שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

המטרות, השותפים, התגובות. תוכנית אובמה

נשיא ארה"ב יחמש את המורדים המתונים וישלח עוד כוחות לעיראק - אבל לא לוחמים. טורקיה מסרבת לפעול צבאית נגד דאעש, רוסיה מותחת ביקורת: "תקיפות בסוריה בלי אישור האו"ם - הפרת החוק הבינלאומי". לו"ז כבר יש?

מחמש את המורדים בסוריה, תוקף מהאוויר למרות התנגדות בשאר אסד - אבל מסרב בתוקף להציב לוחמים אמריקנים על אדמת עיראק. נאומו לאומה של נשיא ארצות הברית ברק אובמה הלילה פירט את אסטרטגיית המלחמה שלו מול דאעש, ונגע בכמה נקודות עיקריות. אלו הן.

 

המטרות

פגיעה ביכולת של דאעש לפעול, ובהמשך חיסולו לחלוטין את הארגון האיסלאמיסטי הקיצוני, שאותו כינה "סרטן" שיהיה קשה למגר; חיזוק צבא עיראק והמורדים הסורים המתונים, כדי לאפשר להם לכבוש מחדש את הטריטוריה שנכבשה על ידי דאעש; גדיעת המימון והגישה של הארגון למערכת הפיננסית העולמית.

 

נאום אובמה: כך נילחם בדאעש

נאום אובמה: כך נילחם בדאעש

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תקיפות אוויריות

עד כה ארצות הברית ביצעה תקיפות אוויריות נגד מטרות של דאעש רק בתוך שטח עיראק, ורק כדי להגן על כוח אדם אמריקני ומתקנים חשובים, או כדי לבצע פעולות הומניטריות. כעת אובמה מתכוון להסיר את המגבלות הללו ולהתחיל בקמפיין אווירי רחב נגד הקיצונים, גם בשטח סוריה.

  

המורדים הסורים

אובמה רוצה לאמן ולחמש את המורדים המתונים בסוריה, שמתנגדים הן לדאעש והן למשטר אסד. ארצות הברית כבר פתחה בפעולות חשאיות בקנה מידה קטן לאימון וציוד המורדים. אבל אובמה גם רוצה שהפנטגון ייצא בתוכנית בקנה מידה גדול. סעודיה מסכימה לאמן בשטחה את המורדים.

 

כוחות אמריקנים נוספים

הנשיא האמריקני אמר כי ישלח 475 חיילים אמריקנים נוספים לאזור כדי לייעץ לכוחות צבא עיראק, אבל הדגיש כי אלו לא יהיו כוחות לוחמים. כוחות אלו מצטרפים ליותר מאלף חיילים אמריקנים שכבר נמצאים בעיראק, אבל ארצות הברית הבהירה כי אלו לא כוחות לוחמים.

 

השותפים

הנשיא האמריקני לוחץ להגדלת הקואליציה הבינלאומית, כדי שתמנה לפחות 40 מדינות. בקואליציה זו צפויות למלא תפקיד חשוב קנדה, אוסטרליה וכמה מדינות אירופיות. הערב הכריזו עשר מדינות ערב, בהודעה משותפת עם ארה"ב, כי החליטו להצטרף לקואליציה.

 

הודעה המשותפת פורסמה בתום יום של שיחות בסעודיה, ומדינות ערב החתומות עליה הן מצרים, עיראק, ירדן, לבנון ושש מדינות המפרץ. בהודעה נמסר כי מדינות ערב יצטרפו ל"היבטים רבים" של המבצע הצבאי נגד הג'יהאדיסטים שכבשו שטחים נרחבים בעיראק ובסוריה, וכי הן יסייעו לעצור את הזרמת הכספים והלוחמים לדאעש. עוד הן התחייבו לסייע לשקם את הקהילות שנפגעו כתוצאה מהאלימות הקשה שהפעיל ארגון הג'יהאד.

 

הנאום המלא של אובמה: נתקוף גם בסוריה

הנאום המלא של אובמה: נתקוף גם בסוריה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מכשול ראשון בדרך לקואליציה כבר נרשם, כשטורקיה הודיעה כי לא תיקח חלק בפעולות צבאיות נגד דאעש. "טורקיה לא תשתתף בפעולות הצבאיות, אלא תתמקד בעזרה הומניטרית", אמר גורם בממשלה הטורקית. עם זאת, הוא הבהיר כי טורקיה תאפשר לקואליציה להשתמש בבסיס אינצ'רליק שבדרום המדינה, למטרות לוגיסטיות.

  

תפקיד הקונגרס

בימים הקרובים יהיו דיונים רבים בנוגע לתפקיד הקונגרס בתוכנית המלחמה נגד דאעש. הרפובליקנים בבית הנבחרים כבר התנגדו לבקשה המפורשת של אובמה לאמן ולצייד את המורדים הסורים, אך הסנאט עשוי לתת אור ירוק. בנוגע לקמפיין הרחב יותר לחיסול דאעש, אובמה אמר שיש לו רשות לפעול כרצונו. בקונגרס יש דעות לכאן וכאן בנוגע להצהרה זו.

 

האיום

ממשל אובמה לא חושב שהחמושים מהווים איום מיידי למתקפה בארצות הברית, אבל בבית הלבן כן סבורים כי הארגון הוא איום כלפי המזרח התיכון ועלול לפגוע במטרות אמריקניות בעולם. ארצות הברית חוששת גם מההקצנה של האמריקנים שמצטרפים לארגון ועשויים לחזור בהמשך לארצות הברית.

 

התגובה, בינתיים

ארצות הברית כבר ביצעה יותר מ-150 תקיפות אוויריות נגד מטרות של דאעש בעיראק, לבקשת ממשלת עיראק. היא גם שלחה יועצים, אספקה וסיוע הומניטרי לכוחות העיראקיים והכורדיים, כדי להביס את דאעש.

אורך המשימה

אובמה לא קבע לוח זמנים להשלמת המשימה. אבל זה בכל מקרה לא יקרה בן לילה. גורמים רשמיים אמרו כי המאבק נגד דאעש עלול לקחת כמה שנים, והמשימה עשויה להימשך גם לאחר תום הקדנציה של אובמה, בתחילת 2017.

  

התגובות בעולם

הנאום זכה לשבחים הן מצד תומכיו של אובמה והן מצד יריביו הפוליטיים. יו"ר בית הנבחרים הרפובליקני ג'ון ביינר אמר כי אובמה "סוף סוף הבין שחיסול איום הטרור הזה מצריך פעולה נחרצת. הנשיא הציג תיק מוכח לפעולה, אבל עדיין עולות שאלות איך הוא הולך לבצע את המבצע". הסנאטור הרפובליקני מייק רוג'רס, יו"ר ועדת המודיעין בבית הנבחרים, בירך אף הוא את אובמה: "צריך להצדיע לו על ההחלטה לפעול נגד מטרות דאעש, היכן שלא יהיו כולל בסוריה".

 

משרד החוץ הסורי התייחס לנאומו של אובמה ולאפשרות של תקיפה אווירית בסוריה נגד דאעש ומסר כי "כל פעולה צבאית אמריקנית בשטחנו ללא הסכמתנו היא בגדר תוקפנות". כמו כן, בסוכנות הידיעות הרשמית "סאנא" - השופר של אסד - יצאו נגד התוכנית. "וושינגטון מצטיירת כמי שאינה רצינית במלחמה בטרור. היא מכריזה מלחמה על חלק ממנו וקוראת לחמש חלק אחר. פשעיהם של 'האופוזיציונרים הסורים המתונים' אינם פחותים מאשר מעשי הטרור של דאעש".

 

גם ברוסיה לא אהבו את הנאום. משרד החוץ הרוסי אמר כי מתקפות נגד דאעש בשמי סוריה, ללא אישור מועצת הביטחון, הן "פעולה תוקפנית". דובר משרד החוץ הרוסי אמר כי "צעד כזה יהיה הפרה בוטה של החוק הבינלאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
צופים בנאום אובמה
צילום: Gettyimages
מומלצים