גיבור המוסד מייק הררי הלך לעולמו
המפקד המיתולוגי של אגף המבצעים המיוחדים "קיסריה" והאיש שהקים את יחידת המתנקשים "כידון" הלך לעולמו בביתו בתל אביב והוא בן 87. בין היתר הוא היה מעורב בחיסול רוצחי הספורטאים במינכן
בכיר המוסד מייק הררי הלך אמש (יום א') לעולמו בביתו שבתל אביב והוא בן 87. הררי היה המפקד המיתולוגי של אגף המבצעים המיוחדים "קיסריה" והאיש שהקים את יחידת המתנקשים "כידון". דמותו שימשה השראה לעשרות סרטים הוליוודיים, ספרים ותוכניות טלוויזיה.
הררי נולד בשנת 1927 בשכונת נווה צדק בתל אביב. אמו הייתה עקרת בית ואביו מנהל בחברה שעסקה ביבוא. הוא גדל ולמד בתל אביב, וכשהיה בן 16 התגייס לפלמ"ח. בראיון השנה לרונן ברגמן ב"ידיעות אחרונות" סיפר הררי כי קיבל את ההחלטה כשראה שמוציאים את גופתו של מפקד הלח"י, אברהם (יאיר) שטרן, מבית בתל אביב. בפלמ"ח השתתף בפעולות רבות, בהן פיצוץ גשר שייח חוסיין שבעמק בית שאן, הפריצה למחנה בעתלית ועוד. בתקופה זו, שבה נעצר על-ידי הבריטים שלוש פעמים, הוא עיצב את שיטות הפעולה שליוו אותו בהמשך דרכו: במעקבים ובתצפיות על היעדים. כשהתברר למפקדו בפלמ"ח, יגאל אלון, שהררי דובר חמש שפות - הוא נשלח לאירופה מטעם המוסד לעלייה ב' והחל לעסוק בהעלאה חשאית של מעפילים ארצה. הוא השתלב ביחידת הקשר "הגדעונים" ועסק בהעלאת מעפילים בחשאי.
אחרי קום המדינה המשיך הררי לשרת בתפקידי קשר ומודיעין בצה"ל, אך פרש ממנו וגויס מיד לש"ב (שירות הביטחון) בידי איסר הראל. בתחילה היה הררי אחראי הביטחון בנמל התעופה בלוד, וב-1952 הפך לאחראי על הביטחון במשרד החוץ. הוא השתלם בגילוי מכשירי האזנה ויצא לנציגויות הישראליות במזרח אירופה. הוא גילה מכשירי האזנה בשגרירות בבודפשט ובנציגויות נוספות במזרח אירופה. ב-1954 היה זה שוב הראל שקרא לו להצטרף למוסד. הוא הוצב באגף הפעלת הסוכנים של המוסד, ונשלח למפקדת האגף שפעלה מפריז.
ב-1965 עבר הררי לאגף קיסריה של המוסד ומונה לסגנו של יוסף יריב. כעבור חמש שנים מונה למפקד היחידה, תפקיד שמילא במשך עשור. הררי קבע לקיסריה מטרות: איסוף מודיעין לפני פעילות במדינות יעד, מבצעי חבלה ופגיעה ומשימות מיוחדות. תחת פיקודו של הררי פעלה קיסריה במדינות ערב במבצעים מיוחדים.
אחרי רצח הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן הורתה ראש הממשלה דאז גולדה מאיר להררי לצאת למבצע חיסולים רחב היקף באירופה. לימים נטען כי מבצע החיסולים כונה "זעם האל" או "חרב גדעון". החיסול הראשון היה של נציג פתח ברומא, בסלון ביתו. בתוך מעט יותר משנה ביצעה קיסריה בפיקודו של הררי מסע חיסול של 14 מחבלים. בעקבות הכישלון בלילהאמר, שבו חוסל אדם חף מפשע, נעצר מבצע החיסולים.
באפריל 1973 היה הררי שותף למבצע "אביב נעורים", אז אנשיו יחד עם לוחמי קומנדו פשטו על יעדים בביירות ובצידון וחיסלו שלושה בכירים בפתח.
ב-1980 פרש הררי מהמוסד כשקיבל הצעה לעבור לשוק הפרטי בתפקיד מנכ"ל קבוצת ביטוח. לאחר מכן ייעץ לשליט פנמה דאז, מנואל נורייגה.
בראיון לרונן ברגמן הוא אמר כי לאחר פרישתו מהמוסד היה מעורב בכמה יזמות עסקיות פרטיות בתחום ההשקיה בפנמה, ובמקביל המשיך לתחזק את הקשר עם שליטי המדינה. בשל הקשר עם נורייגה הכריזו האמריקנים על הררי מבוקש, אך הוא הצליח להימלט מהמדינה.
בשנת 2007 הזעיק אותו ראש המוסד לשעבר מאיר דגן לשירות מילואים מיוחד, החזיר אותו למבצעים ואף העניק לו צל"ש בסיום הפרויקט הסודי שבו היה מעורב.