הניצול האחרון מסוביבור: "אלה היו תאי מוות"
סמיון רוזנפלד בן ה-92 הופתע לשמוע כי תאי הגזים במחנה ההשמדה שבו שהה נחשפו בחפירות ארכיאולוגיות. "הנאצים הרסו הכל", נזכר בשיחה עם ynet. הארכיאולוג שעומד בראש הפרויקט: "ההתרגשות הייתה עצומה"
כ-250 אלף יהודים נרצחו במחנה ההשמדה סוביבור שבפולין בין אפריל 1942 עד אוקטובר 1943. הגרמנים הרסו את המחנה בסוף 1943, ונטעו במקומו יער כדי לטשטש את מעשיהם. כעת, יותר מ-70 שנה לאחר מכן, נחשפו בחפירות ארכיאולוגיות שרידים של תאי הגזים. "אלה היו תאי מוות", אמר ל-ynet סמיון רוזנפלד, 92, ככל הנראה הניצול האחרון מהמחנה שנותר בחיים.
"אני לא מאמין שמצאו אותם", הוסיף רוזנפלד. "הנאצים השמידו את כל המחנה, הם הרסו הכול. אני לא יודע מה יכלו למצוא שם עכשיו". סמיון נולד באוקראינה וב-1940 גויס לצבא האדום. כעבור שנה הוא נפל בשבי הגרמני ונשלח עם 230 שבויים יהודים נוספים להקים מחנה עבודה במינסק. בהמשך הועבר, כאמור, לסוביבור.
ניצול השואה שמתגורר כיום בתל אביב הוסיף וסיפר: "בספטמבר 1943 הביאו אותנו מגטו מינסק, היינו חיילים יהודים בצבא הרוסי שנשבו על ידי הגרמנים. הגרמנים הפרידו חיילים רוסים יהודים מלא יהודים, אבל פחדו לירות בנו כי היינו שבויי מלחמה. בסך הכול היינו 80 יהודים ממינסק בסוביבור. שהינו שם 20 יום עד להתקוממות שבה הצלחתי לברוח".
בהתקוממות שעליה מדבר רוזנפלד נהרגו מספר אנשי ס"ס וכ-300 אסירים הצליחו להימלט, אך רובם נהרגו או נתפסו בימים לאחר מכן. 50 מהם שרדו עד תום המלחמה.
בעדותו בפני מוזיאון בית לוחמי הגטאות סיפר רוזנפלד כי כשאחד השבויים שאל את שומר גרמני במחנה היכן חבריהם שנסעו עמם ביחד ברכבת, הצביע הגרמני על ארובות העשן ואמר: "שם".
לאחר מכן כשמפקד המרד אלכסנדר פיצ'רסקי שאל אותו אם הוא מסוגל להרוג אדם בגרזן, השיב סמיון: "אינני מסוגל לרצוח בן אדם, אבל נאצי כן". בזמן המרד הוא היה בן 21. "לא פחדתי כיוון שלא היה לי זמן לחשוב על הפחד", העיד. "חשבתי רק על החיים".
"חופר כבר 7 שנים"
הארכיאולוג הישראלי יורם חיימי, שמצא את שרידי תאי הגזים במחנה, הסביר בשיחה עם ynet מה הניע אותו לחקור במקום. "שני דודי מצד אמי נרצחו במקום הזה והם הסיבה שאני חופר כאן כבר שבע שנים", אמר. "כשהבנו שאנחנו במקום הנכון ההתרגשות הייתה עצומה".
חיימי הוסיף כי "במהלך השנים חשבנו שתאי הגזים נמצאים במקום שבו מצאנו אותם, אך לא היה לנו אישור לחפור שם. התחלנו לחפור באזור הזה לפני שבועיים וחצי ומצאנו מבנה ענק של ארבעה תאים עם שרידי קירות. מצאנו שם כל מיני חפצים של ניצולים והיום מצאנו גם מגן דוד גדול מברזל".
הארכיאולוג הישראלי אמר כי "לפי הידוע לנו לכל מבנה כזה נכנסו 1,000 יהודים בכל מחזור של הרג בשמונה תאי גזים. ככל הנראה יש עוד ארבעה תאים ואנחנו מקווים למצוא אותם בהמשך".
לדברי חיימי, זו הפעם הראשונה שנחשף מבנה גדול שמכיל תאי גזים בשלושת מחנות מבצע ריינהרד - בלז'ץ, סוביבור וטרבלינקה. "אלה מחנות קטנים יותר מאושוויץ, אבל תעשיית הרצח עבדה באופן יותר מהיר וכמעט כל מי שהגיע למחנה הועבר לתא הגזים", אמר חיימי.