלוקים בדעתם בשאלה האם מותר להכניס כלב נחייה לבית הכנסת. אבל מה הבעיה עם סידורים בכתב ברייל למתפללים העיוורים או מערכת הגברה לטובת לקויי השמיעה? עמותת "מקום לכולם" הכריזה על שבת מיוחדת לקידום המודעות למצוקתם של אנשים עם מוגבלויות, והיא מפרסמת מדריך לגבאי: כך תהפוך את קהילתך לנגישה.
לקראת "שבת אהבה לרעך ומקום לכולם", ממליצים בעמותה לכל בית כנסת לרכוש כמה סידורים המאפשרים קריאה באמצעות חוש המישוש, וכן סידורים בכתב גדול עבור אנשים לאנשים המסוגלים לראות אך באופן מוגבל.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
לזמני השבת, ועוד על פרשת "כי תצא" - לחצו כאן
כמענה ללקות שמיעה, נקראים הגבאים לרכוש מיקרופונים ורמקולים לתפילת החזן ודרשת הרב, שכן "הדבר חשוב גם עבור חברי קהילה והורים של חברי קהילה שאיבדו את שמיעתם במהלך השנים". על מנת שיוכלו לעשות בהם שימוש גם בשבת וחג, שבהם עיקר הפעילות בבית הכנסת, מומלץ לרכוש מערכת הפועלת בהיתר גם בהם – כמו זו שפיתחו מהנדסי המכון ההלכתי-טכנולוגי צומ"ת.
הצעה נוספת להנגשת אנשים עםם מוגבלויות היא להקפיד כי הודעות הגבאי יהיו "בשפה ברורה ופשוטה השווה לכל נפש ומתאימה גם לאנשים עם לקות קוגניטיבית ולקויות שפה", והדרשות מפי הרבנים וחברי הקהילה יפתחו במשפטים פשוטים וברורים, המובנים גם למתפללים הללו.
ומה לגבי נכות פיזית בגפיים? "יש להתקין רמפה בכניסה לעזרת גברים ועזרת נשים", נכתב במדריך, "במידה ויש בעיה של היתרי בנייה ובמקום מספר קטן של מדרגות, אפשר לרכוש רמפה ניידת". כן מומלץ להשתמש ב"רמפה מתקפלת" לבימת החזן, לצורך העלאת אנשים עם כסא גלגלים להיות שליחי ציבור או קוראים בתורה.
"ועדת נגישות" לכל בית כנסת
מחברי המדריך לא שכחו את החינוך וההסברה, וכתבו: "כדאי להזמין דוברים מקרב הקהילה או מחוצה לה, או בני משפחה של ילדים שמתמודדים עם מגבלה מסוימת, כדי שיסבירו כיצד ניתן להנגיש ולאפשר להם עצמאות מקסימאלית, ומה היחס המכבד והנאות עבור אנשים שמתמודדים עם אותה המגבלה"."הדבר חשוב במיוחד בנוגע לאנשים עם מגבלה שאינה נראית לעין, שלפעמים יש רתיעה או חוסר הבנה של התנהגותם ולא יודעים כיצד לנהוג עמהם".
חברת הנהלת "מקום לכולם", ד"ר בריינה יוכבד לוי, ומייסדת העמותה ומנהלת הפעילות בה, נחמה כהן, שלחו איגרת בעניין לראשי קהילות בארץ ובעולם. "פרשת 'כי תצא', אותה נקרא השבת בבתי הכנסת, היא הפרשה עם מספר המצוות הגדול ביותר", הסבירו את היוזמה, "והדגש בו הוא על מצוות 'בין אדם לחברו', שבהם מפויעים גם דיני צדק חברתי, נגישות ורגישות".
"ראוי להדגיש את ערך הנגישות במובנו הרחב ואף במובנו המוכר יותר", כתבו לוי וכהן, "אנו מציעים שהדברים יבואו לידי ביטוי בדרשת הרב, בבית מדרש משפחתי, בשבתון עם קהילה אחרת ובהקמה של 'ועדת נגישות' לבית הכנסת ולקהילה".
משל השור והחמור
מנהלות העמותה צירפו למכתבן הצעות לפעילות ילדים, נוער ומבוגרים, וללימוד ממקורות יהודיים בנושא. על מצוות "ואהבת לרעך כמוך" ציינו כי היא מבטאת את היכולת לראות את המרחב דרך העיניים של מישהו אחר – "להתחשב בצרכיו כפי שהיית רוצה שיתחשבו בצרכיך".
גם המצווה המחייבת להתקין מעקה בבניית בית, ואת זו האוסרת לחפור בור ברשות הרבים (כמו גם האיסור הכללי יותר להכשיל אדם בכל דרך אחרת), מגוייסות למאמץ ההסברתי, וכל שכן כאשר החיוב על האדם לדאוג לכל בעלי חיים – גם זה השייך לאויב שלו או לגרושתו.
דוגמא לכך הוא האיסור לחרוש עם שור וחמור יחד, שמנומק בפירוש ה"חזקוני" כך: "השור מעלה גרה תמיד ואוכל והחמור אינו מעלה גרה. נמצא שזה אוכל וזה מתענה - וזהו צער בעלי חיים".
עמותת "מקום לכולם - קידום שילוב בקהילה" פועלת באמצעות תוכנית מנהיגות צעירה בשירות לאומי לצעירים עם מוגבלויות. הצעירים מדריכים תוכניות חינוכיות בבתי ספר בנושא נגישות והכלה. "אנו מאמינים שנגישות איננה מילה הקשורה רק לאנשים עם מוגבלויות", מסבירים בעמותה, "אלא מילה שמתארת שפה ודרך התייחסות שנכונה עבור כולם".
נגישות. גם בבית הכנסת
צילום: shutterstock
מומלצים