ראש העיר ת"א לשעבר שלמה להט הלך לעולמו
שלמה להט המוכר בכינוי צ'יץ' הלך לעולמו בגיל 86. לאחר שפרש מצה"ל בדרגת אלוף, התמודד להט לראשות העיר וכיהן בתפקיד 19 שנה. בשנותיו הוא דאג לשיפוץ מבנים היסטוריים ופיתח את חיי החברה והתרבות בעיר. אלמנתו זיווה להט: "הוא פעל עם לב ענק ואהבה גדולה לתושבים ולאנשים"
ראש העיר המיתולוגי של תל אביב, שלמה (צ'יץ') להט, הלך היום (ד') לעולמו והוא בן 86. להט, שכיהן כראש עיריית תל אביב במשך 19 שנים, זכור בפיתוח העצום של העיר בתקופתו.
אשתו זיווה להט סיפרה ל-ynet: "בשבילי הוא היה בעל יוצא מן הכלל. היינו אמורים לחגוג 59 שנות נישואין. הוא היה בעל נהדר והיו לו חיים מעניינים, לב רחב, נדיב ואדיב. הוא התנהג גם בשנים האחרונות בצורה בלתי רגילה בעדינות וברכות. הוא שינה את פני העיר, בעיקר את מוסדות התרבות שלה, והקים מתנ"סים ומתקני ספורט בכל העיר".
שלמה וזיווה להט הכירו בתקופת שירותה בצה"ל אצל חברה משותפת, "הוא היה רחובותי וזו הייתה אהבה ממבט ראשון. היו לו חיים מאוד מלאים. שתי קריירות - בצה"ל וכראש עיר - ואת שתיהן הוא עשה עם לב ענק ואהבה גדולה לתושבים ולאנשים. הוא חי חיי משפחה יפים וחי טוב. אהב את מה שעשה". להט סיפרה שהטלפון הראשון שקיבלה הבוקר היה מתושב תל אביב שסיפר שלהט חתם לו על ערבות למשכנתה ועזר לו ברכישת דירה, "הוא לא שכח לו את זה לרגע וביקש להודות. אני מרגישה שלמה כי הוא חי חיים מלאים ויפים".
בנו, עורך הדין דן להט, חבר במועצת העיר תל אביב, סיפר הבוקר שאביו נפטר בשעה שתיים בלילה בבית החולים איכילוב. בשנים האחרונות סבל ממחלת האלצהיימר ואתמול איבד את הכרתו ומצבו הידרדר במהירות. "אבא שלי היה אדם מיוחד. לא רואים הרבה אנשים כאלו בעוצמות כאלו. מצד שני הייתה לו צניעות גדולה, יושר וחמלה. אבי הקים את מערך הרווחה בעיר והפך אותה לסמל. הוא תמיד היה נוכח בחיי. גם כשלא היה נוכח פיזית הרגשתי אותו. כילד אבי היה איש צבא והיו לי זיכרונות לא רגילים. בילינו בבסיסים, טסנו לתעלה. אני חושב שרצח רבין זה אירוע שלא אשכח שחווינו יחד בכיכר רבין. בשביל כולם זה היה רגע מדהים שנהרס בשנייה אחת ושינה אותו. זה פצע שהוא לא שכח לעולם. היה לו חוסר סבלנות לחוסר צדק. הוא היה ראש עיר שחותם משכנתה לאנשים שלא קיבלו דירה. זה נראה לו מובן מאליו. איש עשייה, ואני מאמין שייזכר כאדם מיוחד".
להט נולד בגרמניה בנובמבר 1927 ועלה ארצה בגיל שש. במלחמת העצמאות הוא שירת כמפקד מחלקה בגבעתי. לאחר המלחמה, המשיך בשירותו בצה"ל, ובמלחמת ההתשה פיקד על הכוחות המשוריינים בסיני. לאחר מכן הוא שימש כמפקד אגף כוח אדם במטכ"ל והמשיך בתפקיד זה עד שנת 1973 - השנה שבה פרש מהצבא בדרגת אלוף. במקביל לשירות הצבאי, הוא למד משפטים באוניברסיטה העברית וכן היה בוגר בית הספר הגבוה לפיקוד ומטה בארצות הברית.
אחרי שפשט את המדים הוא פנה לחיים הפוליטיים, ושנה לאחר מכן נבחר לראשות עיריית תל אביב מטעם הליכוד - תפקיד שאליו נבחר שלוש פעמים נוספות - ב-1978, ב-1983 וב-1988. בסך הכול הוא ישב על כיסא ראש העיר לא פחות מ-19 שנה. הוא פיתח את חיי החברה והתרבות בעיר. הוא יזם פרויקטים תרבותיים לציבור הרחב, דוגמת קונצרטים פתוחים בכיכר מלכי ישראל (כיכר רבין) ובפארק הירקון, פסטיבלי אמנים ולהקות, מופעי מחול וזמר, אוניברסיטה עממית והרצאות לקהל הרחב. בתקופתו נפתח הסינמטק בעיר, קמו קבוצות תיאטרון ופסלי חוצות הוצבו.
הוא אפשר את פתיחת המוזיאונים וגני החיות לקהל בשבתות ללא תשלום, דבר שתרם בהמשך לשינוי הסטטוס קוו בעיר והפיכתה למקום בילוי גם בשבתות.
הוא גם קידם שיפוץ שכונות ישנות בעיר ותרם להפיכתה למוקד משיכה לצעירים. מתנ"סים וגנים ציבוריים הוקמו ובניינים רבים שופצו. בניין האופרה הוקם תוך הקפדה על קרבה לחזות המקורית של הבניין הישן, ששימש בעבר כמשכן הכנסת. בנוסף, שופצו ונבנו מחדש בתקופת כהונתו מבנים רבים משנות ה-20 וה-30 באותה מתכונת. יוזמתו הגדולה הייתה הקמת משכן האמנויות במתחם מוזיאון תל אביב לאמנות וספריית שער ציון שנחנך לאחר תום כהונתו האחרונה.
במהלך כהונתו האחרונה של להט פרצה מלחמת המפרץ בינואר 1991, ובמהלכה נחתו בתל-אביב טילים ששיגרה עיראק. מאמצים הושקעו לשמירה על המורל ועלו סיסמאות כמו "נשארתי בתל אביב" ו"אני פטריוט תל אביב". להט זכור בהתבטאות החריפה, שלפיה כינה את התושבים שעזבו לערים אחרות - "עריקים".
עוד לפני מותו, העיר ללא הפסקה הנציחה את צ'יץ'. טיילת להט נקראה על שמו בשנת 1998, אף שמדובר בפרויקט נוסף שאותו יזם וקידם במהלך כהונותיו כדי להפוך את טיילת תל אביב למרכז בילוי מרכזי בעיר. היא רוצפה באבנים צבעוניות, צמחים נשתלו לאורכה וספסלים הוצבו. לאט לאט קמו בתי הקפה ומסעדות לאורך הטיילת והיא הפכה למוקד הבילוי והתיירות של תל אביב המוכר לנו כיום. כראש עיר, לא נמנע להט מגירעון תקציבי על מנת להוציא לפועל את יוזמות הבנייה שלו.
"עם מותו של להט איבדה העיר תל אביב לא רק את אחד מיקיריה האהובים ביותר - אלא את אחד האנשים שעשו את תל אביב יפו למה שהיא כיום - מרכז תרבות, אמנות ועסקים בינלאומי", מסר ראש העיר הנוכחי רון חולדאי. "צ'יץ' היה לא רק אחד הטובים והמוצלחים שבראשי העיר שהיו לתל אביב ב-105 שנותיה - הוא היה גם אחד החשובים שבהם. הקדימות החריגה שהוא נתן בימי כהונתו לשלושה נושאים - החינוך, הרווחה והתרבות - הפכה את כל אחד מהתחומים האלה לפנינה, הקפיצה את תל אביב קדימה בשנות דור והפכה אותה למושא של קנאה ומקור השראה. עם מותו איבדתי את מי שהיה עבורי כל השנים 'ראש העיר שלי'".
נשיא המדינה ראובן ריבלין ספד אף הוא ללהט ואמר כי "צ'יץ' היה הורדוס של תל אביב. הוא היה מבוניה הבולטים של העיר וממעצבי צביונה הדו-לאומי והמאוחד כעיר של תרבות, של התפתחות, של קדמה. בכל שנותיו העניק צ'יץ' לעם ולארץ מיכולות ההנהגה והניהול שבהן התברך, כמפקד בצה"ל, כפוליטיקאי, כאדם. אין לי ספק שהחברה הישראלית תחסר אותו".
קודמו של ריבלין בתפקיד, שמעון פרס, הוסיף כי "הלך לעולמו הלילה מפקד ומנהיג שלחם שנים רבות לביטחונה של ישראל ולבנייתה של העיר הלבנה. צ'יץ' היה ראש עיר ללא הפסקה שדאג ברוחב לב לתושבי העיר באמצעות הקמת מערכת רווחה מתקדמת, לצד טיפוח יופייה של העיר. בכל שנותיו שירת את הציבור נאמנה, היה איש של שלום שפעל למען השלום ונשא חזון לפיתוחה של תל אביב כעיר תוססת ותרבותית, עיר של שלום".
חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עירית מודיעין מכבים רעות, אמר: "מרכז השלטון המקומי מביע צער עמוק על לכתו של שלמה להט. צ'יץ' הייה הראשון שייסד בישראל מודל של עיר מפותחת תרבותית ונגישה לכל תושב. הוא מהווה מודל ודוגמא לכל ראשי הרשויות והערים בישראל על יכולתו לשלב בין יושרה מנהיגות וקידמה".