שתף קטע נבחר

 

עצמאות או לא. גורל סקוטלנד בידי המתלבטים

לפני שבוע נכנסה בריטניה לפניקה כשסקר אחד העניק יתרון למחנה התומכים בעצמאות סקוטלנד, אלא שמאז השתנה המומנטום לרעתו. בכל מקרה, מי שיכריע את הכף הם 500 אלף מתלבטים: "הלב אומר כן, אך הראש אומר לא"

נכנסים לישורת האחרונה בדרך לקביעת היסטוריה או לשמירה על הסטטוס קוו: הקמפיין לעצמאות סקוטלנד עורר בתקופה האחרונה יצרים עזים בשני צדי המתרס, אבל מוקד תשומת הלב עובר עתה, יממה לפני משאל העם שייערך מחר (יום ה'), לקולות המתלבטים שיכריעו את הכף.

 

לא רק הממלכה: משאל העם יטלטל היבשת  / פרשנות

 

עוד חדשות בעולם :

דאעש בטריילר הוליוודי: "המלחמה רק החלה"

המחשוף שמסעיר את הודו

 

סקוטלנד תחליט מחר אם להתיר קשר בן 307 שנים עם אנגליה ולפרוש מהממלכה הבריטית - או להישאר חלק ממנה. סקרי דעת קהל שפורסמו בימים האחרונים מעידים כי מדובר בקרב צמוד ביותר ושלכל צד סיכוי טוב לנצח במשאל העם ההיסטורי.

 

קמרון: גירושים זה לתמיד    (צילום: רויטרס)

קמרון: גירושים זה לתמיד    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ויסקי וחצאית. הסמלים שתאבד בריטניה?    (כתבתו של: אסף קמר, עריכה: מיי חן)

ויסקי וחצאית. הסמלים שתאבד בריטניה?    (כתבתו של: אסף קמר, עריכה: מיי חן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

רק אתמול פורסם בסקר של ה"טלגרף" הבריטי כי 48 אחוזים תומכים בהענקת עצמאות לסקוטלנד, ו-52 אחוזים תומכים בהישארות בממלכה. סקר שנערך לפני יותר משבוע הראה כי מחנה "כן" לעצמאות מוביל במרוץ בפער קטן ובעקבותיה נכנסה הממלכה כולה לפניקה מהאפשרות שתאבד חלק גדול ומשמעותי משטחה.

 

"אם אנשי העסקים חלוקים, אז מה אנחנו יודעים?"

גורלה של הממלכה המאוחדת תלוי בקבוצה של מתלבטים שמספרם מוערך בכ-500 אלף מתוך יותר מארבעה מיליון בעלי זכות בחירה. המצביעים המתנדנדים שוקלים את היתרונות והחסרונות הכלכליים של עצמאות סקוטית ומתלבטים לגבי אופן הצבעתם בעיקר בשל חוסר הוודאות לגבי העתיד במידה אם סקוטלנד תתנתק מבריטניה.

 

בשעה שכל צד משמיע טענות בעד ונגד עצמאות ולגבי האופן שבו יושפעו הכלכלה, הרווחה והבריאות, המצביעים שעדיין זקוקים לשכנוע לא מרגישים חכמים יותר אחרי ששמעו את כל הטיעונים בעד ונגד. "הלב שלי אומר כן, אבל הראש אומר לא", אמרה אן מהעיר לוכגלי שנמצאת צפונית לבירה אדינבורו. היא מסרבת למסור את שמה המלא. "זה סיכון כה גדול, ואי אפשר לדעת מה הולך לקרות. אם אנשי עסקים חלוקים לגבי ההשפעה שתהיה למשאל העם עלינו, אז מה אנחנו אמורים לדעת?".

 

בבית הזה כבר החליטו כיצד להצביע. שלט "כן" לעצמאות בעיר ברנמות' (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בבית הזה כבר החליטו כיצד להצביע. שלט "כן" לעצמאות בעיר ברנמות'(צילום: AFP)

בשעה שהקמפיין נכנס לישורת האחרונה, שני גורמים יכריעו את עתיד המדינה הסקוטית: אם אלה שהביעו עמדה ברורה יחשבו שוב לגבי בחירתם, ואם המתלבטים יירדו מהגדר ויחליטו לכאן או לכאן.

 

במתלבטים: צעירים ונשים

בסקרי דעת קהל עולה כי המבוגרים יצביעו ברובם בעד מחנה "לא" לעצמאות, ויגיעו לקלפיות במספרים גדולים. אולם, מי שפעם נחשבו למעוזי תומכי האיחוד הבריטי - הנשים המצביעות ותומכי מפלגת הלייבור האופוזיציונית - לא כל כך בטוחים לגבי הצבעתם ומתלבטים.

 

בן פייג', מנכ"ל מכון הסקרים Ipsos MORI, אמר כי המתלבטים הם ככל הנראה נשים וצעירים.  

המומנטום עבר לצד המתנגדים לעצמאות. "לא תודה" באצטדיון איברוקס בגלזגו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המומנטום עבר לצד המתנגדים לעצמאות. "לא תודה" באצטדיון איברוקס בגלזגו(צילום: AFP)
על פי הסקרים האחרונים, 10 אחוזים או יותר מבעלי זכות הבחירה עדיין לא החליטו כיצד להצביע. אולם פייג' אמר לערוץ הרדיו של רשת החדשות הבריטית BBC כי רובם הגדול כבר החליט עקרונית מה ישים בקלפי - פתק "כן" או פתק "לא" - ורק ארבעה אחוזים מבין אלה שיודעים בוודאות שיילכו להצביע עדיין מתלבטים. אם כך הוא הדבר הרי שקהל המטרה של שני המחנות קטן יחסית.

 

כאב הראש של הסוקרים

תושבים רבים בסקוטלנד סירבו בימים האחרונים לחשוף בפני סוכנות הידיעות רויטרס כיצד יצביעו, דבר שמקשה על מכוני הסקרים ומנהלי הקמפיינים לנחש את עמדותיהם.

 

בשדה התעופה הבינלאומי באדינבורו, שבו הופיע אתמול ראש ממשלת סקוטלנד אלכס סלמונד ביחד עם אנשי עסקים שתומכים בעצמאות האזור, ניתן היה למצוא אנשים רבים שעדיין לא החליטו כיצד יצביעו ביום הגורלי. "אם מתלבט. עבדתי הרבה אז פספסתי את העימותים הטלוויזיוניים. לא היה לי הרבה זמן לחשוב על זה", אמר ג'ף, אחד מעובדי נמל התעופה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"הצד הכלכלי של זה חשוב לי ואני נוטה לכיוון 'לא'. הפוליטיקאים האלה תמיד מבטיחים לך את השמש, הירח וכדור הארץ, אבל אני לא סומך עליהם".  

 

רבים לא מודים בפומבי שיצביעו "לא"

סיימון בן ה-24, עובד בחנות ספרים באדינבורו, קרוע מבפנים לגבי אופן הצבעתו במשאל העם. וגם הוא מסרב למסור את שמו המלא. "אני נוטה לכיוון 'כן'. אני תומך מאוד בממשל עצמי. רבים מהסיכונים נתפשים כמו סיפורי הפחדה", הוא אמר. "אבל אני תוהה אם אנחנו יכולים להרשות את זה. אני צריך לעשות מחקר. זה ממש מתקרב אז יש לי מספיק חומר קריאה בנושא".

 

חוסר הנכונות של סקוטים רבים להתראיין בגלוי הוא סמל למה שכמה אקדמאים מכנים כ"לא ביישני" - אנשים שלא יודו בפומבי שנמאס להם מכל האזהרות לגבי הסיכונים שכרוכים בעצמאות, אבל בסופו של דבר יצביעו בקלפי נגד עצמאות סקוטלנד.

 

בדרך לפירוק או לשמירת האיחוד בן 307 השנים? דגלי סקוטלנד, אנגליה ובריטניה (צילום: getty image) (צילום: getty image)
בדרך לפירוק או לשמירת האיחוד בן 307 השנים? דגלי סקוטלנד, אנגליה ובריטניה(צילום: getty image)
ויליאם אנדרוז מגלזגו יצביע בעד עצמאות, אבל הוא מודאג. "הם אומרים שיש רוב שקט שיצביע 'לא'. אני ממש לא רואה ראיה לכך", הוא אמר.

 

תרחיש מסתמן: ניצחון למתנגדי העצמאות

גלזגו הפכה לקרקע פורה עבור תומכי העצמאות, והאופן שבו יצביעו מצביעי הלייבור, בייחוד בעיר הגדולה ביותר בסקוטלנד, יכול להיות מכריע. אף שעדיין מוקדם לקבוע, הסקר האחרון מציב את מחנה "לא" לעצמאות בעמדת ההובלה עם כ-52 אחוזים מהקולות ואת מחנה ה"כן" עם כ-49 אחוזים. המשמעות היא שהמחנה בעד עצמאות צריך להעביר לצדו בוחרים רבים, וזמנו הולך וקצר.

 

"אם לא יקרה משהו דרמטי ברגע האחרון, ניצחון ה'לא' מסתמן כתוצאה הסבירה יותר", אמר פיטר קלנר, נשיא מכון הסקרים YouGov, שבשבוע שעבר הציב את המחנה שתומך בעצמאות בראש והלחיץ מאוד את ההנהגה בלונדון.

 

 (צילום: getty image) (צילום: getty image)
(צילום: getty image)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: getty image) (צילום: getty image)
(צילום: getty image)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

גם מנהיג האופוזיציה התגייס לצד מחנה המתנגדים לעצמאות סקוטית. אד מיליבנד מהלייבור באדינבורו (צילום: getty image) (צילום: getty image)
גם מנהיג האופוזיציה התגייס לצד מחנה המתנגדים לעצמאות סקוטית. אד מיליבנד מהלייבור באדינבורו(צילום: getty image)

"שימו לב למילה 'סביר': זה לא בטוח. אבל המומנטום למחנה ה'כן', שגרם לתדהמה רבה בשבוע שעבר, נראה ככזה שנסוג", אמר קלנר. התקווה הגדולה של מחנה התומכים בעצמאות סקוטלנד היא שהמתלבטים הרבים יגיעו במספרים רבים ויטילו בקלפיות את הפתק הנכון מבחינתם - פתק ה"כן".

 

אלא שמומחים לסקרי דעת קהל אומרים כי במקרים דומים בהיסטוריה, כמו למשל במשאל העם בקוויקבק ב-1995, התוצאה הייתה אחרת מזו שמקווים לה במחנה התומכים לעצמאות סקוטלנד.

 

סטיבן פישר, פרופ' חבר לסוציולוגיה פוליטית באוניברסיטת אוקספורד, עבר על 16 משאלים חוקיים שנערכו ברחבי העולם ב-40 השנים האחרונות. הוא מצא ב-12 מהם כי שיעור המצביעים ב"כן" במשאלים לא קיבל ביטוי באותה מידה בתחנות הקלפי.

 

עבור ראש הממשלה הסקוטי סלמונד, מוביל הקמפיין בעד העצמאות, ההצבעה מחר היא "הזדמנות של פעם בחיים". גם בצד השני של המתרס דוחקים בסקוטים להסתכל על התמונה הגדולה, ולהצביע נגד עצמאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
מומנטום בנסיגה. תומכים בעצמאות סקוטלנד בגלזגו
צילום: MCT
מומלצים