טובע בבעיות. הושבע נשיא אפגניסטן החדש
מלחמה בטליבאן, יחסים מעורערים עם ארה"ב, נסיגת הכוחות הזרים, משבר כלכלי, עוני ויריב שהפך לשותף פוליטי: כל הבעיות האלה עומדות לפתח הנשיא האפגני החדש אשרף ראני אחמדזאי, שבמהלך השבעתו אירע פיגוע
ראש חדש, כאב ראש ישן: אפגניסטן השביעה היום (יום ב') נשיא חדש לראשונה זה עשור. הנשיא החדש הוא אשרף ראני אחמדזאי הטכנוקרט שינהיג את ממשלת האחדות הלאומית ערב נסיגת הכוחות הזרים מן המדינה.
עוד חדשות בעולם :
בלגרד: מצעד הגאווה נערך ברחובות ריקים
"בושם צ'ה גווארה"? ממשלת קובה זועמת
צרפת: הישג לימין הקיצוני בבחירות לסנאט
שיני בנים תקהנה: כך איטליה נלחמת במאפיה
מעבר השלטון הדמוקרטי הראשון בתולדות אפגניסטן לא התנהל בצורה חלקה בלשון המעטה: ההסכם להקמת ממשלת אחדות הושג לאחר חודשים רבים של מבוי סתום ומחלוקת סביב זהות המנצח בבחירות לנשיאות - ראני או יריבו עבדאללה עבדאללה, שר החוץ לשעבר.
הבעיות שבפניהן ניצב הנשיא החדש של אפגניסטן הן רבות ומורכבות, והוכחה טובה לכך היא שבמהלך טקס השבעתו אירע פיצוץ בכביש שסמוך לשדה התעופה הבינלאומי בקאבול. גורם ביטחוני מסר כי מחבל מתאבד תקף נקודת ביקורת ופיצץ את עצמו. לפחות ארבעה בני אדם נהרגו בפיגוע ההתאבדות.
תם עידן קרזאי
הממשלה החדשה באפגניסטן יצאה היום לדרך, אבל סימנים למתיחות בקואליציה כבר ניכרים בשטח. לשם דוגמה, קודם להשבעתו של ראני היה ויכוח על מיקום משרדו החדש של עבדאללה, שמונה לתפקיד ראש הרשות המבצעת, ועל השאלה אם הוא ינאם בטקס ההשבעה של יריבו הפוליטי שנבחר לנשיא.
בכל אופן, טקס השבעת הנשיא החדש מסמל עידן חדש עם עזיבתו של הנשיא חמיד קרזאי את כיסאו. קרזאי היה המנהיג היחיד שהכירו האפגנים מאז הפלישה של ארצות הברית ובעלות הברית למדינה ב-2001 והפלת משטר הטליבאן האיסלאמיסטי שהעניק מקלט לארגון הטרור אל-קאעידה.
הושיט יד לשלום לארגוני המורדים
במהלך נאום ההשבעה שלו קרא ראני לטליבאן ולארגוני מורדים אחרים להצטרף לשיחות השלום ולשים סוף ליותר מעשור של אלימות. אלפי אפגנים נהרגו מדי שנה מפיגועים והתקפות של מיליציות חמושות, בראשן הטליבאן. "ביטחון הוא הדרישה העיקרית של העם שלנו, ונמאס לנו מהמלחמה הזו", אמר ראני. "אני קורא לטליבאן ולחזב-אי-איסלאמי לשבת למשא ומתן פוליטי". חזב-אי-איסלאמי הוא ארגון שמשתף פעולה עם הטליבאן.
הנשיא ראני גם הבטיח למגר את השחיתות, וקרא לשיתוף פעולה בתוך ממשלת האחדות. "ממשלת אחדות לאומית היא לא על חלוקת שלטון, אלא על עבודה ביחד", אמר ראני בנאום שנמשך קרוב לשעה.
דרוש: אתחול היחסים עם וושינגטון
גם אם מנהיגיה של אפגניסטן יוכלו לעבוד ביחד, הממשלה החדשה יורשת בעיות גדולות, בהן הלחימה בטליבאן שבחודשים האחרונים הגביר את ההתקפות שלו ערב נסיגת הכוחות הזרים מהמדינה. ראני גם צריך לאתחל את היחסים עם ארה"ב שהתערערו בשנים האחרונות תחת שלטון קרזאי. אחת הפעולות הראשונות של ראני כנשיא צפויה להיות חתימה על הסכם ביטחוני בילטרלי שיאפשר לקבוצה קטנה של חיילים אמריקנים להישאר באפגניסטן, לאמן את הצבא האפגני החדש ואת משטרה ולסייע להם. קרזאי סירב לחתום על הסכם זה, אך בניגוד אליו ראני ועבדאללה תומכים בחתימה עליו במהירות האפשרית.הממשלה החדשה באפגניסטן מתמודדת גם עם משבר כלכלי חמור. אף שהמדינה תלויה רבות בסיוע חוץ ביקשה קאבול מארה"ב וממדינות תורמות אחרות 537 מיליון דולר כדי לשלם את חובותיה עד סוף השנה.
גורם במשרד הכלכלה האפגני הודה בסוף השבוע שהממשלה פושטת רגל, ונאלצה לעכב את משכורות אוקטובר לעובדי ציבור משום שלמשרד האוצר חסרים 116 מיליון הדולר הנדרשים כדי לשלם לעובדים. באפגניסטן מקווים שראני, לשעבר בכיר בבנק העולמי ושר הכלכלה, ינצל את הידע שלו במוסדות בינלאומיים ובפיתוח למלחמה במסורת השחיתות והאי-יעילות הממשלתית של אפגניסטן.
ראני, בן לפשטונים (קבוצה אתנית באפגניסטן) חי קרוב ל-25 שנה מחוץ לארצו במהלך השנים הסוערות שעברו על אפגניסטן מהכיבוש הסובייטי, דרך מלחמת האזרחים ועד שלטון הטליבאן. לאחר פיגועי 11 בספטמבר 2001 בארה"ב הוא התפטר מתפקידיו במוסדות הבינלאומיים ושב למולדתו, שם הפך ליועץ לנשיא קרזאי.
עבדאללה עבדאללה כיהן כשר חוץ עד 2006, התמודד מול קרזאי ב-2009, אך פרש מהבחירות בגלל טענות להונאה. הוא מוכר כמי שדוחף להענקת עוד זכויות לאוכלוסייה האתנית השנייה במדינה - הטג'יקים האפגנים. הוא למד בצעירותו רפואה באוניברסיטת קאבול ועבד כרופא עיניים עד 1985. שנה לאחר מכן הצטרף לכוחות שלחמו בסובייטים ושימש כיועצו של אחמד שאה מסעוד, ממנהיגי הלוחמים נגד הסובייטים. עבדאללה שימש כשר חוץ ב"ברית הצפונית" שלחמה בטליבאן, ולאחר ההתנקשות במסעוד הפך עבדאללה לאחד הגורמים המרכזיים שסייעו לכוחות ארצות הברית להילחם בטליבאן.
אם ראני ועבדאללה יצליחו לעבוד ביחד, הם יוכלו לסייע בגישור המחלוקות האתניות והפוליטיות באפגניסטן. אלא שהסקפטים חוששים שהקואליציה תיקלע בסופו של דבר למאבקי כוחות ולעימותים בין שני היריבים הפוליטיים שיתעקשו להתבצר בעמדותיהם.