יעזור? חומרי הבנייה שיועברו לעזה יתועדו
הסכמה בין ישראל, הפלסטינים, האו"ם והמדינות התורמות על מנגנון הפיקוח שיאפשר את תהליך השיקום ההומניטרי בעזה. בוועידה שננעלה אתמול סוכם כי הסחורות יאוחסנו במחסנים בהם יותקנו מצלמות במעגל סגור. המו"מ בקהיר יחודש בסוף החודש
האם נמצאה הנוסחה שתסיר את החשש של ישראל כי סחורות שיגיעו לשיקום עזה ישמשו את חמאס? בוועידת המדינות התורמות שננעלה אתמול בניו יורק הושגה הסכמה בין ישראל, הפלסטינים, האו"ם והמדינות התורמות, על מנגנון הפיקוח שיאפשר את תהליך השיקום ברצועת בעזה. על פי הסיכום, כל חומרי הבנייה שיכנסו לעזה יעברו רישום, מעקב ובקרה כדי שלא יזלגו לחמאס.
הכינוס מתקיים מידי שנה בניו יורק בפתיחת העצרת הכללית של האו״ם. השנה עמדה ההתכנסות בצל מבצע צוק איתן, וההרס הרב שנגרם בעטיו ברצועת עזה. נשיאות הוועידה כללה את מזכ״ל האו״ם באן קי מון, מזכיר המדינה של ארה״ב ג׳ון קרי, ראש הממשלה הפלסטינית ראמי חמדאללה, שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון, סגן השר צחי הנגבי ונציג הקוורטט טוני בלייר, לשעבר ראש ממשלת בריטניה. כמו כן השתתפו שר החוץ הירדני, ונציגי סעודיה ומצרים.
סגן השר הנגבי הבהיר למשתתפי הכינוס כי המנגנון שסוכם עם האו״ם נועד להבטיח שחומרים דו שימושיים שיגיעו לעזה במסגרת הליכי השיקום, לא ישמשו לפעילות טרור. לפיכך עוצבו מסגרות נוקשות של פיקוח ובקרה שיאפשרו רישום, מעקב ובקרה שוטפים אחר כלל חומרי הבנייה וחומרים נוספים שייכנסו לרצועה. חומרי הבנייה יישמרו בעזה במחסנים שבהם יותקנו מצלמות במעגל סגור שיתעדו כל שימוש בהם.
כמו כן פירט הנגבי שורה ארוכה של פרויקטים והקלות שעליהם החליטה ישראל, במטרה להעניק תנופה מחודשת לפעילות הכלכלית ביהודה ושומרון. הפלסטינים המדינות התורמות ברכו על נכונותה של ישראל לסייע לרשות הפלסטינית בתקופה שבה היא מצויה במשבר כפול: מחד, חובות מעיקים שמקשים על תפקודה, ומאידך, חולשה פוליטית שנגרמה בשל תמיכתה הגוברת של האוכלוסייה בחמאס כתוצאה מן העימות בעזה.
שר החוץ הנורבגי הודיע בהצהרת הסיכום של הוועידה כי ב-12 באוקטובר
תזמן מצרים, בצוותא עם נורבגיה ואבו מאזן, ועידה נוספת שתיוחד כל כולה לסוגיית השיקום של עזה. לא נמסר האם ישראל תוזמן ליטול חלק במפגש זה. ועידת המדינות התורמות מתכנסת מאז 1993 בהובלת שר החוץ הנורבגי, ותפקידה העיקרי הוא לסייע לבניית התשתיות הפלסטיניות באיו״ש ובעזה ולחזק את המוסדות הכלכליים של הרשות הפלסטינית.
הוצגו הדרישות הפלסטיניות
במקביל, נמשכות השיחות העקיפות בין הצדדים בקהיר. המשלחת הפלסטינית הציגה היום (ג') את הדרישות שהיא תרצה להעלות לסדר היום במפגשים העקיפים הבאים. הפלסטינים דורשים את ביסוס הרגיעה והפסקת האש, הפעלת נמל ימי ואווירי ברצועת עזה, והפסקת כל הצעדים שישראל עשתה במהלך מבצע 'שובו אחים' נגד גורמי חמאס בגדה המערבית. כמו כן דורשים הפלסטינים את שחרור כל משוחררי עסקת שליט וחברי הפרלמנט הפלסטיני שנעצרו במהלך המבצע.
פגישת המשא ומתן החלה באיחור של שלוש שעות, בעקבות מחאת המשלחת הפלסטינית על חיסולם של קוואסמה ואבו עיישה, חוטפי ורוצחי שלושת הנערים, נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח ז"ל.