נשיא קניה פורש זמנית: 'אופיע במשפטי בהאג'
אוהורו קנייתה נאשם בתכנון ובהוצאה לפועל של הטיהור האתני לאחר הבחירות לנשיאות ב-2007. הוא השתמש בסעיף בחוקה שמאפשר לו לפרוש זמנית: "למשפט בגין פשעים נגד האנושות אין קשר למוסד הנשיאות"
יישב על ספסל הנאשמים, אבל לא כמנהיג ארצו: נשיא קניה אוהורו קנייתה הודיע היום (יום ב') שיופיע השבוע בשימוע שנערך בעניינו בבית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג - אך לא כנשיא. קנייתה נאשם בתכנון ובהוצאה לפועל של הטיהור האתני במדינה האפריקנית לאחר הבחירות לנשיאות בשנת 2007, אך מכחיש את האישומים נגדו. בשימוע שייערך ב-8 באוקטובר ייקבע מועד פתיחת משפטו.
עוד חדשות בעולם :
ברזיל לסיבוב שני: הנשיאה מול נכד הנשיא
בחנו עצמכם: מה אתם יודעים על פרסי הנובל?
בנאום שנשא בפני הפרלמנט ושודר בטלוויזיה, אמר קנייתה שהוא משתמש בסעיף בחוקת המדינה שמעולם לא השתמשו בו שיאפשר לו לפרוש זמנית מתפקידו כנשיא. את מקומו יתפוס סגנו ויליאם רוטו. רוטו עצמו עומד בפני אישומים דומים לאלה של קנייתה במשפט נפרד.
קנייתה החליט לוותר על סמכויותיו באופן זמני כדי לא ליצור תקדים לפיו נשיא מכהן עומד לדין בבית המשפט בהאג. "כדי להגן על הריבונות של הרפובליקה הקנייתית, אנקוט צעד יוצא דופן וחסר תקדים של שימוש בסעיף 1473 לחוקה, ומיד נפרסם את ההודעה המשפטית הנדרשת למינוי ויליאם רוטה הנכבד, סגן הנשיא, לנשיא בפועל בשעה שאשתתף בשימוע בהאג אשר בהולנד", אמר קנייתה בהודעתו לפרלמנט. "אינני רוצה להעמיד למשפט את הריבונות של יותר מ-40 מיליון קנייתים. בואו לא נגיע למצב שבו יגידו שאני עומד למשפט כנשיא קניה".
התיק עשוי לקרוס בגלל מחסור בראיות
נשיא קניה אמר כי המשפט נגדו בגין פשעים נגד האנושות לא קשור למוסד הנשיאות. אם הוא היה מסרב להופיע בפני בית הדין, סיכוי גדול שהוא היה סופג סנקציות בינלאומיות והיה מוצא נגדו צו מעצר בינלאומי, כמו זה שהוצא לנשיא סודן עומר אל-באשיר.
לשימוע הקרוב שייערך לקנייתה בהאג יגיעו כמה עשרות חברי פרלמנט קנייתים כדי להביע את תמיכתם בנשיאם. קיים סיכוי סביר שהאישומים נגד קנייתה יבוטלו משום שהתביעה עצמה אמרה שלפי שעה אין לה מספיק הוכחות כדי להביא להרשעתו.
1,200 בני אדם נהרגו במהומות האלימות שפרצו בקניה ב-2007-2008 עקב טענות האופוזיציה לזיוף הבחירות לנשיאות מצדו של הנשיא הנבחר מוואי קיבקי, ולאחר שהמשקיפים בבחירות גורשו מאזור ספירת הקולות.
קנייתה הוא בנו של ראש הממשלה הראשון של קניה ואבי האומה הקנייתית, ג'ומו קנייתה. הוא נחשב לאיש העשיר ביותר במדינה האפריקנית והונו הפרטי נאמד בכחצי מיליארד דולר. סגנו רוטו, שימונה לנשיא בפועל, הוא בעל בריתו לשעבר של ראש הממשלה ריילה אודינגה.
קנייתה הופיע בעבר בפני בית הדין בהאג, אך היה זה לפני שנבחר לנשיא. רוטו גם התייצב בבית המשפט לאחר שמונה לסגן נשיא קניה.
קריסת התיק נגד קנייתה תהווה מכה קשה לבית המשפט בהאג, שסיפק מאז הקמתו ב-2003 רק שתי הרשעות, שתיהן לפושעים קונגולזים לא מוכרים, וזיכוי אחד.
נשיא סודן אל-באשיר עומד לדין בהאג בגין רצח עם, אך אין הדבר מפריע לו להסתובב בעולם, בייחוד במדינות אפריקה שמתעלמות מצו המעצר הבינלאומי שהוצא נגדו אף שהן עצמן חתומות על האמנה שהקימה את בית המשפט הפלילי הבינלאומי.