שתף קטע נבחר

 

הכנסה מחו"ל? הזדמנות שלכם לדווח. מדריך

יש לכם הכנסה מחו"ל וטרם דיווחתם עליה? רשות המסים פרסמה נוהל גילוי מרצון, המאפשר לישראלים רבים הזדמנות לדווח על הכנסות מעבר לים מבלי לחשוש להליך פלילי. מה זה אומר בדיוק, למי זה רלוונטי ואיך עושים את זה?

רשות המסים פרסמה אתמול (א') את התוכנית חדשה לגילוי מרצון על חשבונות בנק בלתי-מדווחים. מטרת התוכנית היא בעיקר לתת הזדמנות נוספת לדווח על חשבונות בנק סודיים בחו"ל לפני שאלו ייחשפו על ידי הרשות.

 

 

התוכנית החדשה לגילוי מרצון תחליף למעשה את הנוהל הקבוע משנת 2005, כאשר חלק מהוראות התוכנית החדשה מוצעות כהוראת שעה לתקופה של שנה אחת.

 

אז מה התוכנית הזו אומרת? למי היא רלוונטית? ואיך מבוצע נוהל "גילוי מרצון"? ynet עושה לכם סדר.

 

מה זה גילוי מרצון?

גילוי מרצון הוא הליך פרוצדוראלי מורכב המאפשר לתושבי ישראל המחזיקים הון בחו"ל לדווח על הכנסותיהם לרשות המסים מבלי להיות חשופים להליך פלילי.

 

הליך הגילוי מרצון מאפשר לבעלי חשבונות בנק בלתי-מדווחים בחו"ל, להכשיר את הכסף כדי לעשות בו שימוש חופשי ואף להביאו לישראל.

 

ההליך מותנה במספר תנאים בסיסיים, ובין היתר:

 

1. הגילוי מרצון, מקורו בפניה כנה, ולא נעשה בעקבות חקירה או בדיקה המתבצעת על ידי רשות המסים ו/או רשות שלטונית אחרת.

 

2. אין מידע קודם בידי רשות המסים או בידי רשות שלטונית אחרת הקשור לגילוי מרצון, לרבות חקירה ומידע בתיקי חברות קשורות.

 

"רשות המסים פרסמה בשנת 2005 את הנוהל הקבוע לגילוי מרצון, ובשנת 2011 פורסמה הוראת שעה אשר הוגבלה בזמן, עם תנאים מקלים למדווחים", מציין עו"ד ד"ר אבי נוב, מומחה למיסוי. "כעת, רשות המסים מפרסמת נוהל חדש אשר יחליף את הנוהל הישן משנת "2005.

 

מה קובעת התוכנית החדשה?

 

התוכנית החדשה לגילוי מרצון כוללת שלושה מסלולים:

 

1. גילוי מרצון מלא – עורך הדין המייצג את מגיש הבקשה לגילוי מרצון ימסור לרשות המסים את שמו המלא ותעודת הזהות של בעל חשבון בנק בלתי-מדווח בחו"ל, ויתנהל דיון ביחס למיסוי ההכנסות.

 

2. גילוי מרצון אנונימי – עורך הדין המייצג את מגיש הבקשה לגילוי מרצון לא יחשוף את השם של בעל חשבון בנק בלתי-מדווח בחו"ל, אלא רק לאחר שיגיע להסדר עם רשות המסים בנושא מיסוי ההכנסות. יש לציין כי מסלול זה הוא זמני בלבד, ומוצע כהוראת שעה לתקופה של שנה אחת.

 

3. מסלול הירוק – "המסלול הירוק מאפשר הגשת דו"חות למס הכנסה ללא צורך במשא ומתן, והוא מיועד לנישומים בעלי הון לא-מדווח בחו"ל של עד 2 מיליון שקל והכנסה שלא דווחה בשיעור של עד חצי מיליון שקל", אומר עו"ד נוב. כמו "במסלול האנונימי, המסלול הירוק הוא זמני ומוצע כהוראת שעה לתקופה של שנה אחת".

 

אלו אנשים אמורים להגיש בקשה לגילוי מרצון?

 

הבקשה לגילוי מרצון מיועדת לתושבי ישראל שהיו להם הכנסות בחו"ל ולא דיווחו על ההכנסות ולא שילמו מס בהתאם, כמו במקרים הבאים:

 

1 - תושב ישראל שהיו לו הכנסות מניירות ערך או שקיבל הכנסות אחרות בבנק בחו"ל.

 

2 - תושב ישראל שהיו לו הכנסות משכר דירה בחו"ל.

 

3 - תושב ישראל שקיבל ירושה מקרוב משפחה בחו"ל, וההכנסות השוטפות לא דווחו.

 

בכדי לאפשר לאותם תושבי ישראל לגלות את ההכנסות הבלתי מדווחות שלהם ול"הכשירם", רשות המסים מאפשרת כעת לדווח על ההכנסות ולשלם מס בהתאם לנוהל הגילוי מרצון החדש שפורסם כאמור.

 

יש לבחון האם חלה חובת דיווח על ההכנסות בחשבון הבנק בחו"ל, ואם כן, באיזה מסלול של גילוי מרצון לבחור. במקרה הצורך, אפשר להיעזר במומחה.

 

החלטתי לבצע גילוי מרצון, כמה מס אשלם על ההון המדווח?

 

התוכנית אינה מפרטת את שיעורי המס. זה ייקבע בהתאם לקבוע בחוק – תלוי באיזו הכנסה או הון מדובר. כך לדוגמה, הכנסה מני"ע בחו"ל מחוייבת ב-25% מס, הכנסה מעבודה מחוייבת לפי המס השולי (מדרגת המס הרלוונטית) של המדווח, וכו'.

 

ואם אני כבר משלם מס בחו"ל, אני חייב לדווח גם בישראל?

 

גם אם ההכנסות מדווחות בחו"ל וגם אם משולם עליהם מס מעבר לים, יש לדווח על ההכנסות גם בישראל. במקרים מסויימים, אם שולם מס בחו"ל ניתן יהיה לקבל זיכוי על תשלום המס בארץ וזאת בהתאם לאמנות המס השונות שיש לישראל עם מדינות אחרות.

 

למי מדווחים?

 

בקשות לגילוי מרצון יש להגיד באמצעות דוא"ל giluymerazon@taxes.gov.il לסמנכ"ל חקירות ומודיעין. אם אתם עושים זאת באמצעות עו"ד, הוא כבר יבצע זאת עבורכם.

 

לאחרונה שלחה רשות המסים עשרות אלפי מכתבים לאנשים שונים על מנת שיצהירו על מקורות הכנסתם. האם גם מי שקיבל מכתב כזה יכול לפנות להליך גילוי מרצון?

 

ישראלים רבים קיבלו בחודשים האחרונים מכתבים ממחלקת מודיעין ברשות המסים בצירוף טופס 5329 אשר כותרתו "דוח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחול". מקבלי המכתב נדרשו על ידי מחלקת המודיעין ברשות המסים לספק פרטים אודות ההון וההכנסות שלהם בישראל או בחו"ל, לרבות ביחס לחשבונות בנק בלתי-מדווחים בחו"ל.

 

"נראה כי אותם ישראלים אשר נדרשו להגיש את טופס 5329, יוכלו להגיש בקשה בהתאם לנוהל הגילוי מרצון", אומר נוב. "עם זאת, מומלץ למי שקיבל דרישה למילוי טופס 5329 לפנות לעורך דין מומחה למסים כדי לבחון את אופן הגשת הבקשה לגילוי מרצון".

פורסם לראשונה 07/09/2014 16:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים