'אליזבת: שלא אהיה מלכת סקוטלנד האחרונה'
ה"מירור" הבריטי: המלכה חרדה מהסקרים המראים כי גוברים הסיכויים שסקוטלנד תיפרד מבריטניה בשבוע הבא. "10 ימים להציל את האיחוד"
עשרה ימים לפני שסקוטלנד תלך לקלפיות ותצביע במשאל עם על התנתקות מבריטניה אחרי 300 שנה בממלכה המאוחדת, מדווח היום (ב') הצהובון "מירור" כי המלכה אליזבת חרדה מאוד מהאפשרות שסקוטלנד תפרוש מהממלכה שנמצאת תחת שלטונה. היא מנהלת שיחות על כך עם ראש הממשלה, דיוויד קמרון.
עוד חדשות בעולם :
- כתום עולה: אלפים בכנס ג'ינג'ים בינלאומי
- מזכרות מחיסול בן לאדן במוזיאון 'גראונד זירו'
- שיא עולמי חדש: 27 כוסות בירה בשתי ידיים
- חיה פצועה: עתיד אל-קאעידה של אפריקה
את עמוד השער הדרמטי של ה"דיילי מירור" מעטרת היום תמונת המלכה, ולצדה הכותרת: "10 ימים להציל את הממלכה המאוחדת: אל תתנו לי להיות המלכה האחרונה של סקוטלנד". ב"דיילי מייל" כותבים כי מקורות בארמון בקינגהאם מדווחים על "דאגה גדולה מאוד" שם.
ה"מירור" מדווח כי גורמים בארמון בקינגהאם אומרים שהמלכה ביקשה לקבל עדכונים יום-יומיים על מצב הקמפיינים בעד ונגד היפרדות סקוטלנד מבריטניה. לפי הדיווח אחד מהם אמר: "אם הסקוטים יבחרו להתנתק מבריטניה, זה יציב אותנו בשטח לא מוכר מבחינה חוקתית. שום דבר לא בטוח, ולא מובן מאליו שהיא תכהן כמלכת סקוטלנד".
בצהובון מציינים כי סקרים בבריטניה מראים שרק 45% מהבריטים סבורים שהמלכה צריכה להישאר ראש המדינה של סקוטלנד אם הסקוטים יבחרו להיפרד מבריטניה. אם סקוטלנד תצא לעצמאות, ייתכן שבפני אזרחיה תועלה בעתיד להצבעה השאלה אם הם רוצים שמלכת בריטניה תמשיך לשמש כמלכתם או מעדיפים לבחור ראש מדינה משלהם. במחנה התומך בעצמאות יש האומרים שהמשך כהונת המלכה הוא מעשה שמנוגד לדמוקרטיה.
אתמול נרשם מהפך במאבק על עצמאות סקוטלנד: תומכי קמפיין העצמאות הצליחו לראשונה להוביל בסקר - תוצאה שמצביעה על אפשרות אמיתית של המדינה להיפרד מבריטניה. סקר של מכון YouGov שנערך עבור ה"סאנדיי טיימס" הראה כי 51 אחוזים תומכים בעצמאות אל מול 49 אחוזים שמתנגדים. משאל העם ייערך ב-18 בספטמבר, ורק בחודש שעבר עוד הובילו המתנגדים לעצמאות בסקוטלנד ב-22 אחוזים.
ממכון הסקרים YouGov נמסר כי הסקר לא כולל את אלה שאינם מתכוונים להצביע ואת אלה שטרם החליטו מה יצביעו. אם קבוצות אלה כן היו
נכללות בסקר, תוצאותיו היו: 47 אחוזים לתומכים בהיפרדות ו-45 אחוזים למצדדי העצמאות.
ראשיתו של האיחוד בין ממלכת סקוטלנד לבין ממלכת אנגליה בשנת 1603 כשהמלך הסקוטי ג'יימס השישי הפך לג'יימס הראשון ושלט על אנגליה ועל סקוטלנד. ב-1707 הפך איחוד זה לאיחוד מדיני כששתי הממלכות נוהלו על ידי פרלמנט אחד. ב-1999 נפתח מחדש הפרלמנט הסקוטי בעקבות משאל עם שנערך במדינה.