שתף קטע נבחר

 

הונג קונג: 'שהמושל יתפטר או שנכבוש מבנים'

חגיגות יום העצמאות של סין הגיעו בעיתוי לא טוב עבור השלטונות בבייג'ינג, שעוקבים בדאגה אחר מחאת הענק בהונג קונג. המפגינים דורשים מהמושל להתפטר וזכות בחירה חופשית ב-2017, אבל הוא מתעלם ומציע להם לקבל את השיטה שלו - המושל הבא ייבחר מבין מועמדים שייבחרו על ידי ועדה

מפגינים למען דמוקרטיה בהונג קונג עמדו היום (יום ד') מאחורי מחסומי משטרה וניסו להפריע לנאומו של המושל המקומי בטקס הנפת דגל לרגל יום העצמאות של סין.

 

עוד חדשות בעולם :

נלכד במערה בעומק 400 מ' וחולץ אחרי 12 יום

מגפת האבולה: אובחן חולה ראשון בארה"ב

"אובמה חלק מעלית עם עבריין חמוש"

 

המפגינים, שהתאכזבו מכך שהמושל לונג צ'ון-יינג סירב לפגוש אותם, איימו להרחיב את המחאה שלהם אם הוא לא יתפטר מתפקידו ואם הממשלה בסין לא תסכים לבצע רפורמות בבחירות. טקס הנפת הדגל נערך לציון יום השנה להקמת המפלגה הקומוניסטית בסין ב-1949. המפגינים צעקו לעבר לונג להתפטר, ואז השתתקו והפנו את גבם אליו כשהטקס החל. במהלך הטקס חגו באוויר מסוקים שנשאו את דגלי סין והונג קונג.  

 

לונג לא התייחס בנאומו באופן ישיר למפגינים, שבימים האחרונים חסמו את הרחובות כדי להפעיל לחץ על הרשויות להתיר הצבעה חופשית בבחירות ב-2017. מדובר באתגר הרציני הגדול שעמו מתמודדת סין מאז שקיבלה מבריטניה את השליטה על הונג קונג ב-1997.

 

"עדיף ש-5 מיליון יצביעו במקום 1,200 חברי ועדה"

בבייג'ינג החליטו בחודש שעבר כי ועדה מיוחדת תבחר את המועמדים לתפקיד מושל הונג קונג, וספגו ביקורת על כך שמדובר בצעד אנטי-דמוקרטי והמושל שייבחר יהיה לא יותר מאשר "בובה" בידי סין. לונג אמר בנאומו כי כדאי למצביעים להסכים לתוכנית הצגת המועמדים של סין ולתוכנית הבחירות שלה מאשר לדבוק במערכת הנוכחית שבה ועדת בחירות בוחרת את המושל של הונג קונג.

 

"בהחלט עדיף להחזיק בזכות הצבעה אוניברסלית מאשר לא", אמר לונג. "זה בהחלט עדיף שהמושל נבחר על ידי חמישה מיליון בעלי זכות בחירה מאשר על ידי 1,200 בני אדם. ובהחלט עדיף להטיל פתק בקלפי מאשר להישאר בבית ולראות בטלוויזיה 1,200 חברים בוועדת הבחירות נותנים את קולם".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
במהלך נאומו של מושל הונג קונג, צעק לעברו המחוקק הפרו-דמוקרטי לונג קוון-הונג וקרא לו להתפטר וכעבור זמן קצר הוא פונה מהמקום על ידי אנשי ביטחון. במקביל, חבר המועצה המקומית פול זימרמן הניף מטרייה צהובה ממש מול עיניו של המושל. המטרייה הפכה לסמל תנועת המחאה בהונג קונג משום שהמפגינים משתמשים בה כדי להגן על עצמם מפני ירי גז מדמיע מצד המשטרה.

 

הניף מטרייה צהובה: "מתנגד לגז מדמיע על ילדים"

"אני נמצא כאן היום עם מטרייה צהובה משום שאני מתנגד לירי גז מדמיע לעבר ילדים בהונג קונג. אני חושב שמוקדם יותר השבוע הרסנו את הערכים של הונג קונג בירי גז מדמיע על ילדים", אמר זימרמן.

 

סין קיבלה את השליטה על הונג קונג במסגרת הסכם שבו הוחלט כי שבעה מיליון תושבי האזור ייהנו מאוטונומיה חלקית, זכויות אזרחיות בסגנון מערבי ובסופו של דבר חירויות, בהן חופש הצבעה מוחלט, שאזרחי סין היבשתית לא נהנים מהן.

 

תחת מתקפה. מושל הונג קונג לונג (במרכז) (צילום: AP) (צילום: AP)
תחת מתקפה. מושל הונג קונג לונג (במרכז)(צילום: AP)
חבר מועצה פתח מטרייה צהובה לעיני המושל במחאה על ירי גז מדמיע לעבר ילדים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חבר מועצה פתח מטרייה צהובה לעיני המושל במחאה על ירי גז מדמיע לעבר ילדים(צילום: רויטרס)

חבר מועצת הונג קונג פול זימרמן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חבר מועצת הונג קונג פול זימרמן(צילום: AFP)

הבחירות הישירות הראשונות בהונג קונג צפויות, כאמור, להיערך ב-2017. אולם החלטת הממשלה בבייג'ינג לסנן מועמדים ולבחור את אלה שמועדפים עליה נתפשה כהפרת ההבטחה שהמושל הבא ייבחר דרך "זכות הצבעה אוניברסלית".

 

ר"מ בריטניה לצד המפגינים

הפגנות הענק בהונג קונג לא הותירו את העולם אדיש. ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אמר שהוא מתכנן להזמין את השגריר הסיני לדיון בסכסוך בהונג קונג. לדבריו, חיוני שלתושבי הונג קונג תהיה זכות אמיתית לבחור את המנהיג שלהם. "אין אנו צריכים להתערב בעצמנו בכל פסיק ונקודה של מה שעושים הסינים", אמר קמרון. אבל אמר כי "אני חושב שזו שאלה קריטית".

 

המחאה צפויה להתגבר. מנהיג המפגינים ג'ושואה וונג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המחאה צפויה להתגבר. מנהיג המפגינים ג'ושואה וונג(צילום: רויטרס)

למרות הרטוריקה המתלהמת מצד המפגינים והשלטונות, הלילה האחרון בהונג קונג עבר בשקט יחסי וכוחות משטרה מעטים נראו ברחובות. אלא שהיום ומחר, ימי חג לרגל יום העצמאות של סין, צפויה המחאה להתרחב. "למען האמת, אם הייתי גורם ממשל לא היה לי מושג איך לפתור את זה", אמר צ'יט לו, טייס בן 35 שהוסיף כי המשבר יימשך עד שלונג או גורם בכיר אחר בממשל בהונג קונג יתפטר, או עד שהצבא יתעמת עם המפגינים.

 

לפי שעה, לא ברור מה מתכננים המפגינים לעשות הלאה ועד כה הם לא פרסמו הצהרות רשמיות מטעמם. בכל מקרה, סטודנטים כבר מחרימים את השיעורים באוניברסיטה ובין האופציות שעומדות על הפרק הן: הרחבת ההפגנות, קריאה להשבתה כללית של המשק והשתלטות על בניין הממשלה.

 

נשיא סין שי ג'ינפינג, שנקט קו נוקשה נגד כל גורם שנתפש כמאיים על אחיזתה בשלטון של המפלגה הקומוניסטית, הבטיח בנאום יום העצמאות שלו "לשמור על השגשוג והיציבות" של הונג קונג. הממשלה הסינית טענה כי הפגנות המחאה בהונג קונג אינן חוקיות, אף שעדיין לא התערבה בגלוי במצב והותירה לרשויות בהונג קונג לטפל במשבר. במהלך סוף השבוע האחרון ירו שוטרים גז מדמיע לעבר המפגינים במטרה לפזר אותם מהרחובות, אולם התוצאה הייתה שהפגנות המחאה רק הלכו וגדלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המטריות נועדו להגן על המפגינים מפני ירי גז מדמיע. הונג קונג
צילום: רויטרס
מומלצים