קיצור תקופת השהייה ובדיקת זכאות: כך ייראה חוק המסתננים החדש
שבועיים לאחר שבג"ץ פסל את התיקון לחוק מניעת הסתננות, שר הפנים סער, היועמ"ש וינשטיין ובכירי משרד המשפטים התכנסו לדון בפתרון לפסילת החוק. מסתמן כי לאחר פגרת הכנסת יונח תזכיר חוק שייתן מענה לקשיים שבג"ץ ראה. המחלוקת: עמדתו התקיפה של סער מול עמדת המשפטנים כי יש להעמיד את תקופת השהייה על חצי שנה במקום שנה
פועלים לתיקון החוק בפעם השלישית: במשרד המשפטים בירושלים התכנסו אמש (א') היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, שר הפנים גדעון סער והדרגים הבכירים במשרד כדי לדון באופן אופרטיבי בפתרון בחוק למניעת הסתננות שנפסל בבג"ץ לפני שבועיים.
עוד בחדשות:
נתניה מתייבשת: שיבושים מחר ל-16 שעות
צילמו עצמם בפסגת ההר, דקות לפני המוות
עיקרי החוק פורסמו בשבוע שעבר ב"ידיעות אחרונות" על-ידי טובה צימוקי. בישיבה נקבע כי המטרה היא להניח מיד לאחר פגרת הכנסת, שמסתיימת בסוף חודש אוקטובר, תזכיר חוק חדש תחת זה שבוטל. תזכיר החוק צפוי להיות דומה לקודמו, אך ייתן מענה לקשיים העיקריים שראו שופטי בג"ץ. בישיבה הוחלט כי כבר היום יתחילו לשבת באופן רציף נציגי שר הפנים ונציגי משרד המשפטים ויגבשו את התזכיר החדש.
בהחלטה שפרסמו שופטי בג"ץ לפני שבועיים הם קבעו כי מתקן חולות יפורק תוך 90 יום. בדעת רוב של שישה שופטים מול שלושה מתנגדים, בהם נשיא העליון אשר גרוניס, הם הורו לבטל את הסעיף המאפשר את החזקתם במשמורת של מסתננים לתקופה של שנה.
במרכז הישיבה עמדה המחלוקת סביב הסעיף שאיפשר את החזקתם במשמורת של מסתננים חדשים למשך שנה בחוק הקודם שנפסל. בישיבה הועלו תקופות שונות לשהייה, וסער תמך בקיצור מינימלי והעמדת התקופה על כעשרה חודשים.
הגורמים המקצועיים במשרד המשפטים טענו מנגד כי תקופה כזו לא תעמוד במבחן בג"ץ, וציינו כי לעמדתם יש לקצר את התקופה לכחצי שנה.
בישיבה, שבה השתתפו גם המשנה לווינשטיין דינה זילבר ויועצו של וינשטיין לעניינים פליליים רז ניזרי, העלה שר הפנים סער כיוונים שונים והתקיים דיון ערני מצד גורמי המקצוע במשרד, אך לא עלתה עדיין נוסחה מגובשת וסופית.
המשתתפים בישיבה, שכללה גם את נציגי מחלקת הבג"צים וגורמים נוספים שבחנו את עמדת השופטים בראשות השופט עוזי פוגלמן, תמכו בהמשך הקו שננקט בחקיקה תוך ריכוך הנקודות שעליהן מתח בג"ץ ביקורת ושבגינן פסל את החוק.
לצד עניין קיצור תקופת השהייה השנויה במחלוקת, עדיין ישנם פערים בין הצדדים, בעיקר בשל עמדתו התקיפה של סער המבקש להגביל את סמכויות בג"ץ בנושא מסתננים.
בנוסף, בישיבה הוחלט כי יינתן דגש לביקורת שיפוטית יזומה מצד המדינה בהתאם לפסיקת בג"ץ, ולגבי כל מסתנן שיוזמן למתקן השהייה ייבחן עניין אפשרות הכרתו כמבקש מקלט כיוזמה של המדינה. זאת בניגוד למצב כיום, שבו היא פועלת לבדוק את זכאותו רק לאחר הגשת הבקשה מצד השוהה.
תמימות דעים נרשמה בנושאים שונים. כך הוחלט כי תבוטל ההוראה המחייבת את השוהים במרכז השהייה "חולות" להתייצב לרישום נוכחות בשעות הצהריים, סוגיה שעליה מתחו השופטים ביקורת. כעת מסתמן כי המסתננים יחויבו לחתום רק בבוקר ובערב.
הצדדים מאמינים כי יגבשו את תזכיר החוק במהרה. מחר יופיע השר סער בישיבת ועדת הפנים של הכנסת שתדון בפסילת החוק ותעסוק בכיוונים אפשריים של פתרונות.
על החוק המתגבש צפוי להשפיע גם דיון שצפוי להתקיים אצל ראש הממשלה בנימין נתניהו. שאלה נוספת הצפויה לעמוד במרוץ לחוק החדש תהיה אם סער יספיק לגבש תזכיר חדש בטרם יפרוש מהחיים הפוליטיים כפי שהודיע ומי ייכנס לנעליו, וכיצד יראה שר הפנים החדש את הדברים.