שתף קטע נבחר
 

כמה כסף צריך לגבות עבור ועד הכיתה והגן?

אז זהו, שלא באמת צריך, אבל זה לא מונע מחלק מועדי ההורים בבתי הספר לגבות סכומים שמגיעים ליותר מ-200 (!) שקלים לשנה כדי "לפנק את הילדים". גם בגנים המצב לא טוב יותר, ומגיע במקומות מסויימים גם ל-1100 שקלים. "כשאני יודעת שכל ההורים משלמים, אז גם אני שותקת ומשלמת", אומרת אחת האמהות

ועד ההורים בגן או בכיתה מורכב תמיד מקבוצה של אנשים אכפתיים, נמרצים ומלאי כוונות טובות. הם מארגנים מסיבות, פעילויות גיבוש, דואגים להביא לילדים ממאכלי החגים האופיינים, וכמובן מחלקים מתנות. זה מקסים וחיובי ונחוץ, רק כדאי שתזכרו שאנחנו משלמים על כל הטוב הזה.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

 

על פי חוזר מנכ"ל של משרד החינוך במסגרת תשלומי הרשות שההורים מתבקשים לשלם בתחילת השנה מוקצבים 24 שקלים עבור מסיבות בכיתה, לפי חישוב של 8 שקלים לשלוש מסיבות. בנוסף, למסיבות הסיום בגנים מוקצבים 54 שקלים, לכיתות ו' 75 שקלים, למסיבת סיום חטיבת הביניים 125 שקלים ולמסיבת סיום כיתה י"ב מוקצבים 200 שקלים. למסיבות סיום שנה, כאשר נשארים באותו מוסד חינוכי, אין תקצוב מיוחד.

 

לפי משרד החינוך אין לדרוש מההורים כל תשלום נוסף מעבר לזה. בתחום האפור שבין הנוהל המוצהר לבין המתרחש בשטח, יש התייחסות לתרומה שניתנת מתוך רצון טוב של ההורים. את ה"תרומה" הזו, רובנו מכירים כתשלום ועד ההורים. מכיוון שלא מדובר בנוהל מוסדר, למעשה אין שום פיקוח על הסכום המבוקש והשמיים הם הגבול.

 

"24 שקלים לילד זה סכום בלתי אפשרי", אומרת נציגת ועד הורים מרמת גן. "אנחנו דואגים להביא לכיתה תפוח בדבש בראש השנה, סופגניות בחנוכה, פירות יבשים בט"ו בשבט, משלוחי מנות בפורים, מצות ושוקלד בפסח, ובורקסים עם גבינה בשבועות. אחרי זה כבר לא נשאר לנו כסף למתנה לסוף שנה למורה ולמסיבת סיום, שלא לדבר על ל"ג בעומר ועוד איזה טיול או פיקניק במהלך השנה".

 

"אני באמת לא יודעת מה עושים עם הכסף שלי"

אז כמה באמת צריך לגבות עבור ועד הכיתה? תלוי את מי שואלים. מתברר שלהבדיל מתשלומים אחרים, בנושא תשלומי ועד ההורים אין הבדל של ממש בין פריפריה ומרכז. כך, למשל, בבית ספר יסודי באשקלון משלמים 150 שקלים בבית הספר היסודי, ממש כמו בהוד השרון ובחולון. בגבעת שמואל, בנתניה וברחובות משלמים 120 שקלים, בקרית אתא משלמים 60 שקלים וברמת השרון וחדרה לא גובים בכלל תשלום נוסף. הגדילו לעשות חברי ועד הורים

בפתח תקווה שהודיעו השנה כי יבקשו למעלה מ-200 (!) שקלים, מפני שבכוונתם לפנק את הילדים.

 

אבל החלוקה המתוארת אינה משקפת את המציאות כהוויתה. מכיוון שמדובר בוועדי כיתות, ישנם מצבים שבאותה שכבה ובאותו בית ספר יהיו פערים של ממש בין הכיתות. במבשרת ציון, למשל, בשכבת כיתה ג' גובים בכיתה אחת 50 שקלים, בעוד בכיתה המקבילה גובים 100 שקלים. בהרצליה הפערים קטנים יותר, אבל המחיר גבוה יותר: 180 שקלים בכיתה אחת ו-200 שקלים בכיתה המקבילה. ברעננה גובים 50 שקלים בכיתה אחת ולא גובים בכלל בכיתה אחרת.

 

"בכיתה שגבו יותר כסף, מסיבת סוף השנה הייתה במקום מוסדר וכללה הפתעות", אומרת אמא לתלמידים בכיתה ג' ו-ה' מרעננה. "אם תשאלי אותי, זה ממש לא היה חסר לי בכיתה השנייה, שאיתה עשינו מסיבה צנועה בפארק. הילדים בטח לא צריכים את ההפתעות שנהרסות בן רגע או עוד איזה ארטיק. זה יותר שופוני בשביל ההורים. לתת לנו להרגיש שהשקיעו בנו, כשזה בעצם הכסף שלנו!".

 

"אני באמת לא יודעת מה עושים עם הכסף שלי", זועמת אמא מפתח תקוה. "אמנם יש הרבה פעילויות לילדים בבית הספר בחגים, אבל כשיש פעילויות מחוץ לבית הספר בדרך כלל ההורים מפעילים את הילדים, ואנחנו עוד נדרשים להביא כיבוד. זה ממש מוגזם בעיניי".

 

מתנות לגננות ומפעילה ליום גיבוש

בעוד שהורים לתלמידי היסודי משקיעים עד כ-200 שקלים בשנה, מתברר שבגנים המחירים מאמירים עוד יותר. חשוב להבהיר כי מבחינת חוזר מנכ"ל, ההתייחסות לגנים העירוניים זהה מבחינת תשלומי הורים לבית הספר היסודי.

 

בגבעתיים בגן חובה ההורים התרעמו כשהתבקשו לשלם 350, לכן הוועד "הלך לקראתם" והוריד את הסכום ל-320 לכל ילד. מה עושים בכסף הזה? קונים מתנת יום הולדת לכל ילד, שוכרים מפעילה לאירוע גיבוש, רוכשים משלוחי מנות, משקיעים באירוע סוף שנה ובמתנות לצוות הגן. גם כאן, מבקשת האמא להבהיר כי באירועי הגן כל משפחה נדרשת להביא כיבוד בעצמה.

 

בפירוט ההוצאות שנשלחו להורים בגן חובה בכפר סבא, נאמר להם ש-285 השקלים שלהם מיועדים בין השאר למתנות לכל צוות הגן בסיום השנה, בחג פסח וגם ביום ההולדת שלהן. שווי כל מתנה: 100 שקלים. הוצאה נוספת היא מפעילה בעלות 750 שקלים ליום הגיבוש.

 

"הוצאות ועד ההורים בגן מאד תלויים בגננת", אומר אב הממלא שנים רבות תפקידים מרכזיים בועד ההורים. "בפועל הן אומרות לוועד מה הן צריכות ומה חשוב להן. הן קובעות את הנהלים, והוועד מתנהל בהתאם".

 

כאמור, המשקל של הגננת בהחלטה כמה לגבות משמעותי, בעיקר כאשר מדובר בגן פרטי, שבו ממילא ההורים משלמים שכר לימוד גבוה לבעלת הגן. בגבעתיים ההורים הוסיפו 250 שקלים למתנות לגננות וסייעות לחגים וימי הולדת, מתנה לכל ילד ביום הולדתו, משלוחי מנות בפורים ופעילות סוף שנה. בראש העין 500 שקלים נוספים שילמו ההורים וקיבלו בין השאר מסיבת ל"ג בעומר עם מתנפחים ובשרים על האש, ערב גיבוש לאמהות ומסיבת פיג'מות שכללה הופעת תיאטרון, ארוחת ערב ומתנה.

 

הורים שבוחרים לשלוח את ילדיהם לגנים של משרד הכלכלה, כמו ויצ"ו ונעמ"ת, עושים זאת לרוב גם בשל שיקול כלכלי. אבל דווקא שם שמענו על הסכומים הגבוהים ביותר לוועד הגן: 800 שקלים בפתח תקווה ו-1,100 שקלים בכפר סבא. סכומים אלו כוללים גם חוגים, אותם לא מסבסד התמ"ת. להזכירכם: מדובר על ילדים בני שנה עד שלוש.

 

"כשאני יודעת שכל ההורים משלמים, אז גם אני שותקת ומשלמת", אומרת אמא לשניים מראשון לציון. "אבל כל הכספים הללו מצטברים ותכ'לס אני לא בטוחה שזה באמת הכרחי. אין סיבה שמורה תקבל מתנה מהוועד גם בחגים, מספיקה בעיניי מתנה סמלית בסוף שנה. גם לא צריך לשכור הפעלה חיצונית במסיבות כיתתיות, ההורים יכולים להפעיל בעצמם. גם ככה הורים משקיעים במסיבות יום הולדת גרנדיוזיות. אין סיבה שזה יהיה גם במסגרת וועד ההורים".





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תשלומי ועד הורים. פערים אפילו באותה השכבה
צילום: shutterstock
מומלצים