שתף קטע נבחר

 

דם ברחובות צנעא: 340 נהרגו, גופות נרקבו

ממשלת תימן חתמה על הסכם הפסקת אש עם המורדים השיעים שבו הוחלט על הקמת ממשלת טכנוקרטים. להסכם קדם סופ"ש של קרבות בין המורדים ליריביהם האיסלאמיסטים. "אמבולנסים לא הגיעו לגופות בשל הלחימה"

בתימן עלה ל-340 מניין ההרוגים בעימותים שפרצו בסוף השבוע ברחובות הבירה צנעא בין מורדים שיעים-חוטים לבין חמושים סונים וכוחות צבא. גורמי רפואה תימניים מסרו היום (יום ב') כי מצאו 200 גופות נוספות לאחר שקודם לכן מצאו 140. לדבריהם, רוב הגופות נרקבו לאחר שהושארו ברחובות הלוהטים מחום במשך כמה ימים, ואמבולנסים לא יכלו להגיע אליהן מפאת הלחימה העזה.

 

עוד חדשות בעולם :

המעצמה מספר אחת בעולם - במשחקי מחשב

תנו למשול בשקט. הפסד שכולו ניצחון סקוטי

 

תושב צנעא אחמד אל-חמדאני סיפר שהוא ראה צוות של "הסהר האדום" אוסף גופות מהרחוב שבו הוא מתגורר. לדבריו, כמה מהגופות "היו קרועות, ללא גפיים" - עדות לעוצמת הלחימה בין הצדדים.

 

רשמו ניצחונות נגד יריביהם האיסלאמיסטים. מורדים שיעים שכבשו בסיס שריון בצנעא (צילום: AP) (צילום: AP)
רשמו ניצחונות נגד יריביהם האיסלאמיסטים. מורדים שיעים שכבשו בסיס שריון בצנעא(צילום: AP)
רק אתמול חתמה ממשלת תימן במעמד הנשיא עבד ראבו מנסור חאדי על הסכם הפסקת אש עם המורדים השיעים לאחר כמה ימים עקובים מדם שבמהלכם מתו יותר מ-140 בני אדם ואלפים ברחו מבתיהם. לפי ההסכם, הכוחות הנצים חייבים לנצור מיידית את האש ולהקים ממשלת טכנוקרטים בתוך חודש, אחרי התייעצויות עם כל הצדדים במפה הפוליטית.

 

הקרבות שאילצו את רה"מ להתפטר

יום קודם לחתימה על ההסכם הודיע ראש הממשלה, מוחמד באסינדווה, כי הוא מגיש את התפטרותו בעקבות האירועים.

 

המורדים החוטים השתלטו בימים האחרונים על כמה מתקנים אסטרטגיים בצנעא, בהם משרד ההגנה, הבנק המרכזי, בסיס צבאי חשוב ואוניברסיטת אימאן. בכלל, בחודשים האחרונים הצליחו החוטים לגבור על יריביהם האיסלאמיסטיים בשורה של קרבות צפונית לצנעא ולחזק את אחיזתם באזור הבירה. האיסלאמיסטים הם למעשה חמושים סונים שמקורבים לממשלה ול"מפלגת איסלאח" האיסלאמית.

 

כבשו מתקנים אסטרטגיים ואז מסרו אותם ליד המשטרה הצבאית. מורדים שיעים (צילום: AP) (צילום: AP)
כבשו מתקנים אסטרטגיים ואז מסרו אותם ליד המשטרה הצבאית. מורדים שיעים(צילום: AP)
החוטים דרשו להביא לשינוי בהרכב הממשלה ולחלוקה צודקת יותר של השלטון. במקרים רבים, לפי גורמים רשמיים, המורדים השיעים השתלטו על מתקנים אסטרטגיים ואז העבירו אותם לידי המשטרה הצבאית או לידי ועדות עממיות שמורכבות מחוטין ותושבים מקומיים כדי להגן על המתקנים מפני ביזה. אולם, הם נקטו ביד קשה נגד אנשים ומתקנים שקשורים לאויבים שבהם לחמו במשך שנים, כמו האוניברסיטה שנכבשה שנתפשה כמעוז השמרנים הסונים וכמרכז גיוס לחמושים קיצונים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מעמד החתימה על הסכם הפסקת האש בהשתתפות הנשיא עבד ראבו מנסור חאדי (עומד במרכז) (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעמד החתימה על הסכם הפסקת האש בהשתתפות הנשיא עבד ראבו מנסור חאדי (עומד במרכז)(צילום: רויטרס)

הגיש את התפטרותו. מוחמד באסינדווה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הגיש את התפטרותו. מוחמד באסינדווה(צילום: EPA)

במשך שש שנים ניהלו החוטים לחימה נגד אויביהם הסונים, ולחימה זו באה לסיומה באופן רשמי ב-2010. שנה לאחר מכן, מהפכות "האביב הערבי" טלטלו גם את תימן והובילו לפרישתו ב-2012 של הרודן עלי עבדאללה סאלח כחלק מהסכם שנחתם בתיווך ארצות הברית והעניק למנהיג הערבי חסינות מתביעה.

 

תימן היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם הערבי, והיא מתמודדת בפני אתגרים רבים וקשים. בנוסף למרידה החוטית, מתמודדות הרשויות התימניות עם איום בדרום המדינה מצד זרוע של אל-קאעידה שמנסה לכבוש עוד ועוד ערים וכפרים ולהשליט בהם את מרותה.

 

ארה"ב מחשיבה את הזרוע התימנית של אל-קאעידה כזרוע המסוכנת ביותר של ארגון הטרור, וממשלו של ברק אובמה סייע לממשלת תימן בתקיפות אוויריות נגד הזרוע החמושה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שנים של לחימה באיסלאמיסטים הסונים. מורד שיעי-חוטי ליד צנעא
צילום: AFP
מומלצים