חשש בפיקוד הצפון: "אנשי חיזבאללה יפשטו על אזור הגבול בישראל"
ביממות הראשונות יפשטו כמה פלוגות על אזור היישובים המרוחקים עשרות מטרים מהגדר, לוחמים מהארגון השיעי ינסו להביא הישג תודעתי, ובהמשך ישגרו רקטות בורקאן קצרות טווח הנושאות חצי טון חומר נפץ. בצה"ל מבהירים: "יודעים להתמודד עם כל איום"
בפיקוד הצפון מתחזקת בחודשים האחרונים ההערכה שלפיה חיזבאללה אכן יממש את תוכנית המתקפה שלו על שטח ישראל באצבע הגליל או בגליל המערבי, בעת שתפרוץ מלחמת לבנון השלישית. התסריט הקודר נקשר לשינוי שישראל מזהה בקרב הארגון השיעי בהתאם למדיניות שאותה הגדיר באחרונה מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה "שוברים שתיקה". גורמים בצה"ל אמרו כי "ערכנו שינוי דרמטי בתוכנית ההגנה שלנו לאורך הגבול. יש לנו יכולת להתמודד עם כל איום. בלבנון אין נקודה גיאוגרפית שאנו לא מסוגלים להביא בה יתרון מוחץ לצה״ל".
עוד בחדשות:
קרע בציר: איראן וחיזבאללה מתרחקות מאסד
אלוף במיל' יוסי פלד מאושפז במצב קשה
עם זאת יצוין כי לא מדובר בהתרעה קונקרטית על כוונה מיידית של חיזבאללה לפתוח במלחמה נגד ישראל או במתקפת פתע קרקעית, אלא בחשש מהתלקחות של אירוע בודד שיכלול הרוגים ויביא לפתיחה של מלחמה בצפון בתוך זמן קצר.
בצה"ל מעריכים כי ההצהרות של נסראללה בדבר ניסיון של הארגון לכבוש את הגליל מרחיקות לכת, אך בד בבד קיימת הערכה שביממות הראשונות של פתיחת מלחמה בצפון, ישלח חיזבאללה כמה פלוגות לפשיטות מהירות על יישובים ישראליים הממוקמים עשרות מטרים מגדר הגבול. כל פלוגה כזאת יכולה למנות בין 100 ל-200 לוחמים מהכוחות המיוחדים של הארגון.
לפי הערכות בצבא, חיזבאללה צבר ביטחון לפעולה התקפית ובעיקר ניסיון מבצעי של פשיטות - כפי שביצע בלחימה עם סדרי כוחות גדולים יחסית בעיירות הגובלות בין סוריה ללבנון, באל-קוסייר ובערסאל וכן ברכס האל קאלמון. בניגוד לפעולות התקפיות בעבר נגד כוחות צה"ל, שהסתיימו בתקיפה נקודתית של חוליה שמנתה כ-10 מחבלים, הפעם התקיפות יהיו נרחבות יותר ויכללו הסתערות של כ-100 לוחמים לפחות במטרה לתפוס לפחות למשך 4-3 שעות שטח ישראלי. האפשרויות כוללות השתלטות על חלק מיישוב, קו רכס הררי ואולי אף מוצב צה"לי כדי להביא להישג תודעתי חסר תקדים מבחינת חיזבאללה.
תקיפה זו, לפי פרסומי חיזבאללה בחודשים האחרונים, יכולה להתרחש במקביל בארבעה מוקדים לאורך רצועת הגבול עם ישראל. המוקד המערבי ביותר יהיה באמצעות כוח קומנדו ימי דרך הים. פעולה כזו תכלול אש נ"ט נגד כוחות צה"ל באזור ואש מקלעים מכוחות רתק, אך לפני זה יתבצע ירי אש כבדה של רקטות קצרות טווח גדולות מסוג בורקאן, המצויות בידי חיזבאללה ומכונות בצה"ל "רקטות כלאיים".
רקטות אלה, שאינן תקניות, מיועדות לטווחים קצרים של כארבעה קילומטרים ונושאות ראש נשק שמכיל 500-100 קילוגרמים חומר נפץ. הצבא הסורי משתמש ברקטות אלה במלחמת האזרחים לצורך ריסוק שכונות. יתרון הרקטות הוא באפקט ההרס העצום שלהן ובקושי של ישראל ליירט אותן.
מדיניות "שוברים שתיקה" שאליה עבר חיזבאללה בשנה האחרונה, אחרי שבע שנים של שקט יחסי בגבול, מתייחסת בעיקר לפעולות תגובה של חיזבאללה נגד פעולות התקפיות של חיל האוויר הישראלי. פעולות תגובה אלה כללו בשנה החולפת חמישה פיגועים ובכללם הפעלת שני מטעני חבלה במשקל 20 קילוגרמים כל אחד על כוחות צה"ל בהר דב, לצד ארבעה פיגועים שהוציא חיזבאללה בגבול סוריה, בהם פיגוע מטען ליד מג'דל שאמס וירי רקטות באזור החרמון.
בנוסף היו בשנה וחצי האחרונות עוד תשעה פיגועים נגד ישראל במתווים שונים מדרום לבנון, ובכללם ירי רקטות של ארגונים פלסטיניים לעבר הגליל. "חוסר היציבות באזור יכול להביא אירוע קטן לכדי מלחמה", אמר היום (א') קצין בכיר בפיקוד צפון. "פעילי חיזבאללה מסיירים יותר על קו הגבול עם ישראל, גלויים וחמושים, ובחודשים האחרונים הם מחזירים את דגלי הארגון לקו הגבול".
"תוכנית מגירה לפינוי יישובים"
הקצין הבכיר אמר עוד כי "בשבועות אלה אנחנו בשינוי דרמטי של תוכנית ההגנה על הגבול לזמן חירום. בין היתר אנו מגבשים גם תוכנית מגירה כאפשרות של פינוי יישובים הסמוכים לגבול אם וכאשר יחליט על כך הדרג המדיני. לחיזבאללה יש 30,000 לוחמים, מחציתם בשירות מילואים שהתאמנו רק חמישה ימים. צריך לקחת נושא זה בפרופורציה".
הקצין הוסיף כי "אחת האפשרויות שלנו למנוע התקפה קרקעית של חיזבאללה בשטח ישראל היא להקדים ולכבוש שטח סמוך לבנוני. בניגוד לרצועת עזה חלק מהיישובים בגבול לבנון צמודים מאוד לכפרים הלבנוניים, כך שאין שם כמעט מרחב אבטחה".
כחלק מהשינוי בתוכנית ההגנה על הגבול, הפכה גזרת הגבול בגליל ליחידה בכל הגזרות שבה נפרסה והפכה למבצעית בחודשים האחרונים לראשונה רשת המר"ס (מערכת רבת סנסורים), המאפשרת שליטה יעילה וכמעט מוחלטת של תצפיתניות וכוחות נוספים על השטח בשילוב של מכ"מים ומצלמות מתקדמות.
הגורם הבכיר ציין עוד שכעת אין זיהוי של מנהרה התקפית מגבול לבנון או של חפירה של מנהרה כזו, אך בניגוד לרצועת עזה, שבה השטח הוא מישורי, בצבא מעריכים כי לצורך תקיפה קרקעית
חיזבאללה לא יצטרך מנהרה אלא ינצל את הטופוגרפיה ההררית והסבוכה, שמקשה על שליטה מוחלטת ומהירה מבחינתם של כוחות הבט"ש.
"חיזבאללה למד לחפור עוד לפני שחמאס חשב על זה, אבל הוא עושה זאת בעיקר בתוך הכפרים, ולהערכתנו לא תהיה פה 'עיר תחתית' כי לא יהיה לו קשה לבצע התקפה עילית. המערכה בלבנון תהיה אחרת, וככל שנתמרן מהר יותר, בצורה אגרסיבית יותר לעומק, כך תהיה השפעה דרמטית יותר על תוצאות המערכה ומה שיהיה אחריה. לא יהיה את אותו עידון שראינו ברצועת עזה שראינו מבחינת יחס של 50% מחבלים הרוגים לעומת 50% של הרוגים בלתי מעורבים. בלבנון זה לא יהיה כך, והמסות וההיקפים לא יאפשרו לוקסוס שכזה".