שתף קטע נבחר

 

קץ להשפלה? שינוי בבדיקות לקשישים

הביטוח הלאומי עורך מדי שנה בדיקות לכ-125 אלף כדי לקבוע רמת תלות לסיעוד. טענות להשפלות הובילו להקמת ועדה שהמליצה על כמה שינויים, המרכזי שבהם הוא התאמה אישית של הבדיקה

הביטוח הלאומי ערך בחודש האחרון שינויים בבדיקת הערכת התלות (ADL) שנערכת לקשישים המבקשים גמלת סיעוד. בביטוח הלאומי אומרים כי מטרת השינויים היא שיפור הבדיקות והקלה על הקשישים. הערכת התלות בודקת את מידת רמת התלות של הקשיש בעזרת הזולת בביצוע פעולות יום-יומיות כגון אכילה, רחצה, לבישת בגדים, ניידות בבית, טיפול בהפרשות וצורך בהשגחה.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

"נתניהו ינאם מול המנקים והקייטרינג"

פחד בקמפינג: חמור משתולל פצע בת 3 ואביה

גשם ברחבי הארץ: "היורה - רק בגליל ובגולן"

אישום: נשכה את איבר מינו של בן זוגה

 

מדי שנה נערכות כ-125 אלף בדיקות הערכת תלות שמבצעים אנשי מקצוע, רובם אחים ואחיות מומחים בתחום הגריאטריה. ארגונים חברתיים וקשישים שעברו את הבדיקה מתחו בשנים האחרונות ביקורת על כך שזו כוללת מרכיבים משפילים. הביטוח הלאומי הכניס שינויים בבדיקות בעקבות הטמעת מסקנות ועדת בן יהודה, ועדה מיוחדת שהוקמה במהלך שנת 2012 ביוזמת הביטוח הלאומי בראשותו של פרופסור בן יהודה, מומחה בגריאטריה.

 

בחודש יולי השנה המליצה הוועדה על המשך השימוש במבחני התלות הנהוגים בביטוח הלאומי תוך הכנסת כמה שינויים. השינוי המרכזי שהוכנס בבדיקות הוא מעבר מבדיקה זהה לכל הנבדקים - אל בדיקה מותאמת אישית על פי מצבו של הקשיש, כך שהבדיקה תתרכז תחילה בליקוי המרכזי שבגינו דורש הקשיש גמלת סיעוד.

 

כמו כן, שוכלל השאלון החדש שממלאים הבודקים ובמיוחד בפרק שנוגע לירידה בתפקוד הקוגניטיבי של הקשיש והפרעות ההתנהגות - מדדים חשובים לצורך קבלת ההחלטה על צורך בהשגחה וזכאות לקצבה.

 

מנכ"ל הביטוח הלאומי שלמה מור יוסף אמר כי "הקמת הוועדה והטיפול בנושא נעשו במטרה לבדוק את האפקטיביות של בדיקות התלות הנהוגות ולבדוק חלופות אפשריות, תוך התייחסות לביקורת הציבורית והמקצועית שהופנתה כלפי מבחני התלות הנהוגים במוסד".

 

שר הרווחה ח"כ מאיר כהן הוסיף כי "מטרת יישום ההמלצות של הדו"ח והשינויים הנובעים ממנו היא למנוע פגיעה בכבודם של הקשישים. מדובר בקשישים שבערוב ימיהם זקוקים לסיוע וגם כך קשה להם לתפקד בביתם. הבדיקה המחויבת צריכה להיעשות באופן מכובד, לא בצורה פולשנית וברגישות הראויה. שינויים אלה הם חשובים ונעמוד על יישומם בשטח מקרוב".

 

בביטוח הלאומי ציינו היום שבמהלך השנים נעשו שינויים רבים בבדיקות הערכת התלות, אבל לא נבחנו ההשפעות של כל שינוי על תוקף ומהימנות המבחן. השינוי החדש ילווה במחקר שייערך בשיתוף פעולה עם החוג לגרונטולוגיה באוניברסיטת חיפה. המחקר יבדוק תוקף, מהימנות והשפעה של השינויים על הנבדקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים