מונוסודיום גלוטמט מסוכן? תשכחו מה שאמרו לכם
מאז שנות השישים תוסף המזון מונוסודיום גלוטמט שנוי במחלוקת ושמו נקשר בתסמינים כמו כאבי ראש, נימול וחולשה. תשמחו לגלות שדווקא אין שחר להאשמות - והוא בטוח לשימוש. למה דבקה בו הסטיגמה?
את תוסף המזון מונוסודיום גלוטמט (MSG) אנחנו מכירים בעיקר משקיות מרק מוכן, אבקות מרק ואוכל סיני. מאז שנות ה-60 הוא נחשב שנוי במחלוקת ויצרניות המזון מיהרו להסירו ממוצרים רבים - אבל הוא אכן מסוכן? מחקרים מוכיחים שהמציאות רחוקה מכך.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוברים לתזונה בריאה :
לא צריך בשר: 7 מקורות מצוינים לחלבון
מחקר ישראלי: ממתיקים מלאכותיים גורמים לסוכרת
ויתרתם על גלוטן? 10 מזונות שכדאי לאכול
מונוסודיום גלוטמט הופק לראשונה מאצות בשנת 1908 ביפן. אין לו טעם מובחן משלו, אך הוא משפר את קליטת הטעמים בלשון - ובמיוחד הטעם החמישי אומאמי - מתוך מה שכבר נמצא במזון.
בשמו הרע זכה המונוסודיום גלוטמט כאשר מדענים טבעו את הביטוי "סינדרום המסעדה הסינית" במכתב ששלחו ב-1968 לכתב העת The New England Journal of Medicine. ד"ר רוברט הו מאן קווק, רופא אמריקאי ממוצא סיני, חווה חולשה, דפיקות לב מואצות ונימול מוזר לאחר שאכל כמויות גדולות של אוכל סיני. עמיתיו החליטו שהבעיה טמונה במונוסודיום גלוטמט, ובציבור קמה סערה אף שמחקרים מעולם לא מצאו קשר ישיר וחד-משמעי בין צריכת התוסף לתסמינים המתוארים.
לאחר מכן התפיסה באשר לשימוש במונוסודיום גלוטמט התקבעה - הציבור המשיך להתייחס אליו באופן שלילי, ויצרני המזון מציינים על אריזות המוצרים "ללא מונוסודיום גלוטמט", כדי למשוך אליהם קונים.
אבל הנה משהו שחשוב שתדעו: גלוטמט טבעי נמצא בכמות גדולה במזונות רבים, כמו בגבינות ובנקניקים, ומשתמשים בו כתוסף בהרבה מאוד מוצרים שעליהם נכתב "ללא מונוסודיום גלוטמט" ובכל מאכל שנטען שיש בו את הטעם "אומאמי". הדמיון הכימי למונוסודיום גלוטמט גדול, כך שאין הבדל באכילת המוצרים השונים.
אמנם מחקר שנערך בעבר גילה שעכברים אשר הוזרק למוחם מונוסודיום גלוטמט סבלו מתחלואה שונה, אך ברור מהתוצאות כי הזרקה למוח של כמות יתרה מכל חומר תוביל להשפעה מזיקה. מחקרים שנערכו בבני אדם לא גילו תסמינים משמעותיים הקשורים במונוסודיום גלוטמט, גם אצל אנשים הטוענים כי הם רגישים אליו.
החוקרים טוענים כי תופעות לוואי קלות עלולות להופיע בקרב שיעור קטן מהאוכלוסייה, אך רק בצריכת כמות גדולה של מונוסודיום גלוטמט על בטן ריקה - וגם זה לזמן קצר בלבד. אם לא תאכלו הרבה נודלס להכנה מהירה בקופסת פלסטיק כשאתם מורעבים - סביר להניח שתרגישו מצוין.
בשורה התחתונה: על פי מינהל התרופות והמזון האמריקני (FDA), ארגון הבריאות העולמי (WHO) וארגון המזון והחקלאות של האו"ם מונוסודיום גלוטמט הוא תוסף מזון בטוח לשימוש. מחקרים לא מצאו הוכחות חד-משמעיות לקשר בין תסמינים כמו כאבי ראש, הזעה, נמנום, כאבים בחזה, בחילה ועוד לצריכת התוסף, כך שלמרות הסטיגמה - מונוסודיום גלוטמט ככל הנראה חף מפשע.